PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608593}

Yuma

2012
6,3 77 tys. ocen
6,3 10 1 76877
5,2 28 krytyków
Yuma
powrót do forum filmu Yuma

Pojęcia nie mam skąd deszcz pochwał na ten film. Główny bohater i jego kolesie to banda młodocianych kryminalistów. Właśnie dzięki takim ludziom Niemcy postrzegają nas jako złodziei i nierobów. Jak poczytać opinie i recenzje to można wręcz dojść do wniosku że "jumanie" jest dobre, a bohaterowie to tylko trochę zagubione dzieciaki. Dla mnie nie. Ja się wyrwałem z biedy o własnych siłach a jak bym takiego degenerucha przyłapał na swoim podwórku, zabiłbym bez litości.

ocenił(a) film na 7
BOB_76

yumanie było dobre, gdyz yumane towary z niemiec i tak mialy mniejsza wartosc od tego co niemcy wywiezli z polski podczas wojny. zreszta to ze w polsce byla taka bieda tez wynikalo z 2 wojny swiatowej rozproczetej przez niemcy, i pod tym wzgldem tez w pewnym sensie usprawiedliwialo to yumanie. a na twoim miejscu nie przejmowalbym sie tym jak postrzegaja nas niemcy. tak ci zalezy na opini o tobie narodu który mial w planach uczynic z twojego narodu niewolników? chyba tak bo twoje myslenie jest nieco niewolnicze. poza tym film pokazuje sytuacje i myslenie sprzed 30 lat wiec nei mozna tego przekladac na dzisiejssze czasy

BOB_76

widać gówno kumasz, i takie samo gówno byś zrobił na swoim podwórku polaczku

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
BOB_76

Elokwencja, oceniających na filmwebie sprawiła, że przez takich ludzi jak ty, zamieniłem filmweb na inne serwisy... Jednak jak wejdę na filmweb i widzę takie coś... to mi się nóż w kieszeni otwiera... Na pewno kradziejstwo jest lepsze od twoich super tekstów z podstawówki, masz prawdopodobnie 10 lat, a to co piszesz określa twoje własne doświadczenia, nie prawda? Lepiej idź oglądać bajki na DisneyXD i nie udzielaj się na forum... Takie filmy oglądaj jak nauczysz się historii na poziomie gimnazjum. Osobiście zgłoszę cię, aby moderator zajął się tym postem jak i tobą. Czekam na ten zaszczyt w postaci kolejnych superowych wyzwisk.

Splitax

Chamom takim jak markin trzeba odpowiadać adekwatnie do ich poziomu. A ty się po cholerę wtrącasz?

ocenił(a) film na 8
BOB_76

Po cholerę? Bo jam jest mesjasz. Wtrącam się bo mam dość takich idiotów jak ty. Odpowiedziałeś tak, że jesteś poniżej dna. Jak tak lubisz się zniżać do czyjegoś poziomu, to przynajmniej nie schodź się jeszcze niżej.

BOB_76

więc się pytam czy złodziejstwo wojenne to coś innego a to że komuchy nie odzyskały nic a teraz nawet nie wypłacili obligacji wojennych to jest ok ?
Dla ciebie tylko złodziejstwo istnieje

BOB_76

uważasz, że rabować w czasie wojny można tak ? Jak to świadczy o Niemcach pomyślałeś ? Może twoja rodzina speier... z Polski w czasie wojny ale moją tak Ruskie jak i Niemieckie okradli doszczętnie.

BOB_76

Mógłbyś zabić człowieka? Ty to jednak jesteś degenerat. Wartość przedmiotu wyższa od życia? Czym się różnisz od kradnących gówniarzy?

Tianlong

"Mógłbyś zabić człowieka?" Jakby mi jakiś menel chciał "zajumać" samochód z podwórka albo się włamać do mieszkania, odstrzeliłbym mu łeb bez wahania. Mam wrażenie że bandziory mają dziś w Polsce więcej praw niż normalni ludzie.

ocenił(a) film na 8
BOB_76

szczerze mowiac to twoja wypowiedz jest troche bezsensowna. Niemcy uwazaja nas za zlodziejow i nierobow? niepowiedzialbym, cyganie sa wyzywani od zlodzieji ,a jesli chodzi o prace to nikt tak jak polak nie za*ierdala by zarobic na chleb u siebie czy za granica, my nielubimy niemcow albo ruskich lub obu jednoczesnie za to co nam zrobili, niektorych rzeczy sie nie wybacza, aha P.S. w filmie matka ''Zygi'' powiedziala '' synu nie jestes zlodziejem to przeciez zajumane niemcom'' to tak jakby powiedziala ''odbieramy to co nasze '' swoja droga nawet w naszym hymnie masz ze co nam obca przemoc wziela szabla odbierzemy, w tym wypadku zamiast szabli byly kurtki i siatki :P

ocenił(a) film na 6
BOB_76

Dlaczego odbieramy film jako pewnego rodzaju wyznacznik naszych wad? Film mówi o tym, że pewni Polacy kradli, że przemycali, jednak usprawiedliwiali to w prymitywny sposób, jakby im się to należało. Jednak za tym obrazem kryje się wiele podszytych podpowiedzi, głównie z historii. Stereotypy to nie wszystko. Nie oceniajmy z góry drugiego człowieka. Sama nie uważam, aby kradzież była wyjściem z sytuacji, ale nie wykluczam, że na nią właśnie miała wpływ ówczesna sytuacja w Polsce, kiedy to ludzie podejmowali się yumania, bo to było łatwiejsze. Zabijanie to skrajność, to coś od czego powinniśmy się odciąć jeżeli chcemy uznać siebie za lepszych, niż w stereotypach nas widzą.

ocenił(a) film na 7
BOB_76

to malutka odpowiedz Polaków na agresje niemcow w 39r i eksterminacje Narodu Polskiego, oraz gigantyczny rabunek Ojczyzny:)

esoxlucius

Koleś, o czym ty pierdzielisz?! Wojna była kilkadziesiąt lat temu, Niemcy zapłacili za nią Śląskiem, Pomorzem, Mazurami, wysiedleniami. To może jeszcze Szwedów trzeba okradać, bo Potop?

ocenił(a) film na 7
BOB_76

szwedów Polacy też okradają np. z socjalu, ale szwabów trzeba grabić ile wlezie i bez końca, tym bardziej że to tępy zapasiony naród:)

ocenił(a) film na 7
BOB_76

komu zaplacili ? bo na pewno nie nam. "Śląskiem, Pomorzem, Mazurami" to jest teraz teretorimu polski , tylko ze wiekszy teren polski po 2 wojnie przeszedl w rece rosji, powierzchnia polski po 2 wojnie sie zmniejszyla. zatem jezeli komus niemcy zaplacili terenem to nie Polakow tylko ruskim

BOB_76

Co mnie obchodzi jak nas Niemcy postrzegają. Niemcy to barany i najwięksi złodzieje, więc jak jest patent że Polacy ich okraadają to niech kradną za II Wojnę Światową tam ukradli więcej :)