Denerwuje mnie jak ludzie czytaja (Eks-Men), ale nie jestem pewien czy czasmi ja nie mowie zle (Iks-Men) jak wogole powinno sie to czytac?
Z angielskiego poprawnie to Eks, ale wiadomo że jest się w Polsce i zamiennie używa się Iks. No ale prawidłowo to Eks. W X1 Logan mówi o byciu X-Men'em i mówi Eks. Zresztą to nawet na spotach słychać np.
TVspot14HD.avi
bo pod taką nazwą się mi zapisał a że nie pamiętam który to już z oryginalnej nazwy z netu to będę tak pisał. Ten który zaczyna się od słów Xaviera: "This memorial day...".
No i około siedmiminutowy preview
X3the7minutesPreview.avi
gdzie Ian McKellen sam mówi Eks. W tej wersji gdzie jest jego intro bo jest też wersja bez intra.
Duze, pojedyncze litery (skroty) zawsze czyta sie we wlasnym jezyku...
Wiec w polsce powinno sie mowic Iks-men ale te kolesie od tlumaczenia sa jakies ciemne.
Pół biedy jak ktos wymawia Iks czy Eks, ale naprawde mnie wqr... jak ktos mówi "X-Man" to jast dopiero karygodne. Bo dialekt to mozna jeszce wybaczyc ale przekrecamie calego wyrazu to jest niedopuszczalne
No bo "Man" to liczba pojedyńcza :)
W sumie to mi obojętne jak kto wypowiada Iks czy Eks bo w sumie to ja używam obu, zamiennie.
Eks men jest bardziej poprawnie bo Amerykanin wymówi właśnie Eks natomiast wersja spolszczona iks nie brzmi źle więc można tak i tak.
Wiadomo! W Polsce X - wymawia się IKS
A po angielsku X - wymawia się EKS
W USA mówią(to totalnie, najzupełniej normalne) EKS-MEN
a my powiemy(to także totalnie, najzupełniej normalne) IKS-MEN