Film utrzymany został w bardzo mrocznej atmosferze. Twórcy filmu pokusili się na pokazanie twarzy Kuby Rozpruwacza, a co za tym idzie zdradzenia jego tożsamości, a przecież nikt do tej pory nie wyjawił i nie potwierdził kim był legedarny "Jack the ripper". Królewski lekarz był zaledwie jednym z podejrzanych. Fakt, że był mordetcą był jendą z licznych teorii. I choć w trakcie filmu zżerała mnie ciekawość kto morduje "upadłe kobiety" to w momencie kiedy się dowiedziałam odczułam zawód. Pod koniec filmu bałam się, że został on doszczętnie zepsuty tak zwanym "happy endem", ale na szczęscie widzom zostało oszczędzone miłosne spotkanie kochanków. Jak na mój gust bardzo dobrze się stało - happy end zepsółby cały film.
re: kim był
Niedawno widziałam program na Discovery dotyczący właśnie Kuby Rozpruwacza. Podobno był nim Żyd poslkiego pochodzenia, ale do końca nie wiadomo. FIlm jest ekranizacją komiksu czyli czyjejś wersji wydarzeń.
to byl seryjny psychopatyczny morderca z londynu urzeujacy jakos na rzelomie XVIII/XIX wieku czy cos kolo tego. facet lepszy niz pschol z "pily"
bardzo chcialbym obejrzec ten film, mozecie jakos podpowiedziec jakis link czy cokolwiek...:)
przepraszam ze przeszkadzam ale mam takie pytanie..poszukuje filmu o kubie rozpruwaczu ale nawet nie znam tytułu. pamiętam mniej więcej ze zaczynał się na moście londyńskim, kuba rozpruwacz ścigany jest po ulicach londynu, dobiega do mostu jest mgła zostaje postrzelony i spada z mostu z kamieniem który był na moście, ciała nie znajdują. we współczesnych czasach jakaś kobieta rani się o ten kamień który wyciągnięto z wody pojawia się mgła i powraca kuba rozprówacz
a moim zdanie zleceniodawca byla królowa Elzbieta ale to tylko moja hipoteza a komu zleciala tego nigdy sie nie dowiemy
To bardzo ciekawa hipoteza bo jeżeli Elżbieta pierwsza to pewno zleciła to za pomocą czarnej magii. Ale koniec żartów bo koncepcja jest naprawdę bardzo ciekawa ale tam była królowa Victoria i to jest naprawdę bardzo interesujący punkt widzenia.