Bo już za przeproszaniem drodzy kochani, rzygam, rzygam, rzygam tymi samymi aktorami,
czy do miłości boskiej w polskim serialu lub filmie wystąpi wreszcie ktoś nowy? Chyba oni
sami siebie nawzajem zatrudniają normalnie, już po prostu nie mogę na to patrzeć, a po
zobaczeniu tego trailera chce mi się płakać na stanem polskiego kina. Czy my nigdy nie
stworzymy jakiegoś dobrego thrillera, dobrego filmy fantasy, survivala, tylko ciągle cały czas
żałosne dziadostwo na miare kac wawy oznaczone w reklamie jak to damianero kiedyś
powiedział "nowe lepsze komedie'" grane przez tych samych nieśmiesznych ludzi z
kukurydzianymi dialogami. Jeżeli ludzie macie do siebie szacunek to nie idźcie na to do kina,
bo może splajtowanie drugiego filmu po Kac Wawie da tym scenarzystom do myślenia ,że nie
jesteśmy bydłem i bezmyślnymi robalami. Ależ się zdenerwowałam...
oczywiście chodziło mi o to,że film będzie tak beznadziejny, że z dramatu zrobi się komedia, w zasadzie komedia z dna polskiego kina...nie ,że jest komedią ( tak w celu uprzedzenia atakujących)
@Morgana000: Nie oglądałem Kaca.
Trudno jest mi się odnieść do czegoś, czego nie znam. Wydaje mi się jednak, że porównywanie Yumy do Kaca to nadużycie.
Zgadzam się z tobą, że Yuma, to nie thriller. Nawet nie może mieć etykietki zbyt poważnego kina, ale to także nie jest komedia. Zbyt poważny ton to znowu zarzut, że martyrologia i w kóło Macieju.
Reżyser sprzedaje nam widzom poważny temat w przygodowym - weesternowym obrazie. Takie miał zamiary i tak należy ten film oceniać.
to nie oglądaj kaca bo stracisz szacunek do polskiego kina tak jak ja, tego się już nie da odbudować
Też chciałbym znienawidzieć polskie kino za to że wpuszczają do kina taką Kac Wawe, ale no, ktoś na to chodzi do kina, a póki ktoś na to chodzi, będą wpuszczać do kina temu podobne gównienka. Osobiście proponuję krajowy protest przeciw tej komercji w polskim kinie i przy kolejnej takiej "komedii" nikt nie poszedł do kina. Film zdejmą, a producenci już nigdy nie zainwestują w takie gówno :)
Co do samej Yumy - film widziałem - nie jest aż tak źle jak Kac Wawa. Kota można już mieć dość. Gierszał jest świetny jako Zyga, jakaś nadzieją dla polskiego kina w nim jest według mnie, talent niesamowity, za 10 lat to będzie wielki polski aktor, jeśli będzie nadal dostawał tak świetne role jak w Yumie czy Sali. Kaśka Figura jest świetna, jej za wiele nie ma w polskim kinie, dawno zresztą jej nie widziałem.
Polecam zobaczyć Yumę a dopiero później oceniać, może film nie idealny, ma wady, ale jak na polskie kino ostatnich lat jest to dobry poziom. Ciekawe postacie, inteligentny scenariusz z niedrętwymi dialogami (co nawet w hollwoodzie potrafi być rzadkością :)) , sama historia może się gdzieś tam psuje i jest dziwnie poprowadzona ale mimo wszystko jest to film dobry, tak na 7/10, ewentualnie 6. Nie każdy polski film jest okropny, Yuma nie należy do kina czysto komercyjnego, to nie jakiś polski komrom który tylko psuje nasze mózgi. Kino bardziej pół-komercyjne, tutaj twórcy mają jakieśtam aspiracje artystyczne jeszcze a żarty śmieszą :)
Naprawdę film nie jest zły - nie musisz dawać jedynki, mimo że nie widziałaś :) Może sam zwiastun jest żenujący, ale polskie filmy nie mają zazwyczaj dobrych trailerów. Proponuję iść do kina, myślę że film na 1/10 to nie jest.
