PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107855}

Zakochany bez pamięci

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2004
7,4 164 tys. ocen
7,4 10 1 164348
7,8 84 krytyków
Zakochany bez pamięci
powrót do forum filmu Zakochany bez pamięci

MAM PYTANIE...

użytkownik usunięty

Czy znacie filmy o podobnym klimacie i tematyce?Zakochany bez pamięci był genialny.Może oglądaliście i moglibyście mi coś polecić.Z góry dziekuje i pozdrawiam serdecznie :o)

ocenił(a) film na 7

Jeśli interesują Cię podobne tytuły, to film kojarzy mi się z:

Efekt Motyla
Przeczucie
Memento
Podziemny krąg
Deja Vu
Świadek bez pamięci
Next
Moje ja
Obłęd

Kiedy oglądałam Eternal Sunshine, od razu przypomniał mi się film Abre los ojos z Penélope Cruz. Prawie identyczny klimat ale inny motyw :) naprawde warto!!

ocenił(a) film na 9

Margaret, obejrzyj koniecznie "Jak we Śnie",tam też świat snów miesza się z rzeczywistością a bohaterzy przechodzą podobnej materii rozterki by uchronić swoja ogromną miłość!!!

Bardzo polecam!

ocenił(a) film na 10

W bardzo podobnym klimacie utrzymany jest poprzedni film tych twórców "Być jak John Malkovich"
Jest tak samo zakręcony:)

Bardzo, bardzo polecam!
Obu filmom wystawiłem 10/10

ocenił(a) film na 6
Stilnes

zgadzam się. "Byc jak John Malkovic" od razu skojarzyło mi się z tym filmem, jednak "zakochany" jest o wiele lepszy :)

ocenił(a) film na 10

Jeżeli chodzi o ukazania uczuć głównego bohatera i bestialsko zimnego,
szorstkiego świata bez kolorów, zamglonego... wielokrotnego zbliżenia na
twarze by ukazać pesymizm rodzący się od kolebki, gre nawet samych oczu i
calosc wzbogacona o cudowna emocjonalna muzyke to polecam ci film PRAGA z
2006 roku

Vanilla Sky_____________________________________________________________

ocenił(a) film na 8

drabina jakubowa-chociaż jest to nieco cięższy film w odbiorze

jakoś mi się skojarzył film Zaklęci w czasie.
Nie wiem dlaczego?
Ten sam gatunek, tak mi się skojarzyło od razu ;)

polecam "Reconstruction"- Rekonstrukcja, bodajże Ch.Boe. Piękna historia miłości, w której rzeczywistośc plącze się ze snem.
"to tylko film,a i tak boli" :)

ocenił(a) film na 7

Vanilla Sky
Być jak John Malkovich
Adaptacja ten sam klimat, choć fabuła nieco odmienna
Efekt motyla
i Lynch :)

ocenił(a) film na 9

Minęło już trochę, ale dodam jeszcze "Mr. Nobody" i "500 dni miłości".

ocenił(a) film na 10
Campanula

MIchel Gondry... wszystkie filmy ma w tym klimacie

ocenił(a) film na 6

ode mnie mogę polecić Stay - świetna produkcja, film trochę trudny, ale uwierz mi, jak raz zakosztujesz, nie zapomnisz o nim nigdy! To nie tylko mindfuck (jak większość z podanych przez moich przedmówców), ale również cała analiza umysłu, nie będę pisać więcej, w nadziei, że obejrzysz. polecam też Donie Darko - doskonały!

użytkownik usunięty

Dawno mnie tu nie było. Chętnie bym obejrzała film „Mr. Nobody”. Wydaje mi się, że się na tym obrazie się nie zawiodę. Ciekawią mnie jeszcze „ Zaklęci w czasie”, „ Rekonstrukcja”, „Stay”. Ostatnio bardzo dużo miałam do czynienia z Lynchem. I to chyba jeden z moich ulubionych reżyserów. Świetne tworzy kino. Jestem też ciekawa filmów „ Jak we śnie” – to tworzył chyba reżyser „Zakochanego bez pamięci”, więc powinno być ok – i „Drabiny jakubowej”. „ Podziemny krąg” widziałam. Jest świetny. „ Moje ja” i „Memento” też muszę zapamiętać i obejrzeć. "Być jak John Malkovich" też widziałam, ale bardziej podobał mi się „ Zakochany bez pamięci”. Dużo z tych filmów co podaliście mi jeszcze nie widziałam. Lubię się degustować kinem. Nie myślałam, że jest aż tyle filmów w podobnym klimacie, tj. w tym klimacie co „Zakochany bez pamięci”. Niektóre z tych obrazów, co tu podaliście widziałam już wcześniej. Wielkie dzięki za tytułu. Muszę teraz na nie zapolować :o) Pozdrawiam!