PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106411}

X-Men: Ostatni bastion

X-Men: The Last Stand
2006
7,1 148 tys. ocen
7,1 10 1 147634
5,6 42 krytyków
X-Men: Ostatni bastion
powrót do forum filmu X-Men: Ostatni bastion

Niestety moje obawy związane z odejściem Singera i przejęciem pałeczki przez Ratnera spełniły się. Ulotniła się gdzieś cała inteligencja, nieprzeciętność serii. Trzecia odsłona przypomina niestety typową produkcję komiksową: krótkie teksty mające chyba być kąśliwo-zabawne, chaos, krótkie, niemal teledyskowe koncentrowanie się na bohaterach, dużo hałasu, a mało treści. Film mógł powalać na kolana, bowiem temat był bardzo ambitny. Niestety u Ratnera sprowadziło się to do tylko pompatycznych przemówień. Och, film nie jest do końca skopany. Kilka fajnych scen się znalazło, lecz w najważniejszych momentach (konfrontacja Profesora z Feniks na przykład) napięcie siada kompletnie. Sporą wadą filmu jest też muzyka zrobiona zupełnie bez sensu. Oddzielnie (przy napisach końcowych) niektóre kawałki jeszcze ujdą, wraz z obrazem i akcją niestety jest to totalny niewypał. Film broni się dzięki kilku bohaterom i niektórym pomysłom, jakie pozostały w ostatecznym scenariuszu. Mimo to "X-Men 3" to jednak rozczarowanie.

ocenił(a) film na 10
torne

Wszystko pięknie, tylko powinieneś jeszcze pamiętać o dodaniu: imho przed połową stwierdzeń.

ocenił(a) film na 9
Negative

Torne: Człowiek, którego ulubionym wyrazem jest "Rozczarowanie".
Takie hasło przewodnie powinien mieć w Blogu.

ocenił(a) film na 6
ALIEN_K

Mam mieszane uczucia co do tego filmu. Jednak raczej równo negatywnych i pozytywnych. Kocham X-menów i z niecierpliwością czekałem na trzecią filmową odsłonę i niestety zmiana reżysera (tak jak to napisał torne) nie wyszła na dobre. Film jest za krótki i za dużo w nim postaci, co prowadzi do tego, że kilka z nich są na ekranie na prawdę bardzo krótko. Według mnie kilka z nich zostało źle przedstawionych (bez sensu), np.: Juggernaut, Calisto, Dark Phoenix. Co do Jean: pamietacie w 2 części gdy używała mocy (w samolocie, gdy Cyclops hmm "strzelał" w nią swoim wzrokiem) to paliły jej się oczy a gdy unosiła Jet'a to paliła się cała, a pod wodą na końcu filmy było widać właśnie tą poświatę, na którą tak bardzo czekałem i w 3 części jej nie ujrzałem. Za dużo śmierci i bolała mnie przemiana Rogue.
Jestem fanem X-menów i niestety nie tego się spodziewałem. Dałem filmowi 6/10, ponieważ mi się podobał (pomimo tego co napisałem), efekty wgniotły mnie w fotel i na pewno obejrze film jeszcze raz tym razem w zacziszu domowym.

ocenił(a) film na 6
orson_2

dokładnie! postaci ledwie na moment się pojawiają i w zasadzie nic nie wnoszą do historii, a to jeszcze bardziej denerwuje od braku tych postaci w ogóle. pierwsze dwie części były świetnie pomyślane postaci z komiksu rzeczywiście miały co robić

ocenił(a) film na 6
ALIEN_K

oj znalazłoby się kilka innych bardziej przeze mnie uklubionych, cóż ja jednak zrobię, kiedy producenci: 1) kręcą dalsze części świetnych filmów, które nie dorastają wcześniejszym do pięt 2) kręcą filmy na podstawie znakomitych książek i robią z tego ruchome ilustracje
na szczęście są jeszcze na tym świecie twórcy, którzy potrafią mnie na prawdę zachwycić (jak choćby "Jabłka Adama")

ocenił(a) film na 6
Negative

ale to się rozumie samo przez się, przecież to są tylko i wyłącznie moje opinie