Jeszcze w czasach PRL, był wyświetlany film/nowela o dokładnie takim samym tytule i tej samej treści (z tym samym pochodzeniem scenariusza). Niestety nigdzie nie znalazłem informacji o tej produkcji (nawet na imdb.com). Tamten zapamiętałem bardzo dobrze. Tytuł był wyjątkowy i obok m.in. "The Day After" - był jednym z filmów ostrzegających przed nuklearną wojną. Może ktoś coś pamięta więcej o pierwszej wersji (chyba lata 1979-86)?
Z for Zachariah (28 Feb. 1984)
TV Episode | 75 min | Drama
6,1
Your rating:
-/10
Ratings: 6,1/10 from 72 users
Reviews: 5 user | 1 critic
Based on a book of the same name, depicting events in a Welsh valley after a nuclear holocaust, in which almost everyone has dies, leaving just two families. Eventually just one girl and ... See full summary »
Director: Anthony Garner
Writers: Anthony Garner (screenplay), Robert C. O'Brien (novel)
Stars: Anthony Andrews, Pippa Hinchley, David Daker | See full cast and crew » ------------ http://www.imdb.com/title/tt0088439/
Dzięki za pomoc palmal8 :)
Wpisywałem tytuł na imdb.com i oprócz wersji 2015, nie było innych wyników. A teraz też sprawdziłem i jest :)
Nie znałem reżysera, więc wyszukać nie mogłem...
Pozdrawiam
Pawel
Potwierdzam – świetny film. Oglądałem lata świetlne temu, ale tak zapadł mi w pamięć, że też ostatnio myślałem, żeby go odszukać. Tyle, że podobnie jak Ty - żadnego punktu zaczepienia w pamięci w temacie identyfikacji.
Dzięki palmal8 mogłem sobie przypomnieć odtwarzając na YouTube.
O dziwno, wcale się nie zestarzał i nie trąci myszką jak inne zapamiętane z młodości produkcje, które po latach zbladły…
https://www.youtube.com/watch?v=JtqaOdO-91I
Pozdrawiam i także podziękowania dla palmal8
Bo chciałem rzecz "ująć" nie tylko w czasie, ale i w przestrzeni z racji faktu, że jestem obecnie całkiem gdzieś indziej niż wówczas...
pozdrawiam,
Film, o który pytałem powstał w 1984 i jego emisję w polskiej TV, również oglądałem w 1984 roku. I wyobraź sobie, że w 1984 roku - to Polska była kur.wa PRL!!! Czytaj dokładnie pytania i odpowiedzi... Sprawdź również hasło: PRL... :(