6,6 196 tys. ocen
6,6 10 1 196195
5,5 47 krytyków
World War Z
powrót do forum filmu World War Z

Nie wiem nawet od czego zacząć, może pierwsza kwestia to oczywiście amerykański komandos, który ratuje cały świat przed zagładą, może to niesamowicie naiwne sceny ze statystami, którzy grali bardziej żywych, niż główni bohaterowie, a może po prostu cała fabuła jest tak rzadka i płytka, że gorzej być nie może. " 28 dni później " to przy tym arcydzieło pod względem narzucenia widzowi klimatu. Nie chce mi się nawet wymieniać wszystkich niespójności w tym filmie, patetycznego bohaterstwa amerykanów w porównaniu do reszty świata, idiotycznych scen z klekotaniem zębami i szczerzeniem się do kamer, granatu w samolocie - wszystkich wysysa, Pitt na stojąco przypina swoją izraelską koleżankę o wdzięcznej ksywie, może to udredzona murzynka z pięknym przodorzuchwiem, która z niewyjaśnionych przyczyn bije głową w ściankę, może idiotyczna rodzinka wydzwaniająca do Pitta na komórke...jak dla mnie żenada i szopka, amerykańskiej kinematografii udało się przez ostatnie lata pokazać tyle badziewia, że kiedy teraz biedna młodzież otrzymuje taką nieskładną papkę pokazowych efekcików to jest zachwycona w swojej nieświadomości dobrego kina. Smutek nad smuteczkami. srsly

ps

polecam iść do biblioteki osiedlowej albo empiku i zakupić klasyk gatunku w postaci książki Dzień Tryfidów albo jakiejkolwiek innnej pozycji postapokaliptyczno - horrorowej, może jakoś oświeci to ludzi zachwycających się nad tym badziewiem...

ocenił(a) film na 3
sylwiasan

woops, dziewczyna się nie wylogowała, napisałem to na jej koncie. beszty do mnie jak coś

ocenił(a) film na 5
CanGetNoSleep

popieram. większość lub wszystkie błędy, które wymieniłeś strasznie raziły mnie w oczy... spodziewałem się czegoś lepszego. twórcom filmu chyba brakuje krytycznego podejścia do własnej pracy ;D

sylwiasan

Po pierwsze Gerry nie jest jakims super herosem ratjacym w pojedynke calego swiata tylko normalnym, inteligentnym czlowiekiem co zreszta bylo nawet przedstawione w filmie niejednokrotnie. Gerry jak zwykly czlowiek popelnia bledy i potrzebuje pomocy innych co rowniez przewija sie praktycznie przez caly film. Klimat zdecydowanie trzyma poziom i wciaga na caly czas trwania filmu czego nie mozna powiedziec o przytoczonym przez Ciebie przykladzie. Co wiecej...dobor jak i sama gra aktorow w 28 dni/tygodni byl lekko to ujmujac tragiczny. Co bylo patetycznego w postawie Amerynanow? Ciekawe jaka by byla Twoja reakcja na podobna sytuacje w rzeczywistosci poza sraniem po katach. Co idiotycznego jest w klekotaniu zebami? Czepiasz sie bo nie pokrywa sie to z Twoja wizja Zombie? A za przeproszeniem kogo ona obchodzi? Ktos wylozyl kase i nakrecil ten film wedlug swojej wizji i zareczam ze milionom wcale owe klekotanie wcale nie musialo przeszkadzac czy wydawac sie idiotyczne. Przed wybuchem granatu w samolocie mieli wystarczajaca ilosc czasu aby przygotowac sie na uderzenie, gdyz bylo to zamierzone dzialanie. To nie byl telefon komorkowy i czemu mialoby to swiadczyc o idiotyzmie jego rodziny? Wszystkie Twoje wyzsane z tylka argumenty swiadcza co najwyzej o Twojej ignorancji i zacofaniu intelektualnym. Bo jak cos mi sie nie podoba to od razu jest bleee, to czego nie rozumiem jest idiotyzmem, a Ameryka jest w ogule najgorsza "gdyz poniewaz". Zupelnie jakby rozmawiac z niedorozwinietym dzieckiem. Pozdrawiamy

ocenił(a) film na 3
zerosouL

Najpierw błagam naucz się ortografii, jesteś aż tak wielkim ignorantem, że nie widzisz podkreśleń pod swoim "ogułem ? " a potem przeczytaj parę posta-pokaliptycznych wizji, żeby w ogóle mi odpowiadać. Klimatu w tym filmie w ogóle nie było, to wyprodukowany przez koncern wojskowy film propagandowy . Dlaczego niby nieumarły człowiek, jak już w ogóle mamy się o to kłócić klekotałby zębami ? Przecież nie był świadomą istotą tylko skierowanym na mord zwierzakiem, chyba nie zależało mu na straszeniu dzieci takich jak Ty. Przepraszam, że zniżam się do Twojego poziomu i Cię w tym momencie obrażam, ale napisałeś taki osobisty post z wepchaniem sobie argumentów do tyłka i tu znowu pięknie napisałeś "wyzsać" , że widocznie tylko taka wersja dyskusji Ci odpowiada. Następnie czytaj ze zrozumieniem, bo mnie nie chodzi o samą idiotyczną ideę rzucania granatem i strzelaniem z pistoletu a o kwestię łażenia po rozhermetyzowanym samolocie, gdy dwa razy silniejsze zombiaki wysysało z prędkością światła.... Co do "28 dni później " arcydzieło to nie jest, ale nikomu nie znani aktorzy zrobili tam naprawdę dobrą robotę, nie wspominając o fantastycznych dynamicznych ujęciach, prawdziwej tragedii emanującej z ekranu i niestabilnej amatorskiej kamerki. Nie wysunąłeś ponadto ŻADNYCH argumentów świadczących o tym, że ten film w ogóle może być postrzegany jako dobry, jedynie na żenującym poziomie próbowałeś podpiąć się pod moje kontrując. shame on you kido

CanGetNoSleep

Chyba forum ci się popie...ło omnibusie ortografii

ocenił(a) film na 3
Tibn

przepraszam, to musisz byc na forum ortograficznym, żeby używać poprawnej polszczyzny ? zamilcz

CanGetNoSleep

Postscriptum(Ps) pisze się z dużej litery omnibusie więc sam zamilcz !!!

