Wymyk

2011
6,7 41 tys. ocen
6,7 10 1 40703
6,9 22 krytyków
Wymyk
powrót do forum filmu Wymyk

Polski i niezły film to ostatnio niestety rzadkość. Tu mamy przykład, że można było zrobić coś do obejrzenia, a nawet zastanowienia się później nad naszymi relacjami z bliskimi. Dobry scenariusz, brak dłużyzn i przenośni tak znanych polskim twórcom jest dużym plusem. Dodatkowo niezawodny Więckiewicz, którego odkryłem po filmie "W ciemności" Agnieszki Holland dopełnia obraz całkiem strawnego polskiego dania. Jedynym moim zastrzeżeniem jest brak pewnej wyraźnej optymistycznej głębi, którą można zobaczyć w filmach amerykańskich i nie chodzi mi tu o happy end czy jego brak tylko lepsze pokazanie, że po różnych sytuacjach w człowieku może nastąpić ogromna zmiana. Chodzi mi o to, że w filmach zza oceanu nawet smutny film kończy się wiarą i nadzieją w człowieka, tu tego tak wyraźnie nie odczułem.

ocenił(a) film na 8
hubio

Zupełnie zgadzam się co do plusów filmów, które zostały wymienione przez autora tematu.
Ale co do tej wiary w ,,lepsze jutro``, tutaj musiałoby się ono odnosić do głównego bohatera. Natomiast ta postać została tak wykreowana, że najzwyczajniej nie da się zakończyć tej historii tak, aby pokazać choć cień nadziei wskazujący na to, że w Alfredzie dojdzie do jakiejś pozytywnej przemiany. Najpierw brak chęci do innowacyjnych rozwiązań, które należy wprowadzić w firmie, konflikt z postępowym bratem, zachowanie w pociągu, okłamywanie bliskich. Alfred do winy przyznaje się, gdy jest już przyparty do muru, ostatecznie zostawia go żona. Twórcy nie mydlą nam oczu pokazując- sięgnął dna, ale teraz wszystko się zmieni i będzie cudownie. Pokazują realia, mamy w sobie cechy obrzydliwe, bestialskie i trudno się pozbyć, trudno z nimi walczyć. Cenię ten film za autentyczność.

ocenił(a) film na 7
Magdalena_filmweeb

No moim zdaniem jednak te zmiany były pokazane np przez sam fakt, że czuwał przy nieprzytomnym bracie, brak przyznania się do winy - nie wiem czy sam bym tak nie zareagował, każdy jest tylko człowiekiem i jest to uzasadnione psychologicznie. Pisałem, że nie ma wyraźnej optymistycznej głębi, szczególnie na końcu, ale sygnały o zmianie zachowania Alfreda były. Zgadzam się też, że film jest bardzo autentyczny zwłaszcza w warstwie psychologicznej.

ocenił(a) film na 8
hubio

Przyznaję, że na czuwanie nie zwróciłam uwagi. Nie wiem dlaczego, ale nie zabrakło mi jednak tej ,,optymistycznej, końcowej głębi ``, choć przyznaję- chętnie zobaczyłabym nasz, rodzimy film tego pokroju, ale z tym napawającym nadzieją, czy dodającym otuchy akcentem.

ocenił(a) film na 7
Magdalena_filmweeb

Jak na wigilijny czas nie wybrałaś sobie optymistycznego filmu dlatego trochę optymizmu - składam Ci życzenia z okazji Świąt. Wszystkiego Dobrego. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
hubio

No to zdradzę moją strategie...
Zawsze czekam na obejrzenie takich filmów na czas, gdy mam dobry humor. Inaczej to zbyt, że tak powiem ,,ryzykowne``. A teraz nastał czas pełen radości, nadziei i optymizmu, więc czerpię z niego ile mogę.
Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze. Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia!