z tego co widzę to większości osób raczej się nie podobał. Moim zdaniem to dość słaby film o polskiej patologii. W sumie nic ciekawego. Dałam ocenę 5 bo ostatecznie dało się go obejrzeć i można znaleźć w nim kilka lepszych elementów ale żeby aż 7....no bez przesady.
Klasa sama w sobie, faktycznie... Od bardzo dawna nie jestem już "gimbazą" i dla mnie film był słaby, no i co? Istnieje tylko Twoja racja, a kto twierdzi inaczej, jest niedojrzały?
albo po prostu nie zna faktów, bądź nie interesuje się taką tematyką.
Świetnie pokazany kontrast społeczności polskiej i niemieckiej po 89 roku,
pierwsze organizacje przestępcze na granicy, też doskonale zobrazowane. No i konflikt z Ruskimi, czyli jak to ,,rekin zżera inne ryby''. Końcówka również rewelacyjna.
ElRio ma rację, do tego filmu trzeba dojrzeć.
Kiepski film, niemający, moim zdaniem, klimatu tamtych czasów ze słabą grą aktorską i większością postaci tak banalnie nakreślonych, że chce się płakać. Dziekuję za taką dojrzałość.
Nie będę się wykłócać o takie pierdoły, bo znam swoją wartość i uważam, że osoby, które na podstawie tego, komu się dany film podoba, czy nie, wartościują innych, same są zwykłymi dzieciakami, bo miarą dojrzałości jest również uszanowanie, a przynajmniej wysłuchanie punktu widzenia drugiej osoby, a już na pewno nieocenianie osób, których się kompletnie nie zna, co robisz właśnie Ty i ELRio.
lepiej nie można było tego ująć .
zapewne i tak do większość osób które oceniają innych w taki sposób próbując im wmówić ,że są tacy i owacy bo maja inne zdanie niż oni i tak to nie dotrze.
Nawet nie liczę, że dotrze - po prostu chciałem podsumować sprawę i ją na swój sposób zakończyć, dzięki czemu nie będę miał wewnętrznego poczucia, żeby tym dwóm jeszcze na cokolwiek odpowiadać. I will say no more.
Tak naprawdę to nic mnie obchodzi Wasza krytyka ;), jeszcze bez sensownego argumentu.
Ja uważam ten film, za jeden z lepszych w 2012 roku.
Bez odbioru
:) Patruell chyba strasznie znerwicowany jest
ty mu wystawiłeś pozytywny komentarz ,a on na ciebie naskoczył
brak słów na takich ludzi
też jestem zdziwiony tak wysoką notą film bardzo przereklamowany
fakt pokazujący sytuację panująca w tamtych czasach , nazwanie tego patologią jest trochę za bardzo mocnym określeniem .
film sam w sobie jest nudny czasami bezsensowny ,a muzyka(narracyjna) woła o pomstę ...choć kilka kawałków starych fajnych umila film