PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=969}

X-Men

2000
7,2 176 tys. ocen
7,2 10 1 176417
6,5 52 krytyków
X-Men
powrót do forum filmu X-Men

kto był tym chłopcem?? Magneto?? Wolverine?? I do czego to nawiązuje?? Od tej sceny film się zaczyna, później przeskakuje dalej i ten motyw już nie wraca. O co chodzi??
Proszę fascynatów o pomoc :)

ocenił(a) film na 7
Medea_2

Tak, oczywiście przecież wolverine potrafi wyginac stal, i ma numery z obozu koncetracyjnego na reku. Oczywiscie że to magneto? Boże, co za ludzie...

Arkhan

och naprawde szczerze przepraszam za zadawanie pytań, nie wiedziałam ze forum jest po to, żeby genialni i wszystkowiedzący użytkownicy mogli sobie pokonwersować, a nie po to, żeby pytać o to czego sie nie wie :/
Wielkie dzięki za oświecenie mnie w tej sprawie.

ocenił(a) film na 7
Medea_2

Oglądaj wyraźnie filmy, proszę...

Arkhan

aha i jeszcze jak już mam być szczególowa, to pan genialny nie odpowiedział na kolejne postawione przez mnie pytanie. Dlaczego?? Czyżby sam nie znał na nie odpowiedzi, albo nie chciał zniżać się do mojego żałosnego poziomu.

użytkownik usunięty
Medea_2

no to jesli tym chłpcem był magneto to magneto jest Polakiem?? :P bo z tego co pamiętam akcja tej sceny działa sie w Polsce, nie?? i sam tego nie pamiętam ale znajomy mówil ze jak sie dobrze wsłuchac to słychac jak chłopczyk krzyczy "mamusiu" :)

tak tak krzyczą tam po polsku, też to słyszałam, a matka krzyczy "moje dziecko".
Więc do czego to nawiązuje?? Cały wstep do filmu ma na celu tylko przedstawienie naodowości Magneto?? Nie wydaje mi się... :/

ocenił(a) film na 6
Medea_2

Ta scena pokazuje jak Magneto po raz pierwszy użył swej mocy. I tyle.

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

No i moze oprocz tego ma na celu pokazac dziecinstwo Magneta. Tak jak ktos wyzej wspomnial - jego pochodzenie, moze nie narodowosc ale po prostu jaki byl jak byl malym chlopcem i co musial przejsc. No i w tej scenie ujawnia sie jego moc jak już jest o tym wspomniane wyzej.

Sqrchybyk

aaaa no to jest logiczne wytłumaczenie, za które bardzo dziękuję. Nie spojrzałam na to od tej strony.
pozdrawiam :)

Medea_2

Ponadto scena ta pokazuje dlaczego teraz magneto jest taki, w dzieciństwie przeżył piekło z powodu narodowości czy wyznania, czegoś na co nie miał wpływu, a później mamy przeskok w czasie jak ludzie chcą zrobić spis mutantów czy coś takiego, to mu się kojarzy z tym piekłem w dzieciństwie, wie do czego to zmierza i dlatego właśnie jest taki i robi to co robi.

ocenił(a) film na 8
Medea_2

Cały wstęp jest po to żeby pokazać że to właśnie wtedy objawiły się właściwości magneto i że najczęściej objawiają się w sytuacjach ekstremalnych .
Ale bardziej mnie interesuje czy Eric Lensherr jest Polakiem faktycznie czy to tylko domysły

Medea_2

Magneto przecież nie jest Polakiem, nazywa się Eric jakiś tam chyba na "T", a ta scena ma miejsce w Oświęcimiu

Williama

to był profesor xavier, ten dzieciak dostał cios w głowę kolbą karabinu, to jest wytłumaczenie, dlaczego charles jest niepełnosprawny

ocenił(a) film na 7
pindol_38cm

Weź, człowieku nie załamuj innych swoimi wypowiedziami ; /

Medea_2

To był Magneto, jako dziecko trafił do obozu zagłady w Oświęcimiu. Xavier stracił czucie w nogach w Tybecie, bynajmniej nie jako dziecko.

ocenił(a) film na 8
Williama

Ten dzieciak to Magneto. Jest on Polakiem. Jak ktoś ogląda animowanego x-mena, to był kiedyś taki odcinek, że Volverine pracował wtedy w wojsku (stary to on już jest, ale ma moc regeneracji) i jego misją było uwolnienie paru więźniówz obozu. Był tam mały Magneto i Volverine mu pomógł. Później, w normalnych czasach, była jakaś tam bijatyka i Magneto miał w garści Volverina, ale powiedział: "Życie zawdzięczacie pewnemu chłopcu z Polski" i wypuścil Volverina.

