Wymyk

2011
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 40703
6,9 22 krytyków
Wymyk
powrót do forum filmu Wymyk

Film na pewno dobry, ale czegoś mi w nim zabrakło. Sam pomysł na fabułę doskonały, ale w trakcie filmu trochę brak konsekwencji i trzymania poziomu. Ta akcja w szkole trochę żenująca. Jak z programu "Trudne sprawy", wszystko gładkie, bez wrażenia. Poza tym film jednostronny. Jednostronna ocena, nie zostawia marginesu na przemyślenia. Wszyscy jednogłośnie stają po stronie Jerzego, ale czy w prawdziwym życiu stanęlibyście w jego obronie ? Łatwo oceniac na odległośc.

ocenił(a) film na 8
majkalipcowa

Owszem, może i w filmie bohaterowie stanęli po stronie Jerzego (swoją drogą nie wiem czy było to aż tak stronniczo ukazane), ale przecież to nie ucina możliwości przemyślenia całej sprawy przez widza. Ja po seansie wcale nie odczułem potrzeby stania na przeciw Alfreda, wręcz przeciwnie, dostrzegam jego pobudki, które były jasno zarysowane w filmie. Zresztą w filmie chodziło o wiele rzeczy, nie tylko o sam fakt uniknięcia bójki, strachu, ale też pokazanie jak pewne urazy z przeszłości, zatargi, mogą wpłynąć na nasze życie czy kluczowe decyzje. Również film rozprawia się z wizerunkiem "macho", którym Alfred stara się być (czy nie tego oczekuje otoczenie od "prawdziwych" mężczyzn?), a w krytycznej sytuacji okazuje się, że nim po prostu nie jest.

ocenił(a) film na 7
Pemol

Wątek macho też ciekawy. Facet, który naraża życie popisując się bez sensu, w momencie kiedy trzeba naprawdę się narazic na niebezpieczeństwo, ale w słusznej sprawie - stoi jak słup soli. Ale mimo wszystko nie oceniam go, bo nigdy nie wiemy jak do końce byśmy się zachowali dopóki nie jesteśmy w takiej samej sytuacji.

majkalipcowa

Ja bym takiej emo w ogóle też nie ratował. To braciszek Jerzy chciał pokazać swoją dobroduszność i wyleciał z hukiem z pociągu.
Skoro potem się okazało że ta laska jednego z nich znała to tym bardziej żenua że jej pomagał. Mógł to inaczej rozegrać. Od razu kopać po ryju.