Wymyk

2011
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 40703
6,9 22 krytyków
Wymyk
powrót do forum filmu Wymyk

Tak bym streścił fabułę filmu w dwóch słowach. Przed chwilą obejrzałem "Wymyk" i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Robert Więckiewicz w tej roli, do której na pierwszy rzut oka zdaje się zupełnie nie pasować ze względu postrzeganie go (być może bardzo powierzchowne i stereotypowe) jako aktora i człowieka o określonym typie osobowości, potwiedził swoją klasę i talent aktorski. Film bardzo poruszający. Kończy się tak nagle - a właściwie - urywa, że wytrąca widza z równowagi i pozostawia go z nieuporządkowanymi przemyśleniami, siedzącego wciąż w fotelu kinowym, gdy pojawiają się już napisy końcowe, a na sali ktoś nagle zapala światło. To już koniec pokazu. Jak dla mnie solidne 8/10. Brawo!

ocenił(a) film na 7
radqwawa

Ja również przyłączam się do powyższej wypowiedzi. Film niezwykle poruszający, wzruszający, i taki prawdziwy. Więckiewicz rewelacyjny. Zaskoczył mnie tą rolą - co tylko potwierdza że jest bardzo dobrym aktorem! I zakończenie - wielki niedosyt... polecam!

ocenił(a) film na 8
karymnata

Myślę, że już przez całe życie Fred będzie musiał „Z TYM ŻYĆ”. Myślę, że wielu ludzi ma taki epizod, takie zdarzenie w życiu, które wywraca do góry nogami wszystko, o którym nigdy nie uda im się zapomnieć. Muszą się z tym zmierzyć i zastanawiając – czy cały świat TO o nich wie – jakoś (JAK?) teraz, po TYM żyć, zachowywać się, reagować, coś (CO?) robić itd.
Film dobry, nawet bardzo dobry, ale Więckiewicz GENIALNY! Kolejny raz. Tylko w jednej roli mi się nie podobał – film „Bieszczadzki Park Narodowy”, rola wędrowca :)

ocenił(a) film na 7
radqwawa

Zgadzam się , chociaż zastanawiam się czy to tchórzostwo , czy raczej chęć przytemperowania brata , który w firmie zaczął podejmować decyzje. Jednak z drugiej strony w pewnym momencie zdecydowanie powinien zareagować .
Może to połączenie tchórzostwa z chęcią dania nauczki . Ciężko mi to rozstrzygnąć, bo myślę ,iż nie podejrzewał ,że skończy się to aż tak tragicznie.