Wzgórza mają oczy

The Hills Have Eyes
2006
5,9 81 tys. ocen
5,9 10 1 81204
6,1 14 krytyków
Wzgórza mają oczy
powrót do forum filmu Wzgórza mają oczy

filmy gore

ocenił(a) film na 7

nawet fajny lubie filmy gore chodziaż w większości fszystkie wyglądalą tak samo napszykład weśmy takie filmy jak ''Drogo bez Powrotu''albo''Teksańską Masakre...''w każdym z nich jakiś zdefirmowany psychopata poluje na grupę młodych ludzi i zabija ich w brutalny sposób mogli by to trochę zmienić bo dla mnie film Wzgórza mają oczy to kopia Drogi bez Powrotu

ocenił(a) film na 10
Przemas

No, nie zupełnie, ale niech ci będzie. Niektórzy lubią takie filmy i chcą je oglądać.

ocenił(a) film na 9
Przemas

Nie moge!!!!!!!!! "Wzgórza maja oczy" mają taką niską ocene tylko dlatego, że większość debili myśli, że jest kopią "Drogi bez powrotu". Tak byc nie może!! Jeżeli już to "Droga bez powrotu" jest kopią "Wzgórza mają oczy".

ocenił(a) film na 10
Sub_Zero

No ale jek sam już powiedziałeś większość to debile i nawet nie zwracają uwagi na to, że oryginalne wzgórza to film Cravena z 77'. No cóż trzeba się z tym pogodzić.

ocenił(a) film na 9
dux

Prawda, połowa tych co na forum piszą to debile!!! FIlm dla mnie very, very good 9/10

ocenił(a) film na 7
Przemas

Przecież to nie jest do cholery film Gore. Zastanów się dwa, a nawet trzy razy zanim coś napiszesz...

ocenił(a) film na 10
shoren

Myślisz, że autor tego tematu wogóle widział kiedyś film gore?
Większość ludzi narzeka tutaj na "nieuzsadnioną brutalność".
Ciekawe co by powiedzieli widząc pierwsze dzieła pana od władcy pierścieni, włoskie kino kanibalistyczne, filmy z nurtu rape&revenge (min, znakomity i spit on your grave), czy chociażby całkiem niedawno powstały Cradle of fear - to są filmy gore, ale Hills have eyes?
To co po najwyżej znakomicie zrealizowany, brutalny slasher.
No ale tłumacz im...

Przemas

droga bez powrotu albo texanska masakra to nie sa filmy gore
gore to- aftermath, nekromantic, guinea pig etc

zahaara

Przypadkiem znalazlem sie na seansie "Nekromatic 2" w pewnym kameralnym gornie i musze powiedziec, ze nie zdawalem sobie sprawy z ogromu ludzkiego debilizmu oraz kopletnego braku wyczucia czy odrobimy uczuciowosci. Bo przecierz osoba, ktora lubi ogladac realistyczne sceny odcinania glow (nie wdawajmy sie w szczegoly jesli chodzi o okolicznosci tego odcinania) musi byc pozbawiona wszelkich uczuc. Chyba ze to ja czegos nie kapuje. To jest chore i wg mnie ludzie takowi nadaja sie do psyhiatryka, albo chociarz na terapie z psychologiem. Ale to co jest najgorsze i co mnie najbardziej przerazilo to ilosc takich filmow, ilosc ludzi ktorzy takie filmy ogladaja i sie do tego przyznaja.
Chore, chore, chore.

ocenił(a) film na 10
erni_8

Sam jesteś chory, naprawdę to forum w idiotycznych wypowiedziach ostatnio pływa.

dux

I to mowi osoba ktora nie podaje uzasadnienia do swojej wypowiedzi. Niby czemu jestem chory? Bo uwazam ze sadyzm jest tragicznym zboczeniem? Jak komus sprawia przyjemnosc ogladanie kobiety uprawiajacej seks z trupem to chyba jedna cos z ta osoba jest nie tak, czyz nie? Poza tym mowilem, mozlie ze to ja czegos tu nie kumam. Ale jesli tak to czego. Powiedz mi jaki jest w tym sens?

ocenił(a) film na 10
erni_8

Taki, że każdy ogląda co chce, siedzę w tym interesie od lat i jeszcze nikogo nie zabiłem, także powstrzymaj się od komentarzy w stylu, że "ci co to oglądają są chorzy"

dux

Niby czemu mialbym sie powstrzymywac? Takie jest moje zdanie i tyle. Jesli sie myle to powiedz czemu. To ze jeszcze nikogo nie zabiles to jeszcze nic nie znaczy. Zaden sukces, wiesz.:) Mysle ze wielu ludzi w szpitalach psychiatrycznych nikogo nie zabili. A jakos sie tam znalezli.
Liczy sie to co masz w głowce.

