Nic nie wiem o pierwowzorze.
Z podobnych filmów mogę polecić Killing Room, który jest trochę lepszy od tego średniego filmiku. Przypomina mi się jeszcze jeden film o podobnej fabule, ale niestety tytułu na razie nie pamiętam, najwyżej dopiszę.
Jak się ma ochotę na zwykła eliminacje zawsze można obejrzeć Battle Royale po prostu : >
My Little Eye - jeden z lepszych które zostały tutaj wymienione
Red Room 1, 2
Sushi Girl
Rovdyr
Nie wiem czy to jeszcze aktualne ale dobrym filmem jest " Funny Games" . Zarówno niemiecki oryginał jak i amerykańska wersja. Zresztą obie są nakręcone przez tego samego reżysera i identyczne.
Wydaje mi sie, ze pierwowzorem byla ksiazka Agathy Christie "I nie bylo juz nikogo" (And Then There Were None) z 1939. Podczas finalowej sceny Lambrick wypowiada slowa "And then there were two", wiec to raczej oczywiste nawiazanie do oryginalu.
Ksiazka jest niesamowita, w 2015 Brytyjczycy wyprodukowali tez 3 odcinkowy miniserial pod tym samym tytulem. Oryginal jest troszke mniej hardkorowy niz Would You Rather, ktory uznac mozna bardziej za spojrzenie rezysera Pily (kwestia moralnego ultimatum) na tworczosc Christe, ale motyw pozostaje ten sam.
Warto wspomniec, ze And Then There Were None bylo chyba pierwsza ksiazka, zapoczatkowujaca motyw nieznanych sobie ludzi zebranych na kolacji w zamknietej posiadlosci, gdzie dochodzi do szeregu zbrodni stylizowanych w pewnym sensie na gre w ktorej stawka jest zycie uczestnikow (u Christie do konca nie wiadomo kto z zebranych jest morderca, wiec calosc trzyma w wiekszym napieciu niz tutaj, gdzie widac pewna przewidywalnosc).
Do waszych tytulow dorzuce troszke staroci w roznych konwencjach (kryminaly, dreszczowce, komedie), ktore mogly miec wplyw na ksztaltowanie tego filmu:
And Then There Were None/A potem nie bylo juz nikogo (1945)
Murder By Death/Zabity na smierc (1976)
Clue/Trop (1985) -- na podstawie gry Cluedo z 1949
iiii bardziej ambitniejsza wersja Would You Rather, o ktorej juz wspomnialam wczesniej:
And Then There Were None/I nie bylo juz nikogo (2015)
Polecam, wszystkie maja oceny powyzej 7 na filmwebie :)