PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200968}

Złoty kompas

The Golden Compass
2007
6,3 75 tys. ocen
6,3 10 1 74672
4,9 23 krytyków
Złoty kompas
powrót do forum filmu Złoty kompas
ocenił(a) film na 8
Kax79

miała być - film jest oparty na pierwszej części z trylogii (bardzo polecam :)), ale niestety nie wyprodukują żadnej kolejnej części ze względu na naciski kościoła :/

daddys_girl

Dzięki wielkie za bardzo cenne info dla mnie.

ocenił(a) film na 6
daddys_girl

Z tego co mi wiadomo, to nie ze względu na naciski stricte kościoła. Ten nie jest może jakiś przychylny tej serii, ale o nacisk to był bardziej przez amerykańskich fanatyków religijnych. Przede wszystkim jednak film im się nie sprzedał tak jak się spodziewali, więc porzucili pomysł dalszego kręcenia (inaczej kontrowersje byłyby im wręcz na rękę - darmowa reklama)

ocenił(a) film na 8
summit

Zawsze się znajdzie gdzieś, ktoś, kto widzi więcej, niż powinien i utrudnia innym, bo doszukuje się cholera wie czego... Prawda jest taka, że film ma genialne przesłanie, które tyczy się każdej, narzucanej przez tych silniejszych, myśli ideologicznej, niezależnie od jej treści. Równie dobrze mogli by się o to przyczepić wojujący ekolodzy, weganie, nacjonaliści, muzułmanie, wszystkie te dziwne kościoły w Stanach i diabli wiedzą kto jeszcze...
Osobiście bardzo żałuję, że nie wyszły kolejne 2 części, bo film jest mega wciągający i ciekawi mnie co dalej.
Tak poza tym, to jak się ta trylogia nazywa? Bo film filmem, ale książki też chętnie przeczytam :)

angellorebello

Mroczne Materie. Są w sprzedaży wszystkie 3 części w empiku.

ocenił(a) film na 8
PeterCub

Dzięki :)

ocenił(a) film na 5
angellorebello

Szczerze mówiąc nie dziwię się naciskom kościoła ;) ani nie dziwię się że nie będzie kolejnych części. O ile ze Złotego Kompasu, dało się jeszcze coś wyciągnąć i pozmieniać tak, żeby nie ruszać za bardzo wątków religijnych o tyle z MN a szczególnie BL po prostu się nie da. Z resztą po usunięciu całej tej otoczki i zmianie zakończenia właściwie powstała dosyć kiepska bajka fantasy, a szkoda bo trylogia Pullmana jest całkiem ciekawa.

ocenił(a) film na 7
Ashganka

Lać na kościół i tych fanatyków! Powinni walnąć na nich fakasem i stworzyć całą trylogię. A ci niech se krzyże w domu czyszczą, nikt im nie każe do kina chodzić.

użytkownik usunięty
summit

zarobil 370mln, wiec naprawde nie wiem ile oni oczekiwali :D wzieli by sie do roboty, to drugi moglby zarobic wiecej, tyle ile sobie zazycza a nie;p wg mnie sprzedaz filmu zalezy od jakosci samego filmu, a nie tego na czego jest podstawie.. dziwna ich logika

Niby tak, ale z tych 370 milionów film na amerykańskim rynku zarobił żałosne 70 milionów. To nie przystoi obrazowi, który kosztował producentów 180 milionów dolarów. Do tego niemałą fortunę wydano pewnie na marketing, z reguły na promocje priorytetowych produkcji studia śmiało wywalają 50 milionów i więcej, tak też pewnie było w przypadku Złotego Kompasu, to wszakże miał być hit. A wyszła katastrofa i dramat producentów, którzy wpakowali w to lata pracy i ogromne środki. Nic dziwnego, że się wściekli i darowali sobie ekranizacje kolejnych części. Amerykanie patrzą przede wszystkim na własne podwórko. Film niejako powstał jako odpowiedź na ogromny sukces nakręconych dwa lata wcześniej Opowieści z Narnii. Tyle, że Opowieści przy identycznym budżecie zarobiły w USA... 292 miliony dolarów plus dodatkowo ponad 450 milionów w innych krajach.

Ja osobiście bardzo żałuję, mnie Złoty Kompas bardzo się podobał, a film aż się prosił o ciąg dalszy.

daddys_girl

bzdury z tym kościołem które miały wypromować film a jednak zwyczajnie słabo się sprzedał. Myślisz, że żydowood przejmuję się jakimiś naciskami ?
Nie takie filmy tam robią.

ocenił(a) film na 8
markin

a jak nazywa się ta, tak samo jak film?

ocenił(a) film na 8
markin

książka :)

mich145

niestety w tym przypadku nie do mnie. Dick etc... Czekam na "Grę Endera" :) Ale już wiem, że nie będę oglądał za dobra książka.

ocenił(a) film na 8
daddys_girl

A jak nazywa się ta książka?

ocenił(a) film na 8
mich145

tak samo jak film: złoty kompas :)

daddys_girl

Chyba jednak inaczej. http://pl.wikipedia.org/wiki/Mroczne_Materie

ocenił(a) film na 8
marcin_102

mroczne materie to nazwa TRYLOGII; złoty kompas to nazwa pierwszej części

daddys_girl

Złoty kompas - wersja amerykańska.
Ale nazwa serii to: His Dark Materials (Mroczne materie) a pierwsza część ma nazwę: Northern Lights (Zorza Północna).
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem informacje na wiki. ; )

ocenił(a) film na 8
marcin_102

dokładnie; złoty kompas i zorza północna to dwie nazwy pierwszej części; złoty kompas jest nazwą bardziej popularną, ze względu na to, ze film równiez taka nazwę nosi

ocenił(a) film na 8
Kax79

Nie bójcie się obywatele, stworzę następne części! :D