Wyrwa

2023
5,4 6,5 tys. ocen
5,4 10 1 6495
4,8 12 krytyków
Wyrwa
powrót do forum filmu Wyrwa

To naprawdę bardzo dobry film. Ogromnie cenię literaturę Wojciecha Chmielarza i z nieukrywaną ciekawością oczekiwałam na ekranizację "Wyrwy". Obawiałam się jednak, że kino nie zdoła udźwignąć potrzeby zobrazowania głębokiej emocjonalności i zakamarków psychiki głównych bohaterów. Tymczasem otrzymaliśmy kawałek bardzo dobrego, ambitnego, przemyślanego, ale też trudnego i bolesnego kina. Brakowało mi troszkę historii Ułana bo ona dopełnia bardzo mocno tę nieszablonową opowieść. Jeśli ktoś kojarzy autora głównie z powieści kryminalnych i udając się do kina nastawił się na taki właśnie seans, to może nie czuć się usatysfakcjonowany. Stworzono za to warty uwagi psychologiczny thriller. Przekonująca gra aktorska dopełnia ten warty uwagi obraz. Nie jest to z pewnością film dla wszystkich, nie wpisuje się w mojej ocenie w komercyjny sznyt... ale w absolutnie dobrym tego słowa znaczeniu. "Wyrwa" daje pretekst do refleksji, do zastanowienia się, do dostrzeżenia jak wiele ucieka nam przez palce przez wszechobecny pośpiech. Wartościowe kino.