Polski film psychologiczny ''Zakręt'' (1977)
Stefan jest inżynierem, człowiekiem, który całe życie podporządkował pracy zawodowej i odniósł sukces w swojej dziedzinie. Dziś jest kierownikiem budowy. Po latach intensywnej pracy wybiera się na urlop, aby odpocząć od codziennych obowiązków. Jedzie z nim jego żona Maria, która bardziej żyje obok niego niż z nim. W trakcie wyjazdu odwiedzają dawnego przyjaciela żyjącego samotnie w górach.
Film ''Zakręt'' miał być psychologicznym studium kryzysu dojrzałego człowieka, który na urlopie konfrontuje się z własnym życiem i przeszłością. Niestety, w moim odczuciu efekt końcowy okazał się nieudany. Zamiast głębokiej refleksji otrzymałam chaotyczną i nużącą opowieść, w której trudno było odnaleźć sens. Na początku mamy wchodzenie na maszt radiowy, nie rozumiem czy to wspomnienie czy sen Stefana? Co do głównego bohatera zrozumiałam jedynie, że jest oddany swojej pracy, przez co cierpi jego małżeństwo. Niestety jego postać pokazano powierzchownie. Zamiast przejmującej historii o wewnętrznym kryzysie, dostajemy bohatera, którego motywacje oraz emocje są ukazane fragmentarycznie oraz mało przekonująco. Widz nie jest w stanie ani się z nim utożsamić, ani mu współczuć. Marię ukazano jako histeryczkę, która jest zduszona tym związkiem. Zamiast autentycznej relacji małżeńskiej oglądamy kilka sztywnych rozmów, które nie pozwalają zrozumieć ich związku. Nie wiem jak można ułożyć dialogi tak, że widz nie jest w stanie nic z nich wywnioskować. Zamiast pogłębiać postacie, scenariusz wprowadza kolejne sytuacje bez wyraźnego celu. Sceny pojawiają się i znikają bez płynnych przejść, co wybija z rytmu. W momentach, które powinny wywoływać emocje lub budować napięcie, otrzymujemy raczej dezorientację. Miałam wrażenie, że twórcy chcieli w ten sposób oddać zamęt wewnętrzny bohatera, ale w praktyce efekt jest po prostu męczący dla widza. Technicznie dialogi za cicho, dźwięki otoczenia za głośno. Dla mnie ten film był absolutną stratą czasu, ponieważ jest nudny i bez większego sensu. Moja ocena to 1/10.
https://www.filmweb.pl/film/Zakr%C4%99t-1977-11928