PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=587175}
7,0 206 tys. ocen
7,0 10 1 205555
5,4 30 krytyków
Wyścig z czasem
powrót do forum filmu Wyścig z czasem

Film godny uwagi nie tylko dla fanów kina sf.Temat mozna powiedzieć nowy a jego ekspoloatowanie ciekawe i logiczne.Wszyscy ludzie mają wbudowane w ręku zegarki, które odmierzają czas do smierci.Czas jest środkiem płatniczym- stąd też podział społeczeństwa na kasty w tym na getto, gdzie miesszka Justin wraz z matką i luksusowe centrum, gdzie ludzie mają do przeżycia całe "dekady".Mimo,że mają po 100 lat (biologicznie) to zewnętrze wyglądaja na dwudziestolatków. Scena, w której matka Justina nie ma wystarczającego czasu (a więc "pieniędzy") na bilet autobusowy bo własnie zapłaciła ratę bankową i musi przebiec do domu odległość 2 kilometrów w przeciągu kiludziesięciu minut-bezcenna. Oczywiście skoro czasem mozna handlować są policjanci i złodzieje czasu. No i oczywiście system ,który za tym wszystkim stoi jak wileka korporacja.Polecam.Tłumaczenie tytułu na język polski jak zwykle bez sesnsu -powinno być "W czasie"- co zresztą lepiej oddawałoby charakter filmu.

ocenił(a) film na 6
raganek

Czy logiczne ? Nie bardzo. Ale przymykam oko na fabułę gdyż bardziej raziły mnie różne nielogiczne sceny czy też bezsensowne zachowania bohaterów. UWAGA SPOILER !!! Jako przykład podam ostatnią scenę gdy dwójka bohaterów ucieka autem mając zaledwie po kilkadziesiąt minut życia, docierają na miejsce, wręczają "pakiet" miliona lat małej dziewczynce która następnie te lata oddaje do podziału obywatelom, po czym ów dwójka bohaterów pędzi ulicą z ostatnim tchnieniem próbują uratować choć jedno z nich. I tu pojawia się moje pytanie: Dlaczego mając przy sobie MILION lat nie wzięli sobie choć po roku, miesiącu czy chociaż tygodniu życia by dać sobie czas na ucieczkę bądź chociaż walce czy na cokolwiek innego ale NIE ! bo przecież przez tak oczywisty fakt nie było by wyciskacza łez na koniec filmu i bohaterskiej chęci poświęcenia swoich ostatnich pięciu minut dla ukochanej osoby (przypominam że 10 minut wcześniej mieli przy sobie MILION lat :) ) Podobnych nielogicznych sytuacji w filmie jest więcej dlatego mimo fajnego nowatorskiego pomysłu nie mogłem dać filmowi ocene wyższej niż 6.

ocenił(a) film na 7
michal2788

Mozliwe ze jak czas byl w tych pudelkach to wtedy trzeba bylo go caly wchlonac a nie tylko troszke

ocenił(a) film na 7
michal2788

sytuacja jaka opisujesz nie jest nielogiczna, mozna ja jak najbardziej wytlumaczyc. moze podasz inne w ktorych
, jak piszesz, brakuje logiki.

ocenił(a) film na 7
aragon1968

Duzo bylo takich wątkow , ktore sie prosily o pomste do nieba. Chociazby , gosc ktory od tak sobie oddaje mu nagle sto iles lat, i nagle postanawia popelnic samobojstwo, dobra. Gang, (sekundniki)? czy jakos tak :D tez byl przedstawiony jakos dziwnie , wygladalo to jakby nikt tam inny nie mial broni , ale wszyscy z nia biegali..tak samo z napadami na "banki" wygladalo to tak banalnie , ze kazdy dzieciak by mogl je obrobic..slabo tez pokazane drugie miasto , casyno i nic wiecej ...Nie wiem moze to tylko moje odczucia , ale w tym filmie brakowalo "czegos"

ocenił(a) film na 7
weronikax25

tyle ze w tym co piszesz nie ma nic co byloby nielogiczne. poza tym, jezeli tak do tego podchodzisz, to nie powinnas ogladac zadnych filmow typu batman, spiderman, elektra, superman, i roznych sf.