przez nie dam 1 , tak tylko pisze zeby pokazac moje zazenowanie tym filmem, zreszta po ostatnich porazkach polskiego kina nie mam nawet zamiaru isc na ten film bo znowu zmarnuje pieniadze ktore moglam wydac na cos innego, a cenia sobie niezle jak za bilet na taki badziew ( kac wawa chyba 25 zlotych, a bilet np. na avengersow byl za 15 czy 17 ), zreszta nikt z moich znajomych na film polski juz nie pojdzie przez kilka ostatnich klap kinowych ,a sama tez nie mam zamiaru
nie wiem chłopie, ale jak byłeś na co najmniej 3 ostatnich polskich filmach w kinie, między innymi wyjazd integracyjny i kac wawa to tego zaufania się niestety nie da odbudować, boję się znowu marnować pieniądze
Ale skąd w ogóle pomysł,żeby iść do kina na takie filmy jak Ciach,Kac Wawa czy Wyjazd? Przecież to samobójstwo. Tego się nie ogląda. Posłuchaj trochę opinii z festiwali, zobacz,co pokazują w Gdyni. Może wtedy Twoje ZAUFANIE do kina nie upadnie?
Ale nie,lepiej kupić bilet na tvnowską produkcję a potem rzucać mięsem w każdy inny polski film. Gratuluję.
a na poważnie to za każdym razem ma się nadzieje,że jednak zrobią coś dobrego, taki filmowy patriotyzm
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
Tyle mogę napisać.
Może jednak przed oceną warto zobaczyć film?
Wiem,że niektórzy lubią się nastawiać-też miałam tak nie raz. Film ma piękny,estetyczny obraz. Dobrze zrobiony scenariusz. A aktorzy-Gierszał okej, jest bożyszczem nastolatek,ale Krzysiu Skonieczny? Jakub Kamieński? Hela Sujecka? Karolina Chapko? To osoby które grają tu główne role a w serialu czy kinie trudno ich znaleźć,więc nie wiem do kogo piłeś z tymi serialami.
Ona wie i koniec ...nie ma co dyskutować ... bo ona rzyga rzyga i rzyga ....jak tu gadać z takim rzygulcem.
Widzę,że Pan smoking zawsze w dobrym miejscu o dobrym czasie. Niestety czasy szkoły już dawno za mną:(
Mimo wszystko pozdrawiam
Co też Pani rzecze? Każda Dama ma co najwyżej osiemnaście lat, proszę Pani. Pozdrawiam serdecznie.
Sorry, że zacznę mocno, ale: bredzisz.
Ci sami aktorzy? Gierszał gra w czwartym filmie w ciągu czterech lat, z czego dwa były dobre(nie widziałem "Miliona dolarów") - czyli mniej więcej światowa norma najlepszych aktorów - jeden film rocznie. Skonieczny trochę grał, ale zawsze tylko kręcił się gdzieś w tle. Kamieński w jednym serialu grał na tyle, żeby było go chociaż trochę widać na ekranie, reszta to minutowe epizody. Karolina Chrapko - jeden serial, ale też bez szaleństw, plus kilka malutkich epizodów. Helena Sujecka - jedna główna rola w filmie, jeden większy epizod w serialu. Kot, Figura - aktorzy ograni, ale jak postać ma 40 lat, to normalne, że gra ją ktoś ograny, nikt nie debiutuje w tym wieku, Kot ma rolę poważną, a te wychodzą mu nieźle, tylko w komediach się nie sprawdza, tak samo Figura. Więc w odniesieniu do większości aktorów powiedzenie, że ciągle grają Ci sami jest absurdalne. To są właśnie "nowi" ludzie. Mają kończyć kariery po zagraniu w jednym filmie?
Będziesz wystawiała 1 każdemu polskiemu filmowi dopóki nie nakręcimy thrillera("Kret" był niezły), albo fantasy?
