PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=434389}

Zakochany głupiec

Flashbacks of a Fool
2008
6,8 7,6 tys. ocen
6,8 10 1 7556
4,8 5 krytyków
Zakochany głupiec
powrót do forum filmu Zakochany głupiec

...ale przyznam, że prawie do samego końca byłem nieco zdezorientowany co do miejsca akcji. Przez 3/4 filmu miałem wrażenie, że toczy się ona w Stanach Zjednoczonych :) Nijak mi ta młodość Joe nie wyglądała na spędzoną w UK. Nawet pomimo baaaardzo brytyjskiej muzyki w płytotece ;) Ale to szczegół.

Niezwykły film. Oparty niby na dosyć klasycznym motywie upadłego gwiazdora, który musi przeprosić się z przeszłością, aby zacząć następnie nowe życie. Tak to może wyglądać z pozycji pierwszych oraz ostatnich scen ''Zakochanego Głupca''. Na szczęście jest jeszcze doskonały ''środek''. Pouczający i brutalnie życiowy.

ocenił(a) film na 4
saferdrunk

Bo niestety w tym filmie Południowa Afryka gra zarówno Wielką Brytanię i Stany Zjednoczone. Ja też nie mogłem wychwycić dlaczego tło filmu nie pasuje mi do akcji. I dlatego aż specjalnie przyjrzałem się napisom: były w nim odwołania do ekip UK i SA.

Ogólnie ten film to profesjonalna tandeta nakręcona z powodów podatkowych i być może z jakichś powodów osobistych. Bardzo profesjonalnie nakręcone, sporo starań włożyli w próby oddania klimatu przełomu lat 70 i 80 ubiegłego wieku. Ale zwłaszcza końcówka, gdzie zupełnie darowali sobie próby ratowania dialogu i zastąpili dźwięk muzyką, pokazuje, że ten film nie miał sensownego przekazu i nikomu na nim specjalnie nie zależało.