PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10706}

Wyrzutki

The Outsiders
1983
6,6 5,2 tys. ocen
6,6 10 1 5176
5,8 12 krytyków
Wyrzutki
powrót do forum filmu Wyrzutki

Według mnie ten film jest genialny. Dawno nie oglądałam filmu, który by się tak bardzo trzymał wersji pierwotnej, książkowej.
Co prawda, było kilka wydarzeń, o których nie wspomnieli, jak na przykład historia Oranżady i jego dziewczyny, Sandy, co było jedną z przyczyn jego załamania na końcu książki.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień wcześniej obejrzałam podobny film, nagrywany w tym samym czasie, a mianowicie ''Rumble fish''. Czytałam w komentarzach, że niektórzy ludzie twierdzą, że ten film jest lepszy od Outsiderów. Cóż, myślałam, że faktycznie tak jest, i chyba już po raz któryś komentarze ludzi mnie oszukały, bo sądziłam, że faktycznie tak będzie, jednak szczerze mówiąc, to nudził mnie ten film, i w sumie on nie miał żadnego sensu. Taka jest tylko moja opinia.

The Outsiders obejrzałam z polskimi napisami, bo niestety nie udało mi się znaleźć polskiego lektora. Nie lubię oglądać filmów z napisami, bo wtedy mniej się skupiam na akcji, a więcej na napisach, i czasem nie nadążam czytać (zdarza się tak, że długi napis, pojawi się tylko na około sekundę, i weź to człowieku przeczytaj).

I trochę irytowało mnie tłumaczenie, czasami pisali Kucyk, Ponyboy, Pony, w tłumaczeniu książkowym filmowy Soda nazywa się Oranżada, a Two-Bit - Trzycent. Żelowce to są Bażanty, a Soci, czy jak to się pisze, to są Towary. Taka tylko ciekawostka :)

Z całego serca polecam ten film, jak i książkę ❤️

Gdyby w Polsce były takie lektury szkolne, jak to jest w Stanach Zjednoczonych...