Jako wielka fanka książki, wyczekująca jej ekranizacji muszę powiedzieć, że okrutnie się zawiodłam... Film bardzo dużo stracił na gigantycznym okrojeniu. Brakuje mu głębi i uroku...
Straszna szkoda...
a moim zdaniem film został bardzo dobrze zekranizowany. Wiadomo, że nigdy nie da się w pełni odwzorować wszystkiego, co znajduje się w książce (którą uważam za jedną z najlepszych, jakie dotąd miałam w rękach, a miałam ich sporo). Jednak mimo to, posiada wiele "smaczków", które składają się na naprawdę godne obejrzenia widowisko. Szczególnie warto zwrócić uwagę na genialną muzykę - dodająca właśnie wspomnianej głębi i uroku. Bardzo polecam
"Wiadomo, że nigdy nie da się w pełni odwzorować wszystkiego, co znajduje się w książce"
Co nie zmienia faktu, że są ekranizacje lepsze niż książki. A ten film jest bardzo dobrze zrobiony, ale nie ma tej magii jaką ma powieść. Generalnie duże rozczarowanie.
Nie da sie odwzorować klimatu książki w filmie... czemu?
WYOBRAŹNIA!
Ksiażki nie czytałem, aczkolwiek aby wysnuć taki wniosek nie musze jej czytać żeby to zrozumieć...
Film bardzo mi się podobał / być może z uwagi na brak przeczytanej ksiązki, lecz jest to forum o filmach nie o książkach ;)
Film ( nie ekranizacje ) oceniłem 8/10
Może nie wielki zwód ale jak dla mnie film średni i trochę za bardzo dziecinny...
Nie znam książki, a film zapowiadający się dobrze, był ogromnym rozczarowaniem. Jedno określenie ciśnie mi się na usta - DREWNIANY film. Również bardzo irytujące i sztuczne było przemieszanie języka niemieckiego i angielskiego!!! Mogli się zdecydować na jeden!
Książce czytałam i mnie po prostu oczarowała.
Film? Wielki zawód. Ucieli wszystko co najlepsze w książce, szczególnie dialogi Rosy.
Na początku filmu już widać że przekręcili fabułę na własną korzyść. Ominięta rozdział gdzie kradli razem z Rudim jabłka.
W ogóle gdzie w książce jest napisane że Pani burmistrz zaprosiła ją od razu do biblioteki i ROZMAWIAŁA Z NIĄ?
A wymieniać można w nieskończoność. Tak jak jedynastka napisała po co mieszać niemiecki i angielski.
Nie polecam filmu.