funkcjonariuszom i pracownikom Straży Granicznej oraz żołnierzom Wojska Polskiego za świetnie wykonywaną codziennie robotę. Dzięki wam czujemy się bezpiecznie.
Dzięki raz jeszcze.
Tak. Nie ogarniasz tego, że przestrzeganie prawa obowiązuje także służby mundurowe, a założenie munduru nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności i człowieczeństwa.
A co zwalnia z odpowiedzialności tych nachodźców, którzy rzucali w pograniczników czym popadnie, narażając ich tym samym na utratę zdrowia, a może nawet i życia?
Wszyscy zwolennicy "nachodźców" nawet słowem o tym się nie zająkną, a pytani milczą lub zmieniają temat, więc wg nich chyba są zwolnieni z odpowiedzialności za swoje dzikie czyny.
Nie ma czegoś takiego jak zwolennicy uchodźców. Są przerażeni ludzie, przerażeni każdym dniem postępowania służb mundurowych, które sobie niczego z prawa nie robią.
Ja jestem przerażony, czy jak mnie nie zaczepi za jakąś pierdołę policjant a ja grzecznie odpowiem, że skoro nie ma żadnych podstaw prawnych zatrzymania i pożyczę miłego dnia - jak w każdym państwie prawa - to że zostanę rzucony na glebę albo o coś oskarżony. W stosunku do własnych obywateli służby pozwalają sobie na wszystko. A co dopiero do obcych.
Prawo ma obowiązywać obie strony i służby i społeczeństwo. Są procedury i przepisy. One nas mają chronic. Jeżeli SOP rzuca na ziemię i publicznie wyzywa jakiegoś tam zwykłego aktywistę. Może i złamał prawo, ale jak tak można - nie można. Jeżeli posłanka wbrew prawu jest siłą doprowadzana do radiowozu a policja sobie jaja z tego robi. Na każdym kroku jest coś nie tak. Bezprawie, które jest na górze rozciąga się coraz niżej. Państwo zaczyna przypominać mafię. A bezpieczni czują się co najwyżej CI, co się nie wychylają. A to już kiedyś było. Wracając do meritum. Owszem, straż graniczna ma prawo zatrzymać nielegalnego imigranta. Ale są określone przepisy jak to powinno wyglądać. A tak nie było. Sam mur - mi nie przeszkadza, ale czy coś daje… Poza marnowaniem pieniędzy. Poza tym jaki mur, skoro wpuszczamy do kraju innym kanałem setki tysięcy ludzi. Większość z nich za łapówki.
Jest źle, a najgorsze jest to, jak wielu ludzi zostało zmanipulowanych i wierzy w tępą propagandę PIS. Oczywiście i po drugiej stronie potrafią znaleść się ludzie niepoważni, jak ten poseł, co latał z reklamówką koło granicy. Ale to już inna historia …
Przerażające. Ludzie z wypranymi mózgami, którzy bawią się w dorosłych. Niestety rzeczywistość jest coraz to gorsza. Eh. Zobaczymy jak będziesz chłopcze spłacał dzisiejsze długi na 800 zł socjalnej emeryturze - czy będzie Ci do śmiechu. I jak kiedyś powiesz, że Ci się nie podoba.
Jest takie stare polskie przysłowie - ustąp głupszemu... Szkoda tylko że z takimi osobami w ogóle trzeba wdawać się w dyskusję. Nie ma to jak niziny. Nie geograficzne bynajmniej. Powodzenia w życiu. Siedź i myśl sobie. Niektórzy to są po prostu głupi i nie rozumieją co się dzieje
Wyborcy PIS I PO mają ze sobą o wiele więcej wspólnego niż myślą. Szczególnie to, ze mają tak dokładnie samo wyprany mózg i myślą, że to ta druga strona jest nienormalna.
Wiem. Nie jestem na szczęście w żadnej z tych stron. Ale mi się po prostu nie podoba co tu się u nas wyprawia
Jeżeli ktoś mówi bardzo negatywnie i hejtuje naszych dzielnych i wielkodusznych funkcjonariuszy to znaczy że jest komunistą i chciałby aby powróciły te czasy bicia cywila jak to było za czasów MILICJI .
