PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106411}

X-Men: Ostatni bastion

X-Men: The Last Stand
2006
7,1 148 tys. ocen
7,1 10 1 147572
5,6 38 krytyków
X-Men: Ostatni bastion
powrót do forum filmu X-Men: Ostatni bastion

Denerwuje mnie jak ludzie czytaja (Eks-Men), ale nie jestem pewien czy czasmi ja nie mowie zle (Iks-Men) jak wogole powinno sie to czytac?

Ja zawsze czytam Iks-men tak jest chyba dobrze ale też nie jestem pewien.

thomas_4

Z angielskiego poprawnie to Eks, ale wiadomo że jest się w Polsce i zamiennie używa się Iks. No ale prawidłowo to Eks. W X1 Logan mówi o byciu X-Men'em i mówi Eks. Zresztą to nawet na spotach słychać np.
TVspot14HD.avi
bo pod taką nazwą się mi zapisał a że nie pamiętam który to już z oryginalnej nazwy z netu to będę tak pisał. Ten który zaczyna się od słów Xaviera: "This memorial day...".
No i około siedmiminutowy preview
X3the7minutesPreview.avi
gdzie Ian McKellen sam mówi Eks. W tej wersji gdzie jest jego intro bo jest też wersja bez intra.

van_Gregorian

ja tam mowie iks-men i wisi mi to jak sie mowi ;]

ZlyCzarny

dokładnie tu jest Polska i moi się Iks-Men

deamon82

Duze, pojedyncze litery (skroty) zawsze czyta sie we wlasnym jezyku...
Wiec w polsce powinno sie mowic Iks-men ale te kolesie od tlumaczenia sa jakies ciemne.

deamon82

Pół biedy jak ktos wymawia Iks czy Eks, ale naprawde mnie wqr... jak ktos mówi "X-Man" to jast dopiero karygodne. Bo dialekt to mozna jeszce wybaczyc ale przekrecamie calego wyrazu to jest niedopuszczalne

Dma

No bo "Man" to liczba pojedyńcza :)
W sumie to mi obojętne jak kto wypowiada Iks czy Eks bo w sumie to ja używam obu, zamiennie.

Eks men jest bardziej poprawnie bo Amerykanin wymówi właśnie Eks natomiast wersja spolszczona iks nie brzmi źle więc można tak i tak.

puritas_pu

a ja wole nassze iks:) i juzjak bede w stanach to moz emi sie zmini ale narazie sie nie wybieram:P

"Iksmen", "eksmen", chyba lepiej iksmen. Byle by nie czytać ksyman jak babcia mojego kumpla :-)

Wiadomo! W Polsce X - wymawia się IKS
A po angielsku X - wymawia się EKS

W USA mówią(to totalnie, najzupełniej normalne) EKS-MEN
a my powiemy(to także totalnie, najzupełniej normalne) IKS-MEN

mes_2

hehehe "ksyman" jest dobreee :P LoL
a tak serio to eks-men to tak śmiesznie w języku polskim trochę brzmi moim zdaniem. w Polsce, ja przykładowo, lepiej się czuję jak mówię iks-men

;)