moniaka

Magneto nie jest Polakiem, nie wiem o czym piszesz, nie widziałam tego odcinku, ale opieram się na komiksie, a to chyba bardziej wiarygodne źródło. Może przeinaczyli tą kwestię albo źle ją zapamiętałaś, a Magneto chodziło o: "Życie zawdzieczam pewnemu chłopcu z Polski" i miał na myśli to, że w Polsce Wolverine uratował mu życie... Dlatego go puścił. Wiem, że pracując w wojsku Wolverine nie mógł być dzieckiem, ale nie mógł mieć też więcej niż 17-19 lat, a więc dorosły Magneto mógł go nazwać "chłopcem". W każdym razie dziwne by było żeby dorosły facet i to o takim sposobie bycia jak Magneto powiedział "Życie zawdzięczacie pewnemu chłopcu z Polski". Zresztą może to i możliwe biorąc pod uwagę fakt, że ta cała historia została wymyślona przez scenarzystów serialu i z oryginałem nie wiele ma wspólnego... Może się mylę, ale nie przypominam sobie żeby Magnus kiedykolwiek wspominał o uratowaniu przez Wolverina, a akurat swoje doświadczenia z obozu w Oświęcimiu przytaczał dość często podczas swoich filozoficznych monologów. Z tego co pamiętam to Magneto uciekł z obozu, gdy ujawniły się po raz pierwszy jego mutacyjne zdolności i było to związane ze stresem towarzyszącym zagazowaniu... To jego moc magnetyczna uratowała go przed śmiercią, a nie Wolverine.

ocenił(a) film na 9
Williama

sorry, ale w czasie II wojny światowej Wolverine, wtedy jeszcze Logan, był mężczyzną około 40-letnim, na tym etapie stanęła jego moc regeneracji, mniej więcej w tym czasie współpracował na przykład z Kapitanem Ameryką, to odnośnie jego wieku

Lenin

Dzięki, nie wiedziłam że Wolverine jest aż taki stary

ocenił(a) film na 9
Williama

jest i to bardzo, uordził gdzieś w okolicach roku 1890, więc swoje latka ma, ale niewiele z tego pamieta :)

Lenin

Troche to dziwne że Wolverine urodził się w 1980 roku, skoro został mutantem dopiero po eksperymentach które robili na nim po wojnie w Wietnamie. Zgłosił się na nie na ochotnika. Jest to przecież we wspomnieniach Wolverine'a w 1 częśći i dokładniej przedstawione w 2 części, a także w grze- Wolverine's Revenge.

ocenił(a) film na 9
Bzdoniek

napisałem wyraźnie, że Wolverine ukrodził się gdzieś w okolicach 1890 roku, nie 1980, poza tym był mutantem od urodzenia, zdolność regenracji organizmu oraz tajemnicze sztylety. Dopiero eksperymenty Weapon X, które miały uczynić z niego super-żołnierza, maszynę śmierci, uzbroiły go w adamantium. Poza tym w gry bym nie wierzył.

Williama

magneto podobno jest Żydem polskiego pochodzenia ;)

Medea_2

Hmm... dziwne, że o tym nie pomyślałam, ostatnio przeglądałam Wolverine Origin i powinnam była zwrócić uwagę że czasy nie do końca współczesne:P Chyba pomyślałam po prostu - zadupie:D No, a wracajac do Magneto to przypomniałam sobie - nazywa się Eric Lehnsheer... Biorąc pod uwagę, że komiks pisali Amerykanie to Magneto-Polak zostałby pewnie ochrzczony typowo po rusku:P

Williama

Wg pierwszej wersji Magneto jest Żydem pochodznia polskiego, w Oświęcimiu znalazł się jako jedna z ofiar holokaustu.
Wersja ta została zmieniona w późniejszych wydaniach komiksu.

WojtasJ_

Wg komików Magneto ukrywa swą tożsamość, swoje pochodzenie. Wiadomo jednak że on i jego rodzina mieszkali w niemczech i zostali wywiezieni do obozu kocnentracyjnego w Oświęcimu, jako jedyny go przeżył. Kiedy Rosjanie oswobodzili obóz, nie został przez nich repatriowany i w konsekwencji spędził kilka lat próbując przedrzeć sie przez "Żelazną Kurtynę", wdedy poznał Magdę, swoją przyszłą żonę... Magneto również był raz cofnięty w rozwoju do lat niemowlęcia przez sztucznego humanoida którego stworzył i który się zbuntował przeciwko swojemu stwórcy :) To oczywiście działo się w oryginalnych komiksach(jest oczywiście jeszcze ULTIMATE X-MEN, w którym pokazano uwspółcześnione i zmienione początki mutantów, co zresztą mogliśmy zobaczyć kupując Dobry Komiks z początkiem tej właśnie serii) , a opisane dokadnie zostało w Polskim wydaniu X-MEN nr 5/93, z którego korzystałem pisząc to. A film ma swoją własną historie, w żadnym filmie nie pomieściły by się historie wszystkich mutantów zgodne z komiksami, nawet w wielkim skrócie.

