PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5742}

Z piekła rodem

From Hell
2001
7,3 66 tys. ocen
7,3 10 1 65985
5,1 17 krytyków
Z piekła rodem
powrót do forum filmu Z piekła rodem

9/10

ocenił(a) film na 10

to moja ocena filmu
jak dla mnie film rewelacyjny, wspaniała gra aktorska, szczególnie Deppa, klimat także mroczny, dobrze przedstawiona historia i plus za zakończenie

jedyne co do końca nie pojęłam to dlaczego ten doktor mordował, jaki miał w tym cel i co to była za karykatura człowieka, jaką pokazywali Ci Mansonowie, wynik ich eksperymentów??

ocenił(a) film na 8
justa208

Mansonowie :o ;d;d;d

justa208

Doktor mordowal bo byl lekarzem rodziny krolewskiej i jego zadaniem bylo zatuszowac skandal jakim bylo to ze ksiaze mial dziecko z prostytutka i przy okazji zlapal jakiegos syfa.

justa208

To nie byli Mansonowie tylko Masoni inaczej Wolnomularze. A ta "karykatura człowieka" to był Joseph Carey Merrick określany także jako "człowiek-słoń". Nie był wynikiem ich eksperymentów. Miał zniekształcone ciało z przyczyny rozwijającej się u niego nieznanej dotąd choroby.
A książę zachorował na kiłę.

ocenił(a) film na 8
silence_is_the_enemy

POwiem tak - film naprawdę wysokich lotów, no oczywiście w swoim gatunku. PO pierwsze gra aktorska na wysokim poziome - no ale Johny nas chyba do tego przyzwyzaił, po drugie historia w sumie znana, ale opowiedziana zgrabnie i płynnie. Największy jednak atut, to niewątpliwie zdjęcia spowitego mrokiem Londynu - coś wspaniałego oraz muzyka wiernie oddająca napięcie w danym momencie. Ten film, to klasyczny przykład, jak w sumie z niezbyt skomplikowanej historii za pomocą pieknych ujęć i muzyki można zrealizować naprawdę kawałek solidnego kina. Niejeden horror ( nie mam tu na mysli prymitywnych slasherów ) mógłby pozazdrościć klimatu temu filmowi.

ocenił(a) film na 8
gulek_2

No to chyba nie znasz tej historii, jeśli twierdzisz że jest nieskomplikowana.

ocenił(a) film na 8
PubusBubus

Traktat filozoficzny, to to też nie jest - wiec nie truj tu o wielkiej komplikacji przyczynowo-skutkowej.

ocenił(a) film na 8
gulek_2

Trułbym, gdyby wypominał to wielokrotnie, to raz. A dwa, to nigdy nie schwytano kuby rozpruwacza, do dziś zresztą nie wiadomo kto nim był, więc jest to skomplikowana historia.

ocenił(a) film na 7
gulek_2

Klimacik ekstra, to fakt. Ale, że scenariusz był wysokich lotów, to się zgodzić nie mogę;/

SPOILER!!! morderca był znany od połowy filmu, jeśli nie wcześniej, jego motywacje w momencie, kiedy padło na ekranie stwierdzenie-syfilis księcia, a film trwał po tym jeszcze godzinę z okładem. Nawet obecność Deppa na ekranie takiej dłużyzny nie usprawiedliwia;)

justa208

Mi film również się podobał i zgadzam się z autorem ;) Tak samo dałam 9/10.