Nie porównuj tego do Kac Wawy, filmu, który powstał, bo reżyser "chciał zobaczyć jak się cycki trzęsą w 3D". Tutaj twórcy zapowiadają połączenie kina akcji, romansu i komedii, i patrząc na zwiastun może z tego coś wyjść.
no bo przeciez w polsce nie da sie zrobic filmu o 1 tematyce, nie... trzeba polaczyc wszystkie gatunki na raz, troche fantasy, troche komedii zeby ludzie sie posmiali, troche kryminału z bananowym wątkiem który można rozgryźć już w pierwszej minucie no i oczywiście wszystko pod główny wątek romansu żeby kobietom też się podobało, można cały film siedzieć z uśmiechem na twarzy ale wyjdziesz z filmu i nie będziesz o nim pamiętać, nie zapomniajmy oczywiscie o standardowej kadrze, bo przeciez musi być, cud nad wisła,że nie ma karolaka ale pewnie gdzieś go tam wcisną, może zagra śmieciarza przez 5 sekund filmu, ważne żeby był...bo przecież być musi, chłopie ja już patrzeć na nich nie moge, na kota na całą resztę, nawet w telewizji jak włączasz jakiś serial to wszędzie to samo, wymieniają się chyba rolami w serialach,jak jeden umrze to drugi bierze jego role i tego zmarłego wciskają do innego serialu jako dawno zaginiony krewny, a pisze o starych wyjadaczach, nie dotyczy to nowych aktorów jesli nie potrafisz zrozumiec tego co zostalo napisane w pierwszym poscie, ludzie powinni miec do siebie jakis szacunek i pewnym wieku odejsc ze swiata kina, a nie chwytac sie byle czego byle by kase zarobi i chodzi głownie o wyjazd integracyjny i kac wawe albo dobry boże weekend, i dam banie każdemu głupiemu filmowi który robi z polaków idiotów, a jeśli dobrze już sprawdziłeś moje oceny to mam polskie filmy ocenione na 10, ale to te ze starych czasów kiedy reżyserom i aktorom jeszcze zalezało na nas
no i co? no i co? widziałam , obejrzałam 2 razy i daje banie, nie trzeba było nawet iść żeby wiedzieć ,że to porażka a nie film , i jak to amerykanie piszą czasami na innych portalach "dick on my face", no ale co można oczekiwać od polskich aktorów nieudaczników i beznadziejnych reżyserów, głupio wam teraz? <.<
Morgana000 bez histerii... co do Kac Wawy nie wątpliwości, że to komercyjne gówno, za które producenci powinni płacić oglądaczom odszkodowania, ale Twoje zarzuty co do tej produkcji są absurdalne, aktorzy nie-byle-jacy, a sam film i jego fabuła nie najgorsza. Nie popadajmy w paranoje, bo w każdym kraju produkują masówki bez żadnego przekazu i filmy po prostu dobre, którym niewątpliwie w mojej subiektywnej opinii był ten. Pozdrawiam.
Morgana000 coś tam... Jakoś mi nie po drodze z Twoim gustem filmowym. "Yuma" jest filmem na bardzo dobrym poziomie i mimo paru wad jest WART!!! obejrzenia. I z pewnością nie zasługuje na jedynkę, a co najmniej na 7-8 :) nawet bliżej 8
A co do aktorów to grają co najmniej dobrze, a niektórzy wręcz bardzo dobrze - rozśmieszał mnie duet Kula-Młot, chłopacy stworzyli dobre kreacje!!!
A tak a propos Twoich zer - to mam to jakoś zerowo interpretować? Zero kojarzy się jednoznacznie.