ocenił(a) film na 2
erni_8

Własnie moze cie tam szukaja sprawdz :) I gon sie jesli nie lubisz takich filmów, dla mnie jest chore głupota takich seriali jak W11 czy sedzia anna wesolowska nie wspoinajac o m jak milosc

sholva_kree

Ym co tu ma do rzeczy W11 czy inne gowno z tego gatunku? Nie gadaj od rzeczy kolego.
Ja mowie ze dla mnie filmy gore sa chore psychicznie w pelnym znaczeniu tego wyrazenia a nie glupie.
I ponownie alepluje do fanow tego gatunku: wytlumaczcie mi czemu to jest ciekawe/fajne/warte oberzenia? Bo puki co każdy odbija piłeczke zamiast odpowiedziec jak cywilizowany fan kina.

erni_8

przepraszam wtrącenie się w "dyskusję" ale nie mogłam się powstrzymać. Jesteś uroczo ograniczony. To zupełnie tak jakbyś np. stwierdził że dorośli ludzie którzy lubią oglądać filmy animowane (niekoniecznie te z półki "dla dorosłych") byli stadem zdziecinniałych baranów :)
co jeszcze - nie myślałeś o tym że może lepiej żeby odcinanie głów (czy co tam jeszcze wskazuje na to kompletne wyzucie widzów z ludzkich uczuć i wyraźne zaburzenia psychiczne) WYGLĄDAŁO realistycznie a nie było rzeczywiste? W końcu czy nie od tego są filmy?
I fakt, zawsze liczy się to co się ma w główce. Gorzej jeśli pusta.

valirllan

Wiec droga kolezanko (badz kolego) powiedz mi czemu ogladasz te filmy? Jesli podasz jakis sensowy powod to uznam ze rzeczywiscie jestem "uroczo ograniczony". Bo niestety ale puki co to nie widze w tym zadnego innego powodu niz zaspokajanie swoich emocjonalnych potrzeb(chorych).
Bo przecierz nie sa to wzgledy ani estetyczene, ani intelektualne, ani rozrywkowe (no chyba ze relaksuje cie odcinanie glow).
Dorosli ludzie, ktorzy ogladaja filmy animowane poprostu wiedza, ze nie tylko tradycyjny film moze zawierac ciekawe tresci. Twierdzisz ze filmy gore zawieraja ciekawe tresci? Masz na mysli wkladanie igiel w oczy, czy sex z martwymi?
A czy ja kiedykolwiek powiedzialem ze to jest rzeczywiste? Raczej nie. Ogladanien filmow ma na celu (przynajmiej ja tak uwazam) wczucie sie w bohaterow, sytuacje, znalezienie sie w innym, czesto niedostepnym swiecie. Czy lubisz sie wczuwac w osoby znecajace sie nad innymi? A moze lubisz jak ktos zneca sie nad Toba?
Zupelnie inna sprawa, jesli podziwiasz kunszt rezyserski, badz mozliwosci specow od efektow specjalnych. Ale jakosc watpie.
Tak latwo zarzucic komus, ze nie ma nic pod czaszka, nie?
Pozdrawiam :)

erni_8

primo: forma "nie mogłAm" wskazuje jednoznacznie na "koleżankę"; secundo: w którym miejscu napisałam, że oglądam takie filmy? Owszem widziałam kilka filmów z tej "paczki" ale nie należe do osób które się w takim kinie lubują (parę filmów oglądałam z dreszczykiem emocji i bynajmniej nie twierdzę, że jest to pierwszy sygnał choroby psychicznej). Nie zmienia to jednak faktu, że są tacy ludzie i zdecydowanie nie powinno się ich wrzucać do worka razem z seryjnymi mordercami, notorycznymi gwałcicielami, nekrofilami czy innymi podobnymi dewiatami a już szczególnie od razu klasyfikować takich widzów jako chorych psychicznie. To że ktoś lubi się bać i zaspokaja taką potrzebę w jak najbardziej bezpieczny dla niego sposób - czyli oglądając filmy (bądź czytając książki/komiksy o zbliżonej tematyce jak już mają być szersze horyzonty) nie świadczy o braku uczuć tylko prędzej o ich istnieniu; tertio: owszem, twierdzę że filmy gore i inne o których jest tu mowa (bo akurat "odcinanie głów, wbijanie igieł w oczy czy sex z martwymi" nie są wyznacznikiem tego gatunku a mam na myśli ogólnie horrory) zawierają ciekawe treści. Rzeczywiscie, jak pisałeś, wypada czasem docenić reżysera, operatora kamery czy całe stado speców od charakteryzacji. Ale wypada też docenić zdolnego scenarzystę, bo wbrew pozorom ogólnie pojęte filmy grozy i horrory to nie tylko wnętrzności rozplaskujące się na szybce obiektywu kamery i zarzynanie każdej nieszczęsnej żywej istoty jaka przewinie się pechowo przez kadr. W końcu dorośli ludzie po obejrzeniu owego krwawego filmu nie pobiegną na ulicę sprawdzać czy z człowieka rzeczywiście tak sika krew jak się go chlaśnie po szyi; quatro: kwestię moich osobistych preferencji i dewiacji odłóżmy na bok:) ; i w końcu quinto: jeśli nie rozumiesz omawianych filmów, nie czerpiesz z nich żadnej przyjemności bla bla to po prostu ich NIE OGLĄDAJ a nie wyzywaj ludzi od "psychicznych".
W końcu tak łatwo zarzucić komuś na dzień-dobry, że jest umysłowo chory i nadaje się do psychiatryka, nie?
również pozdrawiam :)

