Wzgórza mają oczy

The Hills Have Eyes
2006
5,9 81 tys. ocen
5,9 10 1 81204
6,1 14 krytyków
Wzgórza mają oczy
powrót do forum filmu Wzgórza mają oczy

Remake klasyka nie zawodzi. Film dla prawdziwych amatorów kina grozy, wychowanych na "Piątkach..." czy Freddym, dlatego nie dziwię się reakcji pokolenia "Pily" i "Hostela". Że niby "Hostel" lepszy? Wolne żarty, to dopiero denna kaszana, w którym jedynie golizna i motyw z okiem były w stanie nieco mocniej przykuć uwagę (ale nie wszyscy mieli szczęście dorastać na niedoścignionych wzorcach Carpentera i Cravena). Wracając do filmu, Aja bez kompleksów obszedł się z klasykiem, co dobrze wróży dalszemu rozwojowi jego kariery reżyserskiej. Reasumując najlepszy jak do tej pory horror 2006.

Stanley_4

Co prawda tego filmu jeszcze nie widziałem, ale zgadzam się z Tobą całkowicie. Kiedyś powstawały filmy które miały w sobie coś więcej niż litry krwi i odcinane kończyny (co nie znaczy, że ta odmiana kina grozy jest zła). Moje pierwsze filmy grozy jakie obejżałem to: "Książe Ciemności", "Mgła", "Wąż i tęcza", "Koszmary z Wiązłów", "Coś"... Filmy te zaintrygowały mnie do tego stopnia, że zacząłem sięgać do starszych filmów (pierwsza wersja "Nocy Żywych Trupów", "Evil Dead 1", "Piątek 13"). Uwielbiam ten klimat, który kiedyś mistrzowie grozy potrafili wytworzyć za pomocą kilku, prostych elementów (do dziś ciaki po plecach mi przechodzą, jak pomyślę sobie o "Książe Ciemności"). I może właśnie dlatego tak bardzo podobał mi się klimat filmu "znaki"? Może mimo coraz to nowszych sposobów straszenia widza, z sentymentem i przyjemnością wracam do starych filmów grozy?

A ty, jakie filmy uważasz za naprade udane?

Stanley_4

Wychowalam sie na Freddym, ale w tym filmie oprocz bezsensownego szlachtowania nie widze glebszego sensu. Zamiast wywolywac strasz wywoluje fale obrzydzenia i odruch wymiotny, jak reszta filmow ze swojego gatunku. Polecam, ale nie po posilku...