Ale jeżeli osoby takie wyżej wymienione przeze mnie mają zero szacunku dla naszych Polskich mundurowych to niech tak z 3 miesiące zamienią się pracą i wtedy poczują jak to byś takim funkcjonariuszem i jak to byś tak podle obrażany
Jak ktoś noszący mundur wywozi ludzi do lasu na pewną śmierć głodową i z wyziębienia, bo taki dostał rozkaz, to znaczy, że nie jest godzien ten mundur nosić. Wszystko w tym temacie.
Co jest niepoważnego w tym, że ktoś pragnie dostarczyć ludziom koczującym w lesie na mrozie trochę jedzenia i picia? Że w reklamówce, a nie w neseserze?
Chociażby to, że oni koczowali po stronie białoruskiej głównie i przedstawiciel polskiej władzy, jakim jest poseł (niezależnie od partii), mógł doprowadzić więcej niż do incydentu międzynarodowego. A bieganie z reklamówką na pokaz przed kamerami, raczej nie nazwę dostarczaniem jedzenia. Lecz po prostu robieniem z siebie głupka. Jedzenie, wodę i wiele innych rzezy dostarczało wielu wolontariuszy. Żeby było jasne - jestem raczej krytycznie nastawiony do działań polskiej władzy tam. Ale to nie znaczy, że pochwalam to, co teraz analizujemy.
Oczywiście że nie rozumiesz, przede wszystkim nie rozumiesz jak być człowiekiem który innych nie traktuje jak przedmioty i twój strach rządzi Tobą. A push-beaki są dla Ciebie najwyższym wymiarem człowieczeństwa zakładam:)
Skończcie z tą nowomową i pushbackami - jest takie piękne polskie słowo jak "deportacja":)
A skoro jesteście tacy odważni, to tak sobie myślę, że każdy który popiera "Wpuśćcie w końcu tych ludzi do Polski! Kim są, ustali się później!", powinien obowiązkowo przyjąć takich pod własny dach (powiedzmy na 3-6 miesięcy), utrzymywać ich ze środków własnych, a gdy coś odwalą, to ponosić z nimi współodpowiedzialność karną i finansową. W moment skończyłoby się "refugees welcome" (no, chyba że ktoś już kompletnie zatracił instynkt samozachowawczy).
Deportacja owszem tak ale przeżucanie ludzi przez płot lub wypychanie ich zpowrotem przez granicęto nie jest deportacją, Za moment Białorusini znów ich wpychają Takie postępowanie polskich służb powoduje że niczym nie różnimy się w postępowaniu od białoruskich .. To nie rozwiazuje problemow w zaden sposob. A co Ci imigranci mają zrobić, w takiej sytuacji. Według Ciebie najlepiej żeby umarli i byli przykładem dla innych że Polska to dziki kraj i nie warto tam się pchać. No to jest świetny moduł operandi. Gratuluję takiej polityki migracyjnej na poziomie epoki kamienia lupanego.
"Za moment Białorusini znów ich wpychają Takie postępowanie polskich służb powoduje że niczym nie różnimy się w postępowaniu od białoruskich"
Skoro Białorusini sobie ich sprowadzili, to niech Białorusini się martwią.
"To nie rozwiazuje problemow w zaden sposob."
Rozwiązaniem problemu byłoby postawienie czołgów na granicy. A nie, czekaj... pisiory oddały wszystkie Ukrainie, nieprawdaż? Czy zostało jeszcze kilka jakichś na krzyż?
"Według Ciebie najlepiej żeby umarli i byli przykładem dla innych że Polska to dziki kraj i nie warto tam się pchać."
No gdzieżby tam, lepiej pokazać Europie i światu, że granicę Polski może przekroczyć, każdy, wszędzie i kiedy chce beż żadnych konsekwencji;]
PS A ja gratuluję gramatyki i ortografii na poziomie przedszkola specjalnego.