valirllan

1. Przepraszam najmocniej. :)
2. i 3. Droga koleżanko. Czytajac moją wiadomość powinnas zwrocic uwage na pewna ważna sprawę. Gatunek filmu o ktorym sie wypowiadałem to gore. Nie mówiłem w żadnym wypadku o horrorach (sam lubie czasami sie pobać; owszem TE filmy zawieraja ciekawe treści, np. Inni, ale nie o tym tu mowa)
Chodzi mi o te filmy, w których montarz, reżyseria, scenografia itp itd sięgają dna. I naprawde mam problemy ze znalezieniem drugiego dna w tych najdziwniejszych i przesaczonych sadyzmem scenach.
Sa też filmy gore, kotrych rzeczywiscie technika jest wspaniała i to autorzy chcieli wlasnie osignac... ale mi sie wydaje że można to też osiągnąć przedstawiając inne tematy.
I moje, jak mowisz, niesluszne osady wynikaja z tego, że nie rozumiem dlaczego? Dlaczego to ludzie ogladaja? I chyba dochodze do w niosku, że jak czegoś nie rozumiesz, a pytatnie "dlaczego" może kogoś drażnic, to lepiej nie pytaj.

erni_8

wracając do samych filmów gore - ok, mogłam dokonać nadinterpretacji Twoich postów jeśli chodzi o dołączenie do Twoich wypowiedzi horrorów. Co wcale nie zmienia faktu, że dzikusowi, owszem, można powiedzieć że jedzenie z ziemi jest be, ale akurat to kiepskie porównanie dla, powiedzmy to sobie wprost, nazywania kogoś wyzbytym uczuć czubkiem i odsyłania go do psychiatryka. Bo głownie o to podejście mi chodziło.
A pytanie "dlaczego" w tym przypadku ja porównam do pytania "czemu lubisz niebieski? przecież to jest obleśny kolor!"
O gustach nie powinno się dyskutować ani nikomu niczego wytykać w związku z odmiennymi upodobaniami. To, że uważam widzów namiętnie oglądających każdą dostępną w tv telenowelę za... (tu przemilczmy) nie znaczy że wypada mi ich publicznie obrażać, czyż nie? całą swoją odrazę chyba lepiej zachować dla siebie.
tym optymistycznym akcentem...
pozdrawiam i życzę miłej nocy :)

erni_8

a, i jeszcze wracając do Twojej wcześniejszej wypowiedzi i wiążąc ją z moją: czy cywilizowany fan kina oświadcza wszem i wobec że widzowie konkretnych filmów nadają się do psychiatryka?

valirllan

A czy cywilizowany czlowiek, który nie je z ziemi może powiedzieć dzikusowi, że jedzenie z ziemi może mu zaszkodzic? (nikogo nie chce obrazic, to tylko porownanie, zeby nie bylo :D)

erni_8

widze ze nikt nie potrafi wytłumaczyć Ci skąd bierze się fascynacja kinem gore- otoz czytałem sporo na ten temat m.in wypowiedzi psychologow i naprawde bzdury piszesz twierdząc ze os. fasynujące się tym kinem są chore-bo nie sa! chodzi o to że oglądając to zaspokajamy swoją potrzebe widoku krwi i flakow!-zdziwiony?-otoz to co tak szokuje cię w filmach gore dla naszych pszodkow było chlebem powszednim-każdego dnia byli oni swiadkami odcinania głow i tryskającej krwi-człowiek ma w sobie potrzebe oglądania takich scen(wypowiedz psychologa) i najlepszym zaspokojeniem tych potrzeb sa wlasnie filmy o tej tematyce..Nie chodzi tu o wczuwanie się w morderce-chyba predzej wspolczujemy ofiarom i przezywamy razem z nimi ten koszmar...Czasem musimy dac upust swoim emocja/żyjemy w czasach w ktorych ciągle musimy cos udowadniac, czasach ogromnej presji/-takie filmy sa poprostu sposobem na odreagowanie dnia codziennego i nie chodzi o to ze kiedys wyjdziemy z nozami na ulice-tam gdzie leje sie krew tam sa ogromne emocje-moze ludzie ktorzy takie filmy ogladaja wlasnie takich emocji potrzebuja?

ocenił(a) film na 2
Przemas

wzgorza i meksanska to GORE?? ? :D sprawdz znaczenia słów przed ich uzyciem :D

sholva_kree

Niestety drodzy koledzy i koleżanki jestem znawcą kina gore i muszę z przykrością stwierdzić że Texsańska Masakra i Wrongturn to są filmy gore ale należy do tych słabszych a prawdziwe gore takie 100% to np Tetsuo . August Andergrand czy Cannibal Ferox
A co do stwierdzenia pana który nie widzi sensu slasherów to nie musi wyjeżdzać z mordą bo każdy może oglądać co chce i nie wątpliwie skoro takie filmy powstają to każdy ma prawo je oglądać czy się panu to podoba czy nie