PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33393}

X-Men 2

X2
2003
7,2 176 tys. ocen
7,2 10 1 176297
6,9 49 krytyków
X-Men 2
powrót do forum filmu X-Men 2

Ta część już wyraźnie jest nastawiona na promowanie politycznej poprawności. Fajna była walka Wolverine'a z Deathstrike, fajny był wstęp z Nightcrawlerem, fajne było jeszcze parę rzeczy. Ale ogólnie film wyszedł słabszy od jedynki. Duży minus za ultrachrześcijańskiego Nightcrawlera. Gdzieś w połowie już rzygałem, gdy tylko ów otwierał swoje usta.

Malignus

Racja Nightcrawler im nie wyszedł. On naprawdę był modlącym się bez przerwy niemcem? Chyba nie.

ocenił(a) film na 10
Malignus

Kurt był ultrachrześcijański :-) A co do politycznej poprawności, wprowadzono to już motyw rasizmu w stosunku do mutantów, który przecież wciąż się przebija w komiksach - więc było to jak najbardziej na miejscu.

ocenił(a) film na 7
Raven

Nie wiem jak w późniejszych komiksach, ale jestem koło #200 i do tej pory tyle w Nightcrawlerze było z ultrachrześcijanina, że w jednym (sic!) numerze się pomodlił i w numerze z Draculą powiedział, że wierzy w krzyż (i dzięki temu mógł nim zagrozić wampirowi - gdy Wolverine'owi się to nie udało). A w filmie? Same religijne dyrdymały z jego ust można było usłyszeć. W komiksach (podkreślam - do numeru 200, być może później się to zmieni) był normalnym gościem, a w filmie zrobili z niego jakiegoś trąconego fanatyka.

A co do politycznej poprawności. Wiem jak jest w komiksach :) W pierwszym filmie ten temat też się pojawił, ale tam był bardziej wyważony. Tu już trochę, moim zdaniem, przesadzili.

ocenił(a) film na 10
Malignus

Tia, a zniszczenie Genoszy jako znana nam dobrze z reala "wojna prewencyjna"? To nie jest szczyt okazania rasizmu?

Raven

W pewnym momencie Kurt Wagner był nawet księdzem więc nie zrobili nic nie zgodnego z komiksem...

ocenił(a) film na 7
Draven_81

Wow, to ciekawe, zaiste, bo w pierwszych scenach x2 ewidentnie skojarzył mi się z obrazkami diabłów dla przedszkolaków :))