Możliwe że gramatyka u mnie kuleje( pisze na telefonie) ale to nic w porównaniu z Tobą gdzie kuleje logika i zdrowy rozsądek nie wspomnę o empatii do slabszych. Ale nie przejmuj się twój idol Kaczyński , Ziobro i i Wawrzyk odzyskali empatię za pieniądze, wtedy Ci sami imigranci którzy roznoszą wg nich i z pewnością Ciebie choroby i gwalcą nagle stają się wartościowymi obywatelami którzy ciężko pracują. Jakim trzeba być tumnem żeby w to wierzyć i popierać tak haniebne zachowania.
"Możliwe że gramatyka u mnie kuleje( pisze na telefonie)"
Zawsze jakieś tłumaczenie. Jeśli obsługa telefonu i wbudowanego w niego słownika cię przerasta, to przerzuć się na coś prostszego.
https://wsjp.pl/haslo/podglad/3401/gowno-chlopu-nie-zegarek
"Ale nie przejmuj się twój idol Kaczyński , Ziobro i i Wawrzyk"
"Jakim trzeba być tumnem"
Że tak posłużę się inwektywą przez ciebie użytą, jakim trzeba być tumanem, żeby z braku argumentów przypisywać komuś bycie fanem ww. persona non grata w sytuacji, gdy ten ktoś nigdy nigdy nie głosował ani na pisiorów (ani na pełowców, uprzedzając kolejne "trafne zarzuty")? No jakim? Jak bardzo trzeba być spolaryzowanym żeby być takim synem wiatru i kurzu?
Synem wiatru i kurzu :) nawet fajne z prochu powstałeś w proch się obrócisz. Wolę to niż być synem strachu i lęku którym emanujesz tymi głupawymi poglądami.Ty już wiesz jacy Ci imigranci są źli i jacy groźni. Nie widzisz za to zagrożeń wynikających z poglądów rasistowskich ksenofobicznych I nacjonalistycznych. Cóż zrobić taki już wystraszony i zakąpleksiony będziesz. Spolaryzowany?, widzisz zło to reagujesz lub nie , Ty widzisz i mimo to je wspierasz i relatywizujesz a chodzi o zwykłe człowieczeństwo. Ale czy aby na pewno wiesz co to znaczy.?
"Ty już wiesz jacy Ci imigranci są źli i jacy groźni."
Ano wiem. I dlaczego "ci" dużą literą, czym sobie zasłużyli na taki twój szacunek? Tym?
https://youtu.be/8K9rkwAVR4k
https://youtu.be/-vYIrOOh3ms
https://twitter.com/StZaryn/status/1704047829532934165
PS Jeśli nadal będziesz tak niechlujnie posługiwał się ojczystym językiem i kaleczył go w tak haniebny sposób, to nie licz na to, że jeszcze ci odpowiem.
Czym sobie zasłużyli na Twój szacunek? Tym że są ludzmi głupiutki nobondogozorku:)
Ty kaleczysz logikę bez szacunku dla rozumu więc skup się na swoich wadach:)
Nie będę się zniżał do twojego i tak już niskiego poziomu i szedł w inwektywy, bo musiałbym położyć się na ziemi i okopać saperką.
Żywię jedynie nadzieję, że prędzej czy później ci twoi kochani "nachodźcy" (którzy w kierunku Polski wyciągają środkowy palec, a ty ich zapraszasz w imieniu wszystkich Polaków - jak bardzo trzeba mieć stępiony instynkt samozachowawczy, żeby do tego stopnia wyłączyło się myślenie?) będą szturmować twoją norę co najmniej tak dziko i wściekle, jak polską granicę. Tyle, że ty nie będziesz miał na podorędziu armatek wodnych i miotaczy gazu pieprzowego:)
Bez odbioru.
Nie możesz się zniżyć ponieważ dawno już się okopałeś saperką ze strachu przed najeźdźcami:) jak ich nazywasz.
