PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608593}

Yuma

2012
6,3 77 tys. ocen
6,3 10 1 76883
5,2 28 krytyków
Yuma
powrót do forum filmu Yuma

Nie rozumiem kilku rzeczy w tym filmie
Co to są za ukraincy? O jaki spirytus chodzi? Czemu oni spalili Eldorado?
Kolejna sprawa jakiej nie rozumiem to czemu Kula i Młot porwali rudą (majke) i ogolili jej
włosy? A po wszystkim zaprowadzili ją do Zyga? Na kim to była zemsta> Na niemcach? Głupie.
Na zydze? za co?
Czemu Zyga przeleciał swoją ciotkę? No ludzie. To już było totalnie glupie. W okół pełno
niezłych dziewczyn a on dał się namówić własnej ciotce...
Dziecko na końcu. Zygi? Z kim? Z ciotką? Z koleżanką Bajaderą która była w nim zakochana a
on chciał kupić sobie z nią numerek u własnej ciotki?
No i oczywiści druga scena wjechania samochodem do jubilera. Musiała zostać powtórzona
kilka razy bo przecież była tak niesamowicie spektakularna... Jak już to można było to zrobić
odpowiednio szybką kamerą do tego.

Było więcej nie logicznych i głupich rzeczy w tym filmie.

ocenił(a) film na 7
bartito

Nie wiem czy Ukraińcy czy Rosjanie, ale skoro przemycali spirytus przez granice tzn., że są przemytnikami tak na logikę. Spalili El Dorado, bo Zyga i jego kumple napadli na jubilera, czego następstwem było zatrzymanie 'cystern' ze spirytem na granicy ( Opat (Tomasz Kot) kilkakrotnie mówił, że jeżeli przez Zygę i chłopaków padnie im biznes to przyjadą 'chłopaki' i wszystkich pozabijają).
Jeśli chodzi o Majkę, to myślę, że Kula i Młot ogolili jej głowę za to, że była z Niemcem (podczas II Wojny Światowej tak robiono kobietom, które spały z Niemcami w okupowanych krajach).
Zyga przeleciał swoją ciotkę, bo mu odbiło ( :D ).
Dziecko myślę, że właśnie Zygi i Bajadery. (On tak na prawdę nie chciał zapłacić ciotce za sex z Bajaderą tylko ją poniżyć oferując tą kasę)

(Przynajmniej ja tak zrozumiałem poruszone przez Ciebie wątki/sceny)

Wydaję mi się, że zwyczajnie nie zrozumiałeś tego filmu. To czego nie rozumiemy nie zawsze jest nielogiczne i głupie. ;)

kajtek_cz

jakkolwiek film wykazywał pewien ciąg przyczynowo skutkowy, tak przesłania nie niósł prawie żadnego... że niby czasy się zmieniają... toż to banał...

ocenił(a) film na 7
Crazy_Ivan

Jasne, film nie przekazywał jakiegoś specjalnego przesłania, ale nikt nie mówił/pisał, że będzie inaczej. Jakie przesłanie mógł zawrzeć w tym filmie Mularuk? Film opowiada o dość specyficznych czasach, o tym, że Polacy bogacili się na krzywdzie naszych zachodnich (i nie tylko) sąsiadów, o tym, że mała 'złodziejka' może przekształcić się w coś dużego, niekoniecznie dobrego, źle się kończącego. Szedłem na ten film do kino bez większych oczekiwań i może dlatego się nie zawiodłem. Nie każda produkcja musi uruchamiać w nas filozoficzne przemyślenia. Ten film, moim zdaniem miał przedstawić te czasy widzom, którzy nie doświadczyli ich na własnej skórze/przypomnieć tym trochę starszym jak to było kiedyś, bo patrząc na dotychczasową filmografię, Polacy byli ludźmi z marmuru/żelaza bez żadnych wad. Film moim zdaniem dobry.