GIT

Gdzieś było napisane że Wolverine urodził się w 1911 roku, po eksperymentach w 1976 stał się nieśmiertelny i odmłodniał o jakieś 10-20 lat, później z cyknął się w Xavierem i dalej wszyscy już wszytsko wiemy.

PS
Podczas wojny uratował Magneto z obozu koncentracyjnego i walczył u boku Kapitana Ameryki.

Future

"Gdzieś było napisane" - bardzo wiarygodne źródło :) Ja opisuje historie z komiksów a tam jak wiemy(Ci co się interesują) Logan nie stał się "nieśmiertelny" po jakiś eksperymentach i nie "odmłodniał" po nich, zdolności samoregeneracji to jego zdolności mutacyjne przez co nie można dokładnie określić jego wieku i przez co też jego muzg szybko wymazuje mu pamięć(zwłaszcza trałmatyczne przeżycia - czyli prawie wszystko) i nie działają na niego narkotyki i alkohol tak jak na normalnych ludzi i rany goją się w ekspresowym tępie, nawet te śmiertelne, a na eksperymentach wszczepiono mu do kości adamantium - niezniszczalny metal, co przyzył tylko dzieki swoim zdolnością, a jego "pazury" według późniejszej wersji(między innymi w "Origin") miał już w dzieciństwie po tragicznych wydażeniach(śmierci ojca) wyszły mu z dłoni, a podczas eksperymentów stały sie niezniszczalne, podobnie jak jego kości, chociaż jak czytam Weapon X(polski Mega Marvel 4/94 - jak dla mnie najlepszy komiks z Wolvim) to tam można wywnioskować że te "pazury" pojawiły sie dopieru po eksperymentach, ale mniejsza o to, historia komiksów jest bardzo długa, X-Men ma mnóstwo wydawnict, pierwszy komiks pojawił się ponad czterdzieści lat temu, jest pełno mini-serii o każdym z bohaterów, tak więc jak naprawde "dalej wszyscy już wszytsko wiemy" to gratuluje :) Choc jak rozumiem masz na myśli film.
"Podczas wojny uratował Magneto z obozu koncentracyjnego" - nie wiem czy to z jakejś bajki ale na pewno nie z komiksów.

Medea_2

To ja już nic nie wiem:'(

Williama

Czyli jednak wszystko wiem. To te niemądre ludki mieszają mi w głowie.

Medea_2

Ech... Wiec to tak:
1. Dlaczego pokazano scene z małym Magneto w obozie w filmie?
Żeby pokazac potem, że Magneto w pewnym sensie boi się ludzi, ponieważ był przez nich męczony tylko za to, że jest żydem. Boi się, że tak samo będzie z każdym mutantem na ziemi, że będą oni zamykani, dręczeni, poniżani i mordowani tylko za to kim się urodzili.

2. Czy Magneto jest polakiem w komiksie?
Pochodzenie Magneto nie jest do końca znane, najprawdopodobniej ma polskie pochodzenie, jest związany w jakiś sposób z polską ale nic konkretnego niewiadomo.

3. Czy Wolverine...
Wolverine był mutantem od urodzenia - jego mutacją były pazury (wtedy z kości) i czynnik regeneracyjny, który między innymi spowalnia jego starzenie.
Konkretna data urodzenia nie jest znana aczkolwiek było to zapewne w okolicy 1890 roku (tak, koniec XIX w.). Cała historia jego dziecinstwa jest opisana w komiksie "Wolverine: Origin" (Wolverine: Początek) którą wydała u nas Mandragora.

dantemafia

PS Nie opierajcie swoich teorii na X-Men TAS, X-Men Evolution czy innych pozycjach poza komiksowych.

ocenił(a) film na 9
dantemafia

w kazdym razie w filmie slychac bylo jak maly magneto krzyczy po polsku "mamusiu" i "tatusiu"

ocenił(a) film na 8
dantemafia

Piszecie, że Wolverine był mutantem od urodzenia, a wiadomo jest przecież że zdolności mutacji pojawiają się dopiero w okresie dojrzewania (jak się nie myle). POZDRO.