Mieszkasz w norze? każdy sądzi po swoim otoczeniu. A Ty otaczasz się takim skrzywionym światopoglądem ze na twoim miejscu nie wychylał bym się z tej nory. Ja nie kocham i nie zapraszam uchadzców ale też nie traktuje ich jak gówno w odróżnieniu od Ciebie.Nie bedzie mną manipulował Pis i straszył Imigrantami co 4 lata jak zbliżają sie wybory
Jesteś taki łatwy do zmanipulowania , stanowisz idealny przykład widza TVP-is . Czy samodzielne myślenie to problem dla Ciebie. Jakoś w Polsce żyją od wielu lat imigranci z różnych krajów , nawet muzułmanie i przyznam że częściej słyszę o Polakach którzy ich atakują niż odwrotnie. A Ty jesteś taki przerażony innością, że nie zdziwił bym się gdybys chodził z gazem pieprzowym w kieszeni.
"stanowisz idealny przykład widza TVP-is"
Napiszę tylko raz, analfabet0 funkcjonalny - tv nie oglądam (i nawet nie mam) od ponad dekady.
Reszty twojego bełkotu nie będę z litości komentował, bo po raz kolejny zostałbyś skompromitowany.
EOT
Na meritum dysksji nie odpowiesz bo brak Ci argumentów ,prawdziwy Polaku :) twoje zyciowe motto powinno brzmieć
BOJE SIĘ i drugie
POLSKA DLA POLAKÓW A ZIEMIA DLA ZIEMNIAKÓW .xD
Ale smutny człowiek jesteś. Współczuję. Pomódl się do swojego ojca. Ja już wysyłam SMS o treści POMAGAM. Chociaż wiem, że pieniądze wyrzucone w błoto.
chłopie..ty zwyczajnie pisac po polsku nie potrafisz, nie tłumacz się telefonem xD
Widocznie na tyle dobrze napisałem bo zrozumialeś sens mojego postu i dlatego ukłuło w tym małym rozumku że postanowiłeś odpisać. Szlachcic z Sochaczewa się trafił:))
pushback to nie deportacja. deportacja jest wtedy, gdy przyjmiesz czyjś wniosek o azyl, rozpatrzysz go negatywnie i samolotem odsyłasz do jego kraju. wypychanie ludzi w nocy do lasu przez drut kolczasty prosto pod karabiny białoruskich pograniczników nie jest deportacją.
>Skoro Białorusini sobie ich sprowadzili, to niech Białorusini się martwią.
xd no właśnie Białorusini się nie martwią i wpychają ich tu przez kraty, grożą bronią i biją. ci ludzie są katowani po stronie białoruskiej. więc trzymanie ich w matni nie sprawi, że Łukaszenka nagle okaże się człowiekiem.
od tego są procedury azylowe. skazywanie ludzi na śmierć z głodu i wycieńczenia, bo "niech Białorusini się martwią" nie mieści się w żadnych granicach człowieczeństwa.
>No gdzieżby tam, lepiej pokazać Europie i światu, że granicę Polski może przekroczyć, każdy, wszędzie i kiedy chce beż żadnych konsekwencji;]
czyli lepiej pokazać, że tu się po prostu umiera w lesie? bez żadnych procedur? z łamaniem prawa międzynarodowego? z wielokrotnym lekceważeniem wniosków o azyl?
> Rozwiązaniem problemu byłoby postawienie czołgów na granicy.
XDDD a jak by to niby pomogło? Białorusini by wciąż przepychali ludzi przez granicę, a oni trafialiby na czołgi. i jak niby rozwiązałoby to sytuację? to, że winny jest rząd Białorusi to fakt. to, że to akcja Łukaszenki to fakt. ale poza tym największymi ofiarami tego są oszukani ludzie. ludzie, którzy uciekają przed wojną, prześladowaniami. którzy są siłą zmuszani przez białoruskich żołnierzy do przekraczania granicy, a którym polska straż graniczna odmawia podstawowych praw człowieka:
"Każdy człowiek ma prawo do życia, wolności i bezpieczeństwa swojej
osoby.
Nikt nie może być poddany torturom lub okrutnemu, nieludzkiemu albo
upokarzającemu traktowaniu lub karaniu.
Każdy człowiek ma prawo do tego, by wszędzie uznawano jego osobowość
prawną.
