Wymyk

2011
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 40703
6,9 22 krytyków
Wymyk
powrót do forum filmu Wymyk

Wiele osób narzeka na końcówkę. Dla mnie zakończenie niesie bardzo prosty, ale ważny morał - niektórych swoich decyzji nie możesz cofnąć, nie możesz nic kompletnie z nimi zrobić i życie po prostu toczy się dalej (rozładowanie tira).

Zakończenie filmu to tak na prawdę moment w którym Alfred widzi otwarte oczy swojego nieżyjącego już brata. Był bliski częściowej naprawy swojego błędu - aby powiedzieć choćby - przepraszam - ale nie było mu to dane.

Scena rozładowania tira - a generalnie zawartość tira - to dla mnie symbol życiowych wspomnień związanych z Jerzym, które Alfred będzie miał w sobie po odejściu brata i z którymi będzie musiał sobie poradzić. Oboje prowadzili firmę, której rozwój nie wymagał raczej zainwestowania w tak dużą ilość sprzętu (serwery?). Dlatego zawartość tira to dla mnie symbol. Również scena w których tir chce rozjechać samochód Alfreda (a przynajmniej tak wydaje się Alfredowi). Kierowca wyglądał na rozsądnego i nie uszkodziłby auta Alfreda. Alfred uciekając przed cofającym tirem - tak na prawdę ucieka przed wszystkim co jest związane ze swoimi bratem. Tak to odbieram.

lastmanstanding

O, świetna analiza. Otóż to, rozładowanie tira z zamówienia poczynionego przez Jerzego, którego Alfred nie chciał przyjmować (kłótnia właścicieli co do prowadzenia firmy), może też być rodzajem hołdu dla zmarłego brata, próbą odkupienia win poprzez przynajmniej kontynuowanie jego decyzji.

Scena w pociągu bardzo mocna. Niby człowiek przyzwyczajony do brutalności, przecie litry posoki nie robią wrażenia... to tak zrobione sceny potrafią przybić. Pięści się zaciskały.

(Lastmanstanding - a czemu 7, a nie np 8?)