PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=853675}

Wszystko wszędzie naraz

Everything Everywhere All at Once
2022
6,8 88 tys. ocen
6,8 10 1 88159
7,3 80 krytyków
Wszystko wszędzie naraz
powrót do forum filmu Wszystko wszędzie naraz

Smucą mnie tak powierzchowne opinie tu obecne. Wydaje mi się, że do całkowitego docenienia tego filmu potrzebna będzie podstawowa wiedza o elementach tradycyjnych chińskich filozofii - konfucjanizmu, buddyzmu i taoizmu - które są w filmie bardzo wyraźnie obecne. Przyda się również minimalne kojarzenie takich pojęć jak egzystencjalizm, nihilizm i absurdyzm.
Osoba słabo zaznajomiona z tymi tematami zobaczy tu tylko durnowaty humor, "pstrokate" efekty wizualne i chaos. Osoba zaznajomiona zrozumie skąd te "defekty" wynikają.

Film był bardzo przyjemny.

foczkabezoczka

https://knowyourmeme.com/memes/to-be-fair-you-have-to-have-a-very-high-iq-to-und erstand-rick-and-morty

Osoba niezaznajomiona nie zrozumie, że od dawna jest memem.

ocenił(a) film na 8
YodaRozpruwacz

Nie stwierdziłem że trzeba być inteligentny żeby zrozumieć ten film. Stwierdziłem, że do jego zrozumienia przyda się znajomość kilku ważnych motywów w nim się pojawiających. Oglądanie produkcji bez tego jest jak oglądanie Pasji bez wiedzy czym jest chrześcijaństwo. No ale wysłałeś mema więc musisz mieć rację, na dyskusję miejsca nie ma. Takie prawo internetu.

foczkabezoczka

Tak, tak i pewnie krytycy i amerykańscy widzowie którzy tak wysoko ocenili tę papkę "wszystkiego na raz" znają te elementy filozofii o których mówisz, stąd zrozumienie i sprawiedliwa ocena tam, a nie to co ignoranci tutaj. Pewnie dla ciebie jak dziecko pomaluje słoneczko na zielono to znaczy że jest kreatywne, a jak reżyser wciśnie gdzieś kadr na motylka to jest to alegoria na odrodzenie, nadzieje i przemiane