Każdy człowiek w razie prześladowania ma prawo ubiegać się o azyl
i korzystać z niego w innych krajach."
i łamane są też międzynarodowe ustawy dotyczące azylu. prawo międzynarodowe nie pozwala również na pozbywanie się z terytorium państwa cudzoziemców bez sprawdzenia, dokąd trafią i czy nie grozi im tam niebezpieczeństwo. a doskonale wiadomo, że w Białorusi nie są bezpieczni: białoruscy pogranicznicy biją ich, zastraszają, okradają i nie pozwalają przejść w głąb terytorium. Polska łamie zatem obowiązujące ją prawo międzynarodowe i prawa człowieka.
niezależnie od okoliczności przekroczenia granicy obowiązkiem Straży Granicznej jest przyjęcie wniosku o ochronę międzynarodową. osobom przekraczającym granicę w punktach, które nie są do tego wyznaczone, również należy się możliwość ubiegania się o ochronę międzynarodową. zgodnie z art. 31 Konwencji Genewskiej nie należy karać za przekroczenie zielonej granicy uchodźców, jeśli nie mieli innej możliwości.
odmówienie złożenia wniosku - nawet na zielonej granicy jest łamaniem prawa i jedynymi przestępcami są pogranicznicy polscy i białoruscy, i oczywiście rządy obu krajów.
Chociaż jeden merytoryczny komentarz. W Polsce nadal nie rozumieją tego co piszesz. Geograficznie może i jesteśmy w centrum ale ponad 30% naszego społeczeństwa mentalnie plasuje się pośród standardów wschodnich.
Poczytaj sobie wywiady z mieszkańcami terenów przygranicznych, wychodzącymi z kina. Twierdzą, że rzeczywistość była o wiele bardziej dramatyczna niż pokazana w filmie. Tego nie rozumiesz.
Chłopie, wszędzie Cię pełno w tych wątkach. Jakbyś za obrał sobie za jakiś cel nadrzędny dojeżdżanie tego filmu. Tematu - bo filmu wszak nie obejrzałeś. Aż wszedłem na Twój profil i zerknąłem. No cóż, Twoje ulubione filmy to seria "Obcy". Lubisz też Walking Dead. W zasadzie pasuje. Na granicy są obcy, a nasi dzielni pogranicznicy walczą z migrantami jak bohaterowie Walking Dead... Nie wiem, strach się bać takiej mieszanki.
Spoko, też lubię te filmy. No i Terminatora. Chyba najbardziej. Niemniej zadziwiają mnie tacy narwańcy jak Ty. Ale kto co lubi.... Jeśli sprawia Ci frajdę spędzanie tutaj tyle czasu i pisanie w kółko tych samych bzdur na temat filmu Holland, to spoko. Nie moja sprawa.
Obawiam się, że nie poznałbyś ironii nawet gdyby...
Ale w sumie to nie moja sprawa;]
PS Ciekawe, że akurat do tego https://www.filmweb.pl/film/Zielona+granica-2023-10039040/discussion/,3369590?pa ge=1#post_16999941 komentarza się podpiąłeś zarzucając mi pisanie bzdur.
Jeśli ja piszę bzdury, to jak nazwać komentarze tych, którzy najchętniej wpuszczaliby wszystkich jak leci, oddawaliby im swoje domy, żony, oszczędności i nie widzą absolutnie niczego złego w tym bydlęcym zachowaniu "nachodźców" szturmujących granicę...
Bo kiedyś to my możemy szturmować granicę. I tacy jak Ty, będą pierwsi przy "płocie".
Kiedyś jeździłem na Przystanek Woodstock. I powiem tak, jak ktoś chciał pokazać, że tam samo bydło jeździ, spokojnie mógł to zrobić. W przypadku granicy mamy to samo. Do tego jeszcze przebierańcy białoruscy, prowodyrzy, itd itp. Wszystkim to na rękę, łącznie z polskim rządem. A to, że jest tam jakiś procent bydła, to inna sprawa. Ale to my, cywilizacja zachodu, jesteśmy od tego, aby to bydło przegonić. Albo bardziej "dla Ciebie" = wyłuskać z tego bydła biedne owieczki.
