Mam pytanie na podstawie jakich komiksów została zrobiona 3?Wiem że x-men ale weszłam na www.x-men.pl i tam są streszczenia komiksów a ich jest chyba z 187!!!!! załamka nie wiem który jest pierwszym filmem ani drugim ani ostatnim!!!!Pogubiłam się,wiem ,że film nie jest "całkiem" komiksem ale i tak bardzo chcę wiedzieć pomocy!!! :):) z góry THNX.
film to film, nie jest adaptacją jakiegos konkretnego komiksu, musieliby serial chyba nakręcić :P, w X3 zaczerpnęli z paru serii i Uncanny i Ultimate X-Men
Fabuła trzeciego filmu o X-Men czerpie z kilku numerów komiksów.
Motyw lekarstwa na mutacje został zainspirowany pierwszymi sześcioma numerami serii Astonishing X-Men Jossa Whedona (to ten od Buffy), zaś motyw Jean to mocno zmodyfikowana wersja jednej z najbardziej docenionych story lines w historii komiksu - The Dark Phoenix Saga, która gościła na łamach Uncanny X-Men w numerach 129 do 138.
Jeszcze można dodać wogole wątek Brotherhood of Evil Mutants które jest najstarszą grupą z którą musieli walczyć X-men, która pojawiała sie i znikała pod różnymi przywódcami i w różnych składach gościli głównie na łamach Uncanny X-men ale pojawili sie też w X-Force i X-Factor.
THNX za odpowiedź :) Jestem wielgahną fanką tego filmu i wogóle...:D mam nadzieję że będzie 4 cześć. FAJNIE BY BYŁO GDYBY REŻYSTER 3 CZĘŚCI I REŻYSER 1 I 2 RAZEM ZROBILI 4.FTEDY FILM PRAWIE DOSKONAŁY Z DUSZĄ I AKCJĄ :) POZDRÓWKI DLA ODPOWIADAJĄCYCH