Zabobony

Superstition
1982
5,2 778  ocen
5,2 10 1 778
7,2 4 krytyków
Zabobony
powrót do forum filmu Zabobony

Największą jego zaletą jest bez wątpienia niewiarygodnie ciężki, mroczny, wręcz duszny klimat. Do plusów należy też zaliczyć świetne gore i rewelacyjne budowanie napięcia. Moim zdaniem, dość niedoceniany horror. 8/10

ocenił(a) film na 7
klajsterbelej

Zdecydowanie ciekawa pozycja.

klajsterbelej

Jakie budowanie napięcia? Po jednym takcie muzyki każdej ofierze głowa odpadała albo wybuchała...

ocenił(a) film na 6
wisienka1212

Napięcia jest tu dość, żeby obdzielić nim 20 współczesnych horrorów. Ten film może wybitny nie jest, ale jedną z jego zalet jest właśnie to, że trzyma w napięciu, no i oczywiście ten klimat, wspomniany przeze mnie w pierwszym poście. Jednak filmy tego typu są raczej dla pasjonatów gatunku, niż dla osób interesujących się horrorem od wielkiego dzwonu( bez urazy).

ocenił(a) film na 4
klajsterbelej

według mnie nie ma tu żadnego budowania napięcia. po amerykańskim (usa-kanada) filmie z tamtych lat spodziewałem się dobrego klimatu i właśnie tego wspomnianego napięcia. obu elementów niestety nie było, i dodatkowo muzyka mi nie pasowała - psuła całą akcję. co do gore się zgodzę - było dobre. według mnie wielkim plusem jest fabuła: trochę czarnej magii i trochę okultyzmu, dobrze opowiedziana historia, która ma dobry początek, rozwinięcie i koniec. gdyby jeszcze był klimat i napięcie, to ocena byłaby znacznie lepsza. moja ocena (4/10) to zasługa głównie bardzo dobrej fabuły. tyle na ten temat