PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=498675}
7,0 92 tys. ocen
7,0 10 1 91538
6,3 41 krytyków
Wszystko, co kocham
powrót do forum filmu Wszystko, co kocham

Film SYMBOL-nie tylko dojrzewania młodzieży i próbowania smaków dorosłości, jakże często jeszcze, jak widać - naiwnej...Film pełen ELEMENTÓW: czerwonej opaski na ręku bohatera, przeźroczystych bluzek niewyżytej sąsiadki, talerzy zawieszonych na ścianach obok mebloiścianki, serwetników w niebieskie kwiatki, żyrandola z materiałowym kloszem w kratę,klasycznych bluzek z żabotem Pani Nauczyciel, wszechobecnych papierosów, plakatów nad łóżkiem, młodej męskiej ręki wędrującej....i pod spodnie i pod spódnice...
Film pełen SYMBOLI: pierwszy jabol, zaangażowanie w pasję (wyraz twarzy Janka śpiewającego w szkole!),wzburzone morze, piasek w dłoni, bieg-do przodu...
Film NIE NA SIŁĘ, nieoceniający a po prostu opowiadany...Bunt, który miał zmieniać przyszłość, nie był wcale na siłę, był wyważony, delikatniejszy niż ten z dziś: nieugięty szacunek wobec nauczyciela, liberalny syn zdejmuje nogi z kanapy na prośbę ojca, mówi matce "przepraszam" czy "dziękuję", zaniesie umierającej babce herbatę i wraz z "mundurowym" ojcem, nie powstydzi się łzy i sentymentów po jej śmierci. Bunt wyważony, bo nie jest nikomu obojętny los innych- Janek martwi się wciąż o ojca, mimo że jest po drugiej stronie barykady...
I te chłopięce twarze- takie tamtejsze, takie niesamowicie młode, takie prawdziwe ...(brawo dla Mateusza Kościukiewicza!) I choćby w walce o wolność własną, w tym własnym mikroświecie na przestrzeni Wielkiej Historii, sprawę miałby załatwić kij hokejowy, to czemu nie!?...Zycie nie może nam przepływać przez palce, jak piasek w ręku Janka...trzeba iść, a nawet biec- ciągle do przodu, do przodu, szybciej...tak się właśnie zdobywa wolność!
Dziękuję za takie refleksje Panu Borcuchowi-świetna robota!

Annie_LL

Bardzo mi się podoba Twój komentarz. Widzę, że nie tylko ja doszukałem się symboliki. Piasek przesypujący się przez palce Janka również zinterpretowałem sobie jako uciekający, niepostrzeżenie, czas, który nie powinien być zmarnowany. Bardzo symboliczna była też dla mnie ostatnia scena. Film jest piękny. Byłem na nim kilka razy. Nie potrafię być wobec niego krytyczny, zresztą wcale nie chcę, bo za dużo radosći mi przyniósł.

ocenił(a) film na 8
Martin_Eden

Zgadzam się z Tobą. Film naprawdę świetny. Mimo, że nie należę do tego rocznika co bohaterzy, to dzięki nim i dzięki temu filmowi mogę poczuć namiastkę tamtego życia. Wzruszający i naprawdę piękny film...

ocenił(a) film na 7
p15

Bardzo dobry film. Ma fajny klimat tamtych czasów, chociaż nie wychowałem sie w PRL, moge go troche poczuć. Dobry dramat... ale tylko dobry. Akcja jest troche rozmazana, przegadana. Ja lubie takie pregadane sceny, wiec nie narzekam. Jedyne co mi brakuje to jakiejś dobrej końcówki. 7/10. Z tymi symbolami to bym nie przesadzał...

ocenił(a) film na 8
Duzeom

Fajnie że są ludzie którym się ten film podobał :-)

Annie_LL

Doskonale to wszystko ujęłaś w słowa. Nie potrafił bym lepiej. Film niesamowity. Miałem okazje być ostatnio w Gdańsku i zwiedzić muzeum "Drogi do Wolności". Kto był w tym miejscu ten film na pewno jeszcze nabierze wartości.

Pawlito

Dla tego kto był w tym miejscu film na pewno jeszcze nabierze wartości. Przepraszam za przejęzyczenie.