PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=231725}
7,1 197 tys. ocen
7,1 10 1 196911
7,4 61 krytyków
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
powrót do forum filmu Wszyscy jesteśmy Chrystusami

"Wszyscy jesteśmy Chrystusami" jest jednym z najważniejszych filmów w historii polskiej kinematografii, ponieważ w niebanalny sposób opowiada nam o największej chorobie Polaków - alkoholizmowi, chorobie, która w XXI wieku powoli przekształca się w narkomanię. Film doskonale pokazuje, jakim dramatem jest alkoholizm. Ponadto film w odważnie rozprawia się z mitem polaka-katolika.
Temat filmu sposób dotyka każdego Polak, ponieważ prawie każdy ma w rodzinie jeśli nie alkoholika, to osób nadmiernie i zbyt często sięgającą po alkohol. Muszę przyznać, ze jestem naprawdę zdziwiony, że ten film, choć tak ważny i potrzebny dla polskiego społeczeństwa, spotyka się z tak dużą krytyką widzów. Może dlatego, że większość Polaków po prostu boi się swojej mrocznej strony, i wolą udawać, że taki problem jak alkoholizm nie istnieje, albo nie jest dla nich żadnym problemem. Straszne, ale prawdziwe Niestety znam kilka osób, które od lat są alkoholikami, jednak żadna z nich się do tego nie przyzna.

ocenił(a) film na 9
delvares

Podpisuję się pod tym obiema nogami i rękoma

ocenił(a) film na 9
delvares

Polskie kino jest "ciężkie" i zawsze było. Do takiego filmu trzeba mieć nastawienie, usiąść , wyciszyć się , zastanowić. Nie będzie to odpowiadało komuś kto nie myśli co ogląda, być może dlatego tak bardzo jest krytykowany. Jeśli chcemy coś obejrzeć łatwo i przyjemnie to pozostają nam reklamy :) Moim zdaniem film był bardzo różny od jego pierwszej części ( nic nowego) ale bardziej dopieszczony, zrobiony z wyczuciem i dokładnością. Zmusza do zastanowienia i tak jak mówisz , bardzo , ale to bardzo dotyka tematyki życia codziennego każdego Polaka. Jest szokujący i wstrząsający, ale prawdziwy.

ocenił(a) film na 6
delvares

Dokładnie rozumiem o co ci chodzi w "niezrozumianym arcydziele" lecz jedna rzecz mi strasznie przeszkadza mianowicie, "Dzień świra" był parodią społeczeństwa film pokazany z humorem i ironią natomiast "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" jest typowym Dramatem społecznym (według mnie przynajmniej) i wszystko było by w porządku gdyby oba te filmy nie miały z sobą nic wspólnego (chodzi mi tu o postacie, fabułę). Jeśli miałbym oceniać ten film jako kontynuacje Dnia świra film wypada blado, natomiast jeśli popatrzymy na niego jako całkowicie nową produkcje w którym gł. tematem są uzależnienia film jest świetny. Taka jest moja ocena ("tak z grubsza"-KMN :P)

ocenił(a) film na 9
delvares

zgadzam się z Tobą w pełni. Niestety wiele osób nie dojrzało na tyle aby ten film zrozumieć