Bardzo ciekawa,prawdziwa i wzruszająca historia.Aktorstwo pierwszej klasy,napięcie,psychologizm,a jednocześnie film nie jest ciężki w oglądaniu.W sumie wcale się nie dziwię Zofii,że nie miała siły budować nowego związku ze Stinglem,jak tyle przeżyła,to jej psychika była okaleczona zupełnie.I właśnie to jest film o tym dla mnie- o okaleczeniu psychicznym wynikłym z tragicznych przeżyć.Natan był pierwszą osobą jej przyjazną,zadurzyła się więc w nim,nie wiedząc,że to szaleniec :(
Mnie ten obraz urzekł niesamowitą, magiczno-tajemniczą atmosferą. Urwane spojrzenia Zofii, szaleństwo Nathana i nieśmiałość połączona z fascynacją Stingo; w tle zaś spokój gorącego Brooklynu kontrastujący z przerażającym zimnem wojny (warto zwrócić uwagę na zupełnie odmienne zdjęcia!). Do tego "chwytający" styl narracji i jestem całkowicie pochłonięty przez film. Stopniowo, krok po kroku odkrywane sekrety z życia obydwojga kochanków fascynują i nie pozwalają oderwać oczu od ekranu. Niewątpliwie swój udział mają w tym także świetni aktorzy - ale nie tylko Streep - uważam że jej ekranowi partnerzy nie wypadli wcale gorzej, choć na pewno mieli mniej tragiczne role. Konieczne do obejrzenia!