Ale tutaj brak totalnie refleksji, jesteś tak "poskręcany" na prawo, że trudno o dyskusję. Toż nawet w Walking Dead było sporo tego, w Obcych również. I w Terminatorze. Nie bądź maszyną chłopie. Miej serce jak Arnold, odrobinę....
"Bo kiedyś to my możemy szturmować granicę."
W taki sposób?
https://www.youtube.com/watch?v=-vYIrOOh3ms
https://www.youtube.com/watch?v=8K9rkwAVR4k
Wątpię...
"I tacy jak Ty, będą pierwsi przy "płocie"."
A taki wniosek wyciągnąłeś skąd? Z IDzD?
"Kiedyś jeździłem na Przystanek Woodstock."
Też kiedyś jeździłem. Przestałem jakoś mniej więcej po koncercie Prodigy (gdy nazjeżdżało się na to wydarzenie dresiarstwa robiącego ogólną oborę). Z fajnego rockowego festiwalu zrobiło się lewoskrętne muzyczno-polityczne mydło i powidło...
"Ale tutaj brak totalnie refleksji, jesteś tak "poskręcany" na prawo"
xDˣᴰ
Przyjacielu, z tego co widzę, to jestem o wiele mniej "poskręcany na prawo", niż ty na lewo.
"Miej serce jak Arnold, odrobinę...."
Jak ci, którzy z całego serca życzą tu samych najgorszych rzeczy, które powinny spotkać w życiu tych, którzy nie podzielają ich wizji świata?
A ja nie wątpię. Puszczasz te filmiki co chwila ludziom (wklejasz). Spoko.
Bo jesteś przepełniony strachem.
A może to władza skręciła w prawo, może Ty? Nie sądzę, by Owsiak się zmienił. A wtedy, jak i dziś to on odpowiada za ten festiwal. I od zawsze hasła te były, jak to powiadasz - "lewe".
Ja jadę prosto. Niestety "polskie prawo" tak skręca, że za chwilę cały nasz piękny kraj wyleci z zakrętu. I moje dawno "prosto", to dziś już - dla takich jak Ty - lewo.
E tam. Lepiej mieć jakąś wizję, nawet skopiować, nie wiem - niepokojącą - niż żadną :) Niestety, mamy kraj jaki mamy przez właśnie "brak wizji" większości Polaków. I jak słyszę, że "mnie polityka nie interesuje", to szlag mnie trafia. Ich dopiero ruszy, jak zamkną granice. Nie pozwolą latać po obcych krajach, czy wyłączą internet/netflixa ;)
"A ja nie wątpię."
Tylko głupiec nie ma wątpliwości.
"Puszczasz te filmiki co chwila ludziom (wklejasz)."
Obserwujesz mnie?:D
"Nie sądzę, by Owsiak się zmienił. A wtedy, jak i dziś to on odpowiada za ten festiwal. I od zawsze hasła te były, jak to powiadasz - "lewe"."
Jednakowoż kiedyś tak kontrowersyjne osoby jak "lamparcica" raczej nie bywały gośćmi specjalnymi na ASP.
" I moje dawno "prosto", to dziś już - dla takich jak Ty - lewo."
Równie dobrze można napisać, że moje "prosto", to dla takich jak ty "prawo".
"Lepiej mieć jakąś wizję, nawet skopiować, nie wiem - niepokojącą - niż żadną :) Niestety, mamy kraj jaki mamy przez właśnie "brak wizji" większości Polaków."
Już wystarczy, że wizja Polski Yaro jest wg niego warta poświęcenia gospodarki...
Za takich "wizjonerów" to ja podziękuję.
Już lepiej nie mieć żadnej konkretnej wizji, niż głupio małpować od tych, którym nie wyszło, bo nam na pewno się uda (tym samym nie ucząc się na ich błędach). To jest takie samo pieprzenie jak socjalistów o tym, że tu czy tam to nie był prawdziwy komunizm i dlatego nie wyszło (czy też syndrom bitych żon, które wiedziały z kim się hajtają, ale miały wizję tego, że to właśnie im uda się Zdziśka wyciągnąć z alkoholizmu).