Wzgórza mają oczy

The Hills Have Eyes
2006
5,9 81 tys. ocen
5,9 10 1 81204
6,1 14 krytyków
Wzgórza mają oczy
powrót do forum filmu Wzgórza mają oczy

Przyznam, że podchodziłem do tego filmu, jak zresztą do każdego remaku, bardzo sceptycznie, jednak po seansie "zmuszony" jestem niestety... uznać tą wersję za lepszą od oryginału:|

Sam w sobie film nie jest może jakimś arcydziełem, ale jest naprawdę solidnie wykonaną produkcją i całkiem niezłym horrorem(oczywiście jedynie w takiej "texańsko-masakrowej" konwencji). Może nie straszy jakoś szczególnie, ale sceny okrucieństwa zmutowanej rodzinki, jak np. >spoiler< molestowanie dwóch sióstr, zabicie matki na ich oczach, czy spalenie żywcem ojca) mogą na dłuższy czas zapaść w pamięci. Oryginał zresztą również bardziej bazował na okrucieństwie i scenach gore, niż na jakimś wyszukanym suspensie.

Poza tym po seansie szczególnie utkwiło mi w pamięci niespotykane zadbanie o drobne szczegóły(choćby kondensacja pary wodnej na szybie samochodu w której śpi małżeństwo, przymrużanie oczu człowieka wychodzącego po dłuższej chwili z ciemnej jaskini itp.). Niby nic wielkiego, ale na mnie zrobiło to naprawdę spore wrażenie i, szczerze, przez dłuższy czas po seansie "Wzgórz" raził mnie brak takiej dbałości o szczegóły w innych produkcjach.

Kończąc podsumuję, iż choć film ten raczej nie będzie jakoś szczególnie rozpamiętywany, to jednak godzien jest poświęcenia mu tych prawie dwóch godzin seansu i to zarówno dla widzów "nowych" jak i fanów dobrego, "starego" Wesa.