ocenił(a) film na 6
aragon1968

Potrafisz napisać tylko "NIE" , "NIE jest tak" , "a wcale że NIE". A może uraczysz nas jakimiś dowodami na obalenie naszych zarzutów co do logiki tego filmu ?

ocenił(a) film na 6
aragon1968

Wytłumaczysz mi dlaczego ostatnia scena która opisałem jest logiczna ? Człowiek wie że za pół godziny umrze, pod ręką ma "lekarstwo" i nie zażywa go ? To jest logiczne ?

ocenił(a) film na 7
michal2788

po prostu nie zwrocili uwagi ile czasu im zostalo, mieli w tym momecie inne problemy i ich uwaga byla na nich skupiona. czas jest relatywny, jego predkosc zalezy od sytuacji. jezeli robisz cos fajnego czas szybko ucieka, a kiedy sie nudzisz , wydaje sie ze czas sie zatrzymal.

aragon1968

Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz ... Kiedy robisz to co lubisz czas szybko ucieka ? Jaja sobie robisz ?... Oni uciekali przed policjantem ktory chcial ich doprowadzic do sady czyli najprawdopodobniej pewnej smierci, dobrze wiedzieli ile maja czasu. Kolejna sytuacja to smierc tego glownego policjanta, jak widzimy w filmie naladowanie sobie czasu to kwestia killku sekund czy zatem policjant nie mogl najpeirw naladowac sobie czas a pozniej ich gonic ? Kolejna sytuacja kiedy wynajmuja hotel ( ten w ktorym minutnicy ich dopadli) i mowia dla portierki ze chca caly hotel dla siebie, wchodza do pokoju patrza a tam za oknem wielki bilboard ze daja za ich lby 10 lat !! a ta portierka co slepa jest nie wiedziala tego plakatu ? policji nie zawiadomila od razu ? Jaja jakies ? Pomijam juz scena w ktorej kochankowie mowia ze przdyalby sie im milion lat okradaja sejf ojca laski a tam !! o zgrozo !! akurat dokladnie milon lat .. nie milnion 100tysiecy nie 980tysiecy dokladnie milion ! no kurde jaja jakies. Zabezpieczenie baku tez kozak. Wjezdzaja w bank i nagle nie ma zadnych strarzy kasjerzy znikli a Ci sami ludzie co byli w srodku sobie normalnie zyja ... JAJA ! Ogolnie film nie najgorszy ale tak glupie sceny normalnie raza swoja debilnoscia

ocenił(a) film na 7
QxManiekxQ

nie robie sobie jaj, to byl tylko przyklad na relatywnosc czasu. czytaj dokladnie co pisze.
moze lepiej powinienes zabrac sie za ogladanie kina autorskiego gdzie nie ma sie do czego przyczepic, zamiast szukac dziury w calym w filmie s-f.

aragon1968

ja nie twierdze z film mi sie nie podobal, nie nudzilem sie na seansie, ale wedlug mnie rezyser zmarnowal potencjal ktory w tym filmie drzemal, dalo sie ( powinno !) nakrecic to lepiej wytlumaczyc niektore watki itp. Wedlug mnei rezyser podszedl do tego po macoszemu i tyle.

ocenił(a) film na 5
QxManiekxQ

Cóż mogę powiedzieć :)
PRAWDA !!!

