PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=231725}
7,1 197 tys. ocen
7,1 10 1 196911
7,4 61 krytyków
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
powrót do forum filmu Wszyscy jesteśmy Chrystusami

zrezygnowano ze wspaniałego satyrycznego spojrzenia. Został = syf, brud, kiła i mogiła.

Pseudoautochton

bo to miała być inna konwencja, chcesz w sposób satyryczny mówić o alkoholizmie?

lunatic_asylum

a czy polskie fimy muszą mówić tylko o alkoholizmie, przemocy w rodzinie, biedzie i menelstwie lub opowiadać durne cukierkowe historyjki o miłości? od polskiej kinematografii nie można wymagać inteligentnej rozrywki z pomysłem?

ocenił(a) film na 8
Pseudoautochton

Ten film jest bardzo inteligentny i z pomysłem. Po prostu go nie zrozumiałeś.

Ford_Transit_Coppola

Widać nie zrozumiałeś co napisałem wcześniej, najpierw dokładnie przeczytaj, a potem wpisuj.

ocenił(a) film na 8
Pseudoautochton

Przeczytałem i z tego co napisałeś wcześniej wynika, że jeśli coś jest o alkoholiźmie, przemocy w rodzinie, biedzie i menelstwie to nie jest inteligentne i jest bez pomysłu. Konkretniej sformuuj swoją wypowiedź bo z tego wynika, że co innego myślisz, a co innego piszesz.

Jeśli chodzi o cukierkowe historyjki o miłości to się z tobą zgadzam: mało inteligtentne i bez pomysłu.

Ford_Transit_Coppola

Widzisz problem w tym, że gównie takie firmy powstają w Polsce. Dodatkowo przedstawione w jak najbardziej nieatrakcyjnej i odstręczającej dla widza formie.

ocenił(a) film na 8
Pseudoautochton

Nie mogę się nie zgodzić, że po częsci masz rację. Ostatnimi laty praktycznie tylko takie powstają. Brakuje kina sensacyjnego ala "Psy", czy komedii z klasycznym, polskim humorem. Co zaś się tyczy odstraszającej formy to chyba aż tak tragiczne nie są. Poza tym lepiej, żeby powstawały filmy o smutnej tematyce na poziomie, niż "dzieła" z inną tematyką, ale tragicznym wszystkim innym. Polska kinematografia powinna się skupić na takich filmach jakie najlepiej wychodzą, a w miarę sukcesów sięgać po coraz bardziej skomplikowaną formę. Potworki w stylu "Wiedźmina" pokazały, że rzucanie się na głęboką wodę jednak rodzimym twórcom nie wychodzi.

ocenił(a) film na 10
Pseudoautochton

to nie jest kontynuacja tylko zupełnie inny film niż świr.

niepiszmi

a kto pisze, że to kontynuacja? jednak są to filmy tego samego reżysera z tymi samymi aktorami

ocenił(a) film na 10
Pseudoautochton

jak uważasz że rozbudował dzień świra to to samo co kontynuacja, ale spoko napisze inaczej jeśli będzie Ci z tym lepiej- Koterski nic nie rozbudowa, bo to zupełnie inna historia, powtarzające się imiona nie mają znaczenia.Adam Miauczyński to po prostu jedna z charakterystycznych cech jego filmów.