Wyścig

Rush
2013
7,8 161 tys. ocen
7,8 10 1 161280
7,4 53 krytyków
Wyścig
powrót do forum filmu Wyścig

solidnie

ocenił(a) film na 8

Nie wierzę, że zapodana na koniec filmu sugestia jakoby Lauda zazdrościł czegokolwiek Huntowi jest zgodna z faktami. Sam Hunt zrezygnował bo mu nie szło a nie dlatego że chciał cieszyć się życiem (heh he) Historia pojedynku dwóch kierowców formuły pierwszej sfilmowana została jednak solidnie, bez większych potknięć. Rywalizacja, warkot silników, efektowne sceny wyścigów, zabytkowe auta.... a całość spojono wątkami międzyludzkimi, które stanowią tutaj filar uzasadniający całą zabawę.

ocenił(a) film na 8
mpannek

Formuly pierwszej?

ocenił(a) film na 10
booyakassh

Grubo, no nie??:D:D... się popłakałem :D

ocenił(a) film na 8
Unibet_78

Następnym razem będę pamiętać, że na filmwebie trzeba być ultra poprawnym językowo. Wiem, że użyte przeze mnie określenie jest niewłaściwe ale skoro w newsach sportowych tak często przechodzi... Napisałem i nie spodziewałem się docinek. A tu proszę... Błagam Was więc o wybaczenie, o wielcy znawcy, połykacze polskich liter i inni mistrzowie slangu oraz języka fonii komórkowej.

ocenił(a) film na 8
mpannek

Bo te newsy sportowe są przekazywane przez pajaców, a Ty się jak widać ich słuchasz. Dobra rada - przestań, bo to żadne usprawiedliwienie na karygodny błąd ;)

Virbest

Hahaha, "formuła pierwsza" to błąd godny kary?
Co za knepy z was.

ocenił(a) film na 8
mpannek

"The 1976 F1 battle between Niki Lauda and James Hunt was dramatized in the 2013 film Rush, where Lauda was played by Daniel Brühl. Lauda himself made a cameo appearance at the end of the film. At this point Lauda said of Hunt's death, "When I heard he'd died age 45 of a heart attack I wasn't surprised, I was just sad." He also said that Hunt was one of his small number of friends, a smaller number of people he respected and the only man he had ever envied."

ocenił(a) film na 8
Amagi

Hm, źle przeczytałem. Myślałem, że to słowa Laudy (prawdziwego), ale teraz to nie wiem. Tylko po co by je umieszczali w takim kontekście?

ocenił(a) film na 9
Amagi

Ja odnoszę wrażenie, że te słowa na końcu są wypowiadane przez inny charakter głosu niż Daniel Brühl mówi przez cały film. Więc może to Lauda, a może komputerowo postarzeli głos Brühla aby wyglądało na kogoś kto to opowiada po latach.

ocenił(a) film na 8
9QBUS9

Moim zdaniem na końcu filmu, to był właśnie był głos Laudy. Kiedy film wchodził na Canal+, to puścili program o Laudzie, w któym m.in. właśnie On opowiadał o wyścigach - głównie o ryzyku jakie zawodnicy podejmowali startując w wyścigach - WYDAJE mi się, że to ten sam głos. Dokument nazywa się "Niki Lauda - urodzony zwycięzca" i jest do znalezienia w internecie. Warto obejrzeć, bo jest ciekawy i jest dobrym uzupełniem dla filmu.
Nie znam się na Formule 1 (zdarzy mi się raz w roku obejrzeć jakiś wyścig), ale widziałem ostatnio fragment filmu Polańskiego o Jackie Stewarcie i wydaje mi się, że też może Was zainteresować - "Weekend z mistrzem".