Wyścig

Rush
2013
7,8 161 tys. ocen
7,8 10 1 161287
7,4 53 krytyków
Wyścig
powrót do forum filmu Wyścig

Cały sezon tak się ułożył, że bez specjlanych przeróbek wyszedłby scenariusz filmu. Jeśli ktoś nie jest fanem F1, to może sobie darować i nie iść. Nie musi rownież wypisywać pierdół na temat F1. Prawdopodobnie będzie to udane przedstawienie sezonu 1976, twórcy postarali się, w wielu szczegółach. Fani F1 nie mogą się doczekać, reszta może sobie darować. Ja na pewno pójdę obejrzeć ten film.

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

Witam , co by tu wnieść. Warto obejrzeć. Czuć moc i nie ma mdłych scen , brakuje błędów. Choć jak dla mnie na torze niewiele się dzieje. Czasem brakuje wstawek ala "tamte lata" z toru pod dobry ost , którego nie brakuje. Po prostu marzy mnie się ten film bardziej jak dokument "Senna" niźli film fabularny. Ogółem , gorąco polecam.

ocenił(a) film na 9
razvi

Ale co za problem zobaczyć dokument? Są różne filmy o Huncie nawet na youtube :) Dokument by się nie przyjął jeśli chodzi o przyszłe dochody - film fabularny przyciąga szersze grono odbiorców, a to jest równoznaczne z większymi zyskami.

Co do filmu to nieco się zawiodłam - ale pod takim względem, że wszędzie sugeruje się, że to film o sezonie '76, a na dobrą sprawę sezon ten dość późno pojawia się w filmie. Co do ilości ścigania się to myślę, że aż tak źle nie jest - przeciętny zjadacz chleba, który się nie interesuje zbytnio F1 nie powinien się zanudzić.

Mam nadzieję, że ten film odniesie spory sukces kasowy - bo to może w przyszłości przełożyć się na kolejne filmy związane z wyścigami. Nie jest łatwe zrobić taki film - trzeba sporo papierkowej roboty aby uzyskać zgodę na wykorzystanie znaków towarowych, podobnych bolidów (+przeróbki), do tego uzyskanie zgody na kręcenie na torach itd itd.. Pod tym względem faktycznie łatwiej (i taniej) zrobić dokument posklejany z wielu materiałów filmowych.

ocenił(a) film na 8
razvi

Jest bardzo dobry dokument pt. "Hunt vs. Lauda - F1's Greatest Racing Rivals", produkcji BBC. Ogląda się nie gorzej, niż "Sennę". O Huncie jest mowa w filmie "Barry Sheene & James Hunt - When playboys ruled the world" - bardziej o "prywatnej" stronie ścigania :)

ocenił(a) film na 9
Loco_Mario_PL

Fanem F1 nie jestem, ale film zapragnąłem obejrzeć od pierwszego zwiastuna.
Czekam tylko (nie) cierpliwie aż pojawi się u nas w kinach...

ocenił(a) film na 8
jowisz2006

Podczas Tope Gear Live w Warszawie pojawił się były brytyjski kierowca F1 (i nie tylko), 72- letni Derek Bell (ostatni wyścig w F1 pojechał w 1974 roku). Zapytałem go, czy widział "Rush". Odpowiedział, że jeszcze nie, ale słyszał od innych kierowców, że film jest bardzo dobrze zrobiony.

ocenił(a) film na 8
Loco_Mario_PL

Prawdziwy fan F1, po obejrzeniu trailera, sprawdzi czy to przypadkiem nie szybcy i wściekli 10...