PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=853675}

Wszystko wszędzie naraz

Everything Everywhere All at Once
2022
6,8 88 tys. ocen
6,8 10 1 88159
7,3 80 krytyków
Wszystko wszędzie naraz
powrót do forum filmu Wszystko wszędzie naraz

Osobom twardo stąpającym po ziemi, niewiele zastanawiającym się nad sensem istnienia, oraz te, które w swiecie utartych reguł i schematów czują się jak ryby w wodzie- im film się nie spodoba. Mnie zachwycił. Uwielbiam ten rodzaj absurdu, który jest absurdem sam w sobie, bo w tym absurdzie jest sens. Uwielbiam ten roller coster po gatunkach filmowych- trochę hamerykańskiego sci-fi w stylu "Lucy", trochę kina akcji rodem z filmów z Jackie Chanem, okraszone żartem na pograniczu Movie 48 i Robin Hood Faceci w Rajtuzach. Momentami można się też wzruszyć. A to wszystko lekko, nie ma tu patosu a jest pastisz. Zachęcam wyjść poza pudełko, rozsiąśc się wygodnie, zapiac pasy i otworzyć umysł. Oglądać i przezywać!

retams

Niestety wielu ten świetny film przerósł i nie otworzyli umysłu, co widać po bezsensownych komentarzach.

ocenił(a) film na 9
retams

Zdecydowanie popieram apel, aby podczas seansu otworzyć umysł. Film niemal doskonały. Szaleństwo wieloświatów, katharsis emocjonalne, filozoficzna mądrość, mistrzowski montaż i gra aktorska. A to tylko film o rodzinie. Cudo.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

To nie jest "tylko film o rodzinie".
To naprawdę jest film o sensie wszystkiego, wszędzie, naraz ;)
Inna sprawa, że myślę, że ktoś kto nie ma choćby nikłego pojęcia o buddyzmie nie załapie całego sensu, który jest w tym filmie... Tam jest pokazane całe koło zen w zasadzie.

ocenił(a) film na 10
retams

Dokładnie, dla mnie ten film jest monumentalny, dawno tak dobrze się nie bawiłem oglądając czegokolwiek. Patrząc na komentarze chyba mi już psychika mi wysiadła.