PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=705248}
6,9 76 tys. ocen
6,9 10 1 76193
6,2 44 krytyków
Ziarno prawdy
powrót do forum filmu Ziarno prawdy

Uwaga SPOJLER
Książki nie czytałam, wiele kwestii wypowiadanych przez aktorów zwyczajnie nie rozumiałam (choć mowią po polsku?) i to co dzieje się w filmie jest dla mnie czasem totalnie niezrozumiałe. Czy ktoś łaskawie może mi wyjaśnić jak główny bohater na końcu wpada na to, ze mordercą jest mąż denatki? A staje się to bezpośrednio po scenie w szpitalu, która jest dla mnie totalną zagadką: przybiega do szpitala sprawdzić co u jego kochanki (która niby była/jest w śpiączce), pielęgniarka mu mówi, że pacjentka rano zmarła, po czym widzi ją całą i zdrową na korytarzu, nagle dostaje jakiegoś olśnienia... ??? Nic z tego nie zrozumiałam

ocenił(a) film na 6
anniepat

Dokładnie to jest ogromna wada tego filmu, że wiele wątków pominięto, a były one na tyle istotne, że czasem trudno załapać o co chodzi i dlaczego...W filmie Szacki doznaje olśnienia, że pielęgniarka mówiła o kimś innym, kto zmarł(a leżał w sali z Klarą), a Szacki pytał o Klarę. Zwyczajne, trochę upiorne, niedogadanie. Wpada na trop, że ktoś kogoś udawał i ten, kto podaje się za kogoś, tak naprawdę nim nie jest. W książce ten proces był trochę dłuższy i z tego, co pamiętam przypomniał sobie o zaginionym bezdomnym/pijaczynie, w domu Budników nie było zdjęć męża(usunął je żeby nikt nie zobaczył jak wyglądał wcześniej, a wyglądał inaczej), od miesięcy przygotowywał się do roli zaginionego mężczyzny upodabniając się do niego. Chyba jeszcze jakiś detal anatomiczny podczas oglądania ciała w beczce mu się przypomniał i to się nie zgadzało, bo Budnik był oglądany tylko przez osoby, które go dobrze nie znały z wyglądu itd. No ogólnie dłuuuugi proces i to miało sens. W filmie nie ma niestety.