wrzosie coś tam, ale z ciebie mistrz ciętej riposty, widzę ,że chciałeś być cool i tzw pseudo mądry-chamski ale tak beznadziejnej riposty to już nawet na mistrzach dawno nie było, tak samo durne pytanie jakbym się zapytała na co ci 8 w nazwie i czy wobec tego mogę sobie skojarzyć , że jesteś bilą w bilardzie albo ósmym pasażerem nostromo, śmiech na sali i poziom strasburgera, a film do kitu i zdania nie zmienie, a co do gustu filmowego z którym ci nie po drodze ze mną, mnie w przeciwieństwie do ciebie nie potrzeba do życia twojego zdania i żadnej ugody między nami w filmach i mnie zerowo obchodzi twój "gust", a film jest beznadziejny i nie warty kasy za niego wyrzuconej, ta dokładnie, wyrzuconej, czuje sie w zasadzie człowiekim okradzionym przez obejzenie tego filmu , okradzionym i z pieniedzy i z godnosci, lepiej było kupić sobie chipsy i piwo i obejrzeć już nawet trudne sprawy czy cokolowiek teraz leci na polsatowni
Na twoim miejscu Morgano z ósmym pasażerem bym nie zadzierał. Gust masz dziwaczny, ale za to riposty kreatywne.
znasz to?
..."Nie chce mi się z Tobą gadać'... - jak ktoś zahacza o polsatowskie śmieci to nie jest partnerem do rozmowy dla mnie
morgana000: Trzeba być naprawde totalnym frajerem, żeby iść na coś wiedząc na wstępie, że to się nie spodoba, bo nie w Twoim guście, a potem jeszcze narzekać jak to stracone pieniądze, stracony czas. Nie podoba sie coś, to nie ide na to, ide na coś innego, proste. A nie wpadam w histerie potem bo niezadowoliło :D Porażka totalna, jak czytam takie coś.
z tym "indywiduum" /morgana000 oczywiście/ nie warto gadać, szkoda energii na tego polsatowskiego/tvn-owskiego widza
boże wrzosie, nie żyw do mnie hejta tylko dlatego ,że cię zmiażdżyłam w komentarzu ;'(
Powiem raz jeszcze za postacią z filmu, którego zapewne nie znasz: "Nie chce mi się z tobą gadać"
heheh zmiażdżyłaś mnie? - śmiechu warte
Tkwij sobie w swoim mniemaniu o swej wielkości
Ja mam inne zdanie co do tej "wielkości" heheheh
To jest forum filmowe, a nie dywagacje na temat swojej osoby - pamiętaj o tym gdy się znów tu odezwiesz
Na temat panienko, na temat
Ściągajcie w super jakosći ;) Sprawdzone
chom@ikuj.p@l/bartekmrozik/FILMY+2012+Nowe
usuńcie @ z linku
ty mi nie deprawuj normalnych ludzi i nie namawiaj do ściągania tego szajsu, a kysz!
daj mi jeden dobry film/serial/program który został nakręcony w ostatnim czasie który NIE JEST komedią albo kryminałem, no i zadanie z gwiazdką, produkcja bez Karolaka ;)
wszystko badziew, sorry nie wystarczy, i napisałam nie będący kryminałem a 3/4 z tego ma tą tematyke lub pokrewną, nic nowego, wiecznie to samo
To, że ktoś zginie nie robi z filmu kryminału. Nazwałaś te filmy badzieweim?
Róża 8,1/10 6 Złotych Lwów
W ciemności 7,4/10 1 nominacja do Oscara i 10 Złotych Lwów
Rewers 7,0/10 11 Złotych Lwów, 3 Złote Kaczki i 10 Orłów
Kinematograf 7,8/10
Dom Zły 7,4/10 3 Złote Lwy, Złota Kaczka, 3 Orły
Różyczka 7,5/10 5 Złotych Lwów i 1 Orzeł
Wypisałem Ci to, ponieważ uważam, że ludzie przyznający te nagrody jak i średnia ocen nie wskazujż na to, że ww. filmy to "badziew".
Tak jak:
Maria Słodowska-Curie
Albert Einstein
George Marshall
Matka Teresa
Lech Wałęsa
Wisława Szymborska
I wielu, wielu innych. Jena źle rozdana nagroda nie świadczy, że jest już nic nie warta.
Oceniając ten film na 1/10 argumentując to hasłem "bo jest polski" wydaje mi się śmieszne. Formuła oceniania na filmwebie o ile pamiętam brzmi WIDZIAŁEM/ŁAM, moja ocena to np. 8.