QxManiekxQ

To, że człowiek popełnia błędy, nie jest błędem logicznym w filmie. Ludzie są bezbłędnymi maszynami?

kenexgro

ludzie nie sa bezblednymi maszynami.... ale gdybys wiedzial ze umrzesz za 3 minuty ( on wiedzial bo spojrzal na zegarek) chyba ze napijesz sie soczku to zwklekalbys z jego wypiciem ? bezsens

QxManiekxQ

Ja nie, on tak. Możliwe, że tak bardzo pragnął go złapać, że odłożył to na chwilę później, a potem o tym zapomniał (wciągnął go pościg).

ocenił(a) film na 7
QxManiekxQ

Czepiasz się jak możesz.
(czas szybciej leci to takie powiedzenie bo wiadome że tylko bardziej się wciągasz i jest przyjemniej np oglądając film, grając w piłkę, czy grając na komputerze)
te rzeczy o których piszesz ich poprostu nie trzeba tłumaczyc bo ktoś z wyobraźnią odrazu pojmie o co chodziło reżyserowi.
ad.1.
Policiant miał doładować czas ale powiedział że zrobi to później dlaczego ?
ja mam tak samo że mam coś zrobić ale robie w tej chwili cos innego i wiem że to za chwile skończe poczym kończąc tą czynność zapominam o nastepnej chociaż mówiem sobie że musze o niej pamietać.

ad.2 Pani w hotelu dostała kase poza tym moze ma swój rozum i wie co ludzie mówią ( że tamci nie są żli że są jak robin hood) poprostu popierała to co robią. ja też bym nic nie zrobił jakbym stał za ladą i przyszedłby do mnie ktos kto okrada banki i rozdaje potrzebującym.

Ad.3. No i był symboliczny milion i co z tego?

ad 4 ....eh.....

ocenił(a) film na 5
aragon1968

całemu filmowi brakuje logiki :(

ocenił(a) film na 4
blysk_2

ja nawet specjalnej logiki od tego filmu nie oczekiwałem :), ale to co zobaczyłem przeszło moje oczekiwania. Film jest po prostu słaby, a te wszystkie momenty, o których wyżej wspomnieliście to po prostu nieudolna próba budowania jakiegokolwiek napięcia.
To była jednak strata - nomen omen - czasu :)

Wujek_Dobra_Rada_3

"To była jednak strata - nomen omen - czasu :)"
WT...?

ocenił(a) film na 6
Moderatorrr

a wytłumaczcie mi tą sytuację - gość dostał ponad 115 lat, póżniej 10 lat dał przyjacielowi ,opłaty za przejazd ,hotel ,budzi się rano w hotelu zegar wskazuje 105 lat ,idzie grać w pokera i zasiada do stołu na liczniku ma ponad 250 lat ,z jakiej paki się pytam??

Filemoniusz30

On w pokera wygrał te 100 paręnaście lat.

michal2788

Z tego co pamiętam mieli milion lat wg amerykańskiej miary, czyli BILION lat wg naszej, cywilizowanej jednostki.

ocenił(a) film na 6
MaksDamage

Nie, milion to milion. Oni natomiast nie używają słowa miliard, dlatego po milionie mówią bilion.

ocenił(a) film na 7
raganek

Zdecydowałem się napisac że w owym filmie zauważyłem jasny podział na klase biedną i pogatą co jest często podkreślane kwestią że wielu ludzi musi umrzeć aby garstka mogła żyć.
Ja tam czuje się jak w tym filmie kiedy patrze dookoła. wielu ludzi prcauje za psie pieniądze (czas) aby kłaść w dupsko bogatym.
Czas który dostawali za prace był niewystarczający do opuszczenia miasta, ledwo starczał na przeżycie co sukcesywnie trzymało tych ludzi w tym że tak to nazwe "więzieniu " aby dalej mogli pracować dla bogatych bo żyć trzeba. W momencie kiedy ludzie mieli za duzo czasu nie musieli pracować co było bardzo złe dla tamtejszego systemu finansowego (czasowego).

ocenił(a) film na 6
Rossoneri1

Moderatorrr -on w pokera wygrał ponad tysiąc lat.

ocenił(a) film na 8
Filemoniusz30

Ale nie masz gry pokazanej od początku, jak zasiada do stołu itp.. Mógł wygrać te 150 lat na wcześniejszych rozdaniach, by na końcu grać o dużą stawkę.

ocenił(a) film na 7
robhans

Dla niektórych jest to bardzo trudne do pojęcia że mógl własnie ugrać te lata w grze i jest juz moment pokazany gdy ma ugrane ok 200 lat :)