ocenił(a) film na 6
Ade_Er

Nie, mutantem jest się od urodzenia. W okresie dojrzewania (acz u niektórych wcześniej) objawiają się zdolności, które dotychczas były "uśpione".

ocenił(a) film na 7
Medea_2

Magneto nie byl Polakiem . Był Zydem i dlatego znalazł się w obozie koncentarcyjnym . Nzywał sie Eric Lensherr.

ocenił(a) film na 9
fidelio

zydem polskiego pochodzenia...w koncu juz nawet wtedy istnialo prawo ze jest sie narodowosci w ktorej sie urodzono (tak mi sie wydaje) czyli jesli w filmie mowil po polsku to znaczy ze mieszkal od urodzenia w polsce i byl polakiem...co nie skresla zydowskiego pochodzenia rodzicow...

ocenił(a) film na 6
Siomer

Kolega chyba pomylił narodowość z obywatelstwem. Obywatelstwo ma się w chwili urodzenia bądź w zależności od miejsca urodzenia (zasada ziemi) bądź w zależności od obywatelstwa rodziców (zasada krwi) - zależy od formy przyjętej w danym kraju (obywatelstwo można też uzyskać - tzw. naturalizacja). Narodowość zaś można przejąć od rodziców lub środowiska w którym żyjemy. Obywatelstwo jest uwarunkowane prawnie, narodowść to osobisty wybór.

Medea_2

Tym chłopcem na początku jest Magneto... scena ta wprowadza widza w film , reżyser chciał tu pokazać ,że oprócz ludzi na ziemi są jeszcze inni... A Magneto później nawiązuje do tego poczatku w rozmowie z Roug, wspomina ,że dawniej ludzi tępiło się za ich narodowość ( z tego wynika ,że Magneto jest Żydem z pochodzenia), a teraz za to ,że sa mutantami.

aterspell

Nie znam komiksu ale ta scena z obozem w ogóle mi jakoś nie pasuje do tego typu filmów. Z jednej strony to chyba dość nie smaczne powiązanie z drugiej jeśli już to mocno naciągane bo przeciez można było ten wątek przedstawic zupełnie inaczej. Poza tym podpis Poland 1944 i trudnie się zaś dziwić że "polskie obozy" itp ...

ocenił(a) film na 10
Logan87

Magneto był żydem... pochodzenia polskiego :) A i skąd twórcy komiksów X-men mieli dla anglików itp. wziąść polskie imię? Coś nie sądze, że twórcy komiksów nazwali by magneta np. Michał xD To moja teoria. A co do Wolverine'a... gdzieś wyczytaem, że Wolverine ma... 120 lat!

ocenił(a) film na 7
aterspell

Aterspell i Fidelio
Mówicie, że Magneto nie był Polakiem, tylko Żydem. To tak samo jakbyście powiedzieli: "Nie jestem Polakiem, tylko Chrześcijaninem". To jest wyznanie żydowskie. A narodowośc to co innego.

Sergi_van_Oli

Nie popisałeś się... Słowo Żydzi określa naród pochodzący od semickich plemion zamieszkujących Izrael. Oczywiście słowo żyd (z małej litery) odnosi się do wyznawców judaizmu.

Medea_2

Magneto was born Max Eisenhardt sometime in the late 1920s to a middle class German Jewish family whose father, Jakob Eisenhardt was a highly decorated World War I veteran. Surviving discrimination and hardship during the Nazi rise to power, Kristallnacht, and the passing of the Nuremberg Laws, in 1939 Max and his family fled to Poland where they were captured during the German invasion of Poland and sent to the Warsaw Ghetto. Max and his family escape the Ghetto, only to be betrayed and captured again. His Mother, Father, and Sister were executed and buried in a mass grave, but Max survived possibly due to the manifestation of his powers. Escaping from the mass grave, he is ultimately captured yet again and sent to Auschwitz, where he eventually becomes a Sonderkommando.
[ź]wikipedia.org

I wszystko jasne nie był polakiem a Niemcem Żydowskiego pochodzenia.

Medea_2

Na początku filmu powiedziane jest, że mutacja dokonuje się w stresujących sytuacjach. Wydaje mi się, że był pokazany ten obóz, aby ukazać początek mutacji Magneto.
POZDRAWIAM

ocenił(a) film na 8
Medea_2

Chłopcem był Magneto.
A scena w obozie mówi nam dlaczego Magneto znienawidził ludzi.

Jaro112

Szkoda tylko, że w tym filmie każdy niedouczony Amerykanin czy inny obcokrajowiec może pomyśleć, że to Polacy założyli ten obóz koncentracyjny i to oni męczyli tych ludzi. Tak to jest przynajmniej pokazane w tym filmie.