PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31350}

Wyjście robotników z fabryki

La sortie des usines Lumière
1895
7,2 5,3 tys. ocen
7,2 10 1 5340
6,4 18 krytyków
Wyjście robotników z fabryki
powrót do forum filmu Wyjście robotników z fabryki

Zastanawia mnie czy gdybym wziął swoja kamerę i nakręcił studentów wychodzących z mojej uczelni po zajęciach to również miałbym liczny fanklub na filmwebie, ponad dwa tysiące ocen i średnią na poziomie 7,4?

To jest film do zobaczenia, a nie do oceniania. Nie jest to ani "arcydzieło" ani "porażka", a po prostu historia, z którą wypada się zapoznać.

ocenił(a) film na 8
mpannek

Częściowo się zgadzam. Faktem jest, że film nie wnosi do życia ani wiedzy, ani rozrywki, ani też głębokich uczuć, jednak jest to film PIERWSZY jaki został nakręcony więc ciężko odejść od niego nie zostawiając mu zasłużonej pochwały. Zwykle oceniam filmy według własnych kryteriów ze względu na gatunek, lata produkcji itd... itp... Przyznam, że ocena tego filmu nie jest łatwą sprawą, lecz oceniłem go w pewien sposób: Jest to pierwszy film jaki powstał, więc najlepiej odzwierciedlił tamten okres i należy mu się 10 ale film jest tylko zalążkiem kinematografii, nie wnosi nic do człowieka poza małą dawką historii a więc 6. Więcej kryteriów ciężko wymyślić do tego dzieła, z średniej ocen wychodzi mi 8, a zatem tak oceniam film.

ocenił(a) film na 7
mpannek

Nie, bo nie umiesz. Chyba, że umiesz to wrzuć na YT i przekonaj tych od filmweb, że twój film można tu oceniać, a wtedy ocenię ci go. Czy będziesz miał średnią 7,3 (aktualna)? To się okaże.

W sumie to dałbym mu 5, ale powóz i pies zwiększają jego oglądalność.

ocenił(a) film na 10
mpannek

Cóż, według mnie naukowiec jest artystą. Nigdy odwrotnie, ale tak jest. Poza tym nie był to pierwszy film w historii kina, a pierwszy wyświetlony. Dlaczego on? Dlaczego nie nakręcili jakiś lordów? Maszyn? Zwierząt? To musiało być przemyślane, zrobione do perfekcji. I według mnie takie coś zasługuje na 10. Gdybyś zrobił film wart obejrzenia, nie wiem, pokazujący emocje tych studentów może nawet miałbyś większą ocenę?

ocenił(a) film na 8
mpannek

nie