CanGetNoSleep

Zapomniałbym dopisać ,że zdanie zaczyna się dużą literą .

ocenił(a) film na 3
Tibn

idź dalej oglądać Supernatural Twój ulubiony serial i Szybkich i wściekłych pls , żeby mieć gust, trzeba sobie go najpierw wyrobić a ty widocznie nigdy nie miałeś okazji i przestań mi tu trollować.

CanGetNoSleep

Dla głupców milczenie jest najwyższym kunsztem.

ocenił(a) film na 3
Tibn

to zamilcz wreszcie i pokaż nam swój kunszt.

CanGetNoSleep

Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna.

ocenił(a) film na 3
Tibn

pięknie się spuentowałeś

CanGetNoSleep

Urzekające ortograficzny omnibusie z gustownym ego filmowym .

ocenił(a) film na 3
Tibn

dziękuje bardzo jestem mile połechtany.

ocenił(a) film na 8
CanGetNoSleep

śmieszą mnie tego typu teksty to że ktoś lubi "supernatural" to jest gorszy bo tobie się nie podoba? Żałosny jesteś

ocenił(a) film na 8
CanGetNoSleep

"a o kwestię łażenia po rozhermetyzowanym samolocie" kto tam tak łaził? Bo wydaję mi się, że jednak Gerry z tą wojskową stali przy swoich miejscach siedzących, a nawet nie tyle co stali co "siedzieli" na przeciw nich przy akcji z granatem, po czym ten wybuchł, a oni się schowali za siedzeniami trzymając się za "rączki" w podłodze. A jeszcze dodatkowo chciałbym zaznaczyć, że ich miejsca były na początku samolotu, a dziura była w połowie.

ocenił(a) film na 8
CanGetNoSleep

zerosoul ma dużo racji. to naprwdę fajna wizja zombi. Patosu ja również nie zauważyłem. klekotanie wydawało mi sie raczej trafne - w końcu to tałatajstwo chciało tylko gryźć, nic wiecej..co do granatów samolotu itp. kuźwa to fikcja przecież jest. zresztą, co ty mozesz wiedzieć o wysysaniu z samolotu po eksplozji granatu? poza tym trzymali sie czegos a zombiaki nie. i tyle w temacie wysysania. komórka... smiechu warte ;) Kolega ma rację, jesteś uprzedzony i przywalasz sie na siłę. Bez urazy.
W kategorii "apokalipsa zombi" film świetny. 8/10

zerosouL

Fakt to nie byl telefon komórkowy tylko satelitarny;)
Co do filmu to po prostu nie ma sie nad czym rozwodzić przyzwoity film rozrywkowy z kupą wydanych na to dolców i tyle,osobiście właściwie to nie lubie w ogóle horrorów a szczególnie z zombiakami bo akurat te z zombiakami zawsze wydawały mi się najgłupsze,jednak ten film da sie obejrzeć(dla samego Pita;)ma swój poziom i nie ma co dorabiać ideologii jakie to amerykanie gówna kręcą itd kręcą bo ludzie na to chodzą do kina nie musi się od razu wszystkim wszystko podobać,typowe rozrywkowe kino z colą i popcornem;)chociaż mnie zawsze w kinie denerwuje jak ludzie to konsumują;)tylko kiedy ja ostatnio byłem w kinie?;)

ocenił(a) film na 1
sylwiasan

Rzadko daję filmom najniższą ocenę, ale w tym przypadku naprawdę jest za co.
Spodziewałem sie kaszana i w sumie dostałem co chciałem, ale tego nie da się za nijak oglądać. Ot biegający w kółko Brad Pitt...i tyle.
Wk**wia mnie, ze tak utalentowany reżyser robi takie gnioty, że zęby bolą. Z książką to tez ma tyle wspólnego co tytuł.
Widać dziś wystarczy już tylko kilka znanych ryjów na ekranie i dużo bieganiny w kółko.

Kijem nawet z odległości kilometra nie dotykać.

ocenił(a) film na 3
zenek_8

Raduje mą duszę, że choć nie skomplikowane to mimo wszystko bardziej konstruktywne komentarze. Zgadzam się z entregado66 trochę za bardzo się zapieniłem nad kwestiami tego czy coś jest możliwe , czy coś jest absurdalne, gdzie samo założenie filmu z nieumarłymi zombiakami jest totalnie abstrakcyjne, jednakże miałem okazję obejrzeć/ przeczytać pare symilarnych wizji i ta po prostu wydaje mi się aż nadto naiwna ;p realizm traktowany serio w wielu scenach staje się naciągany rodem z Gwiezdnych Wojen, a patos sięga zenitu, prawdopodobnie jakbym miał piękną niewiastę u boku i duży popcorn z colą ( też nie lubie jak za bardzo ktoś chrupie ) to byłbym dużo bardZiej litościwy i uznałbym film za zadowalający jako " idziemy do kina kochanie " ;]

ocenił(a) film na 8
zenek_8

A ja dałem filmowi 8/10. Jak dla mnie film bardzo fajny nie czepiam się szczękających zębami zombie reżyser tak to widział to tak zrobił.

ocenił(a) film na 6
sylwiasan

to fakt, patos mu się wylał.