PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 60 tys. ocen
4,5 10 1 60473
6,9 76 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Nie jestem fanem Ziemkiewicza, ale z jedną jego myślą nie sposób się nie zgodzić. Jesteśmy krajem postkolonialnym i cierpimy na typowe dla tej kondycji bolączki. Przede wszystkim w naszym społeczeństwie istnieją dwa stronnictwa, tubylców i kreolów. Ci pierwsi trzymają się mocno tradycji i patrzą na wszystko co zagraniczne z nieufnością. A drudzy z kolei wręcz przeciwnie. Mają głębokie kompleksy i dla nich wszystko co polskie jest z definicji gorsze a żeby poczuć się chociaż trochę lepiej krytykują krajową mentalność na każdym kroku, bo skoro jej nie lubią to znaczy, że są lepsi, prawda?

Gdzie plasuje się Holland ze swoimi propagandówkami chyba nie muszę pisać? I pół biedy jakby jej "dzieła" były tylko jednostronne, ale one są tak ignoranckie, że aż ręce opadają. Nigdy nie zapomnę jeżyka, ssaka należącego do rzędu nie bez powodu nazywającego się "owadożerami", wesoło zajadającego się jabłkami jak w bajce dla dzieci XD Ta kobieta nie ma żadnych kompetencji żeby wypowiadać się na tematy, które podejmuje, ale skoro wpasowuje się w światopogląd establishmentu to ma posłuch.

I tak też jest z "Zieloną granicą". Łukaszenka w ramach wojny hybrydowej zwozi całe autobusy rosłych chłopów złaknionych zasiłków a ta tworzy fikcję o biednych rodzinach uciekających przed wojną a zły rząd ich nie wpuszcza. Pal sześć, że mamy w kraju 1.3 mln uchodźców z Ukrainy. O tym nawet nie zamiauknie, bo pokazywałoby nas w dobrym świetle a ona produkuje tylko antypolskie gnioty. Jeszcze wykorzystała kultową lokację z Jeruzala XD

Heh, uwielbiam to jak bogacze patrzący na świat zza murów strzeżonych osiedli są skorzy do oceniania szarych ludzi i ich rzeczywistości. To nie ich dotkną konsekwencje nielegalnej imigracji a mają najwięcej do powiedzenia. Żenada...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
lukarian1313

Psychoprawactwo

prg197

Ten sam film, który wpisuje się w akcję hybrydową przeciwko Polsce? xD Oj tam, oj tam, ale kogo to obchodzi, grunt, że wła\sny kraj skrytykować xD

ocenił(a) film na 7
kiran

Kiedys moj znajomy mowil ze sa tylko 2 rodzaje piosenek. Wesole i smutne. Tak samo wy, filmy dzielicie na propolskie i antypolskie. Czy ktos z was zuwazyl ze ten film jest bardziej zlozony? Np ze jest gleboko chrzescijanski?

prg197

Zdradzić ci tajemnicę świata?

kiran

akcję hybrydową przeciwko Polsce?
pis do nie Polska !
idź do kina, zobacz film i wtedy napisz coś od siebie, chyba że dalej wolisz cytować Dudę, Ziobrę i inne miernoty...

ocenił(a) film na 1
prg197

Jprdl...yntelygent samozwańczy się znalazł, lubię takich "mundralów", generalnie, sprdlaj za granicę jeśli nie przeszkadza ci chamie szkalowanie Polski, szczególnie w takim czasie. Jesteś burakiem, który nie zasługuje żeby nawet mieszkać w tym pięknym kraju, bydlaku.

Kwarc

Ten twór ma mieć wysokie noty cokolwiek tu się napisze. Wielki Brat dokona cenzury i usunie niepokornych. Tak właśnie to działa. Ograniczanie wolności zaczyna się od spraw mało istotnych a Filmweb że swoją cenzurą idealnie się w to wpisuje. Ocena filmu 1.

ocenił(a) film na 1
Kwarc

Świetnie napisane. Jeszcze bym dodał wątek o tym, że zazwyczaj najwięcej szkodzą Polsce ludzie ktorzy mają niewiele wspólnego z Polską. Pani Holland w Polsce jest tylko okazjonalnie.

ocenił(a) film na 1
Lg_Android

Przyjeżdża po kasę. Jak to kiedyś mówiła. Polska jej śmierdzi, ale już kasa nie.

ocenił(a) film na 8
Kwarc

Hahahaha. Taka historia alternatywna. Tubylcy czyli potomkowie chłopów, którzy jeszcze 150 lat temu za Polaków się nie uważali a Polaków po prostu nienawidzili, powinni zburzyć wszystkie polskie starówki, bo przecież te miasta zakładane były w Średniowieczu na prawach niemieckich (magdeburskim, chełmińskim, lubeckim, flamandzkim) i zasiedlane przez niemieckich kupców. Obce więc do zburzenia.
Trochę to pachnie fanatyzmem talibów, którzy ostrzelali z czołgów starożytne rzeźby i posągi wyryte w skałach Afganistanu.
Ludzie z takim wykształceniem jak autor tego pociesznego wpisu mają dokładnie ZEROWE pojęcie o polskiej tysiącletniej historii, mają w pogardzie też polską wielowiekową tradycję, kulturę, cały nasz dorobek naukowy (obcy Kopernik, obcy Heweliusz).
Potomkowie chłopów, którzy mordowali Polaków w czasie Powstania Galicyjskiego z okrzykiem na ustach "bić Polaka" (połowa XIX wieku) stali się swoistymi neofitami. Postanowili być bardziej polscy od Polaków. Oni nie są tubylcami, oni nie są jakimiś tam Polakami, oni są "prawdziwymi Polakami". Co z tego, że wcześniej Polaków nienawidzili, wielu Polaków wykluczyli ze wspólnoty polskiej i sami stanęli na straży polskości. Oni teraz decydują kto może mienić się Polakiem, prawdziwym Polakiem, tubylcą, a kto zaledwie kreolem. Hahahhahahaha. Wykształceni Polacy to dla tego elementu łże-elity.
"Prawdziwi Polacy" pod względem kulturowym i mentalnym są uderzająco podobni do Rosjan, jeśli chodzi o światopogląd czy wizje ustrojowe. Nie jest to przypadkiem, ale "prawdziwy Polak", tubylec, musiałby się zapoznać bliżej z historią Polski by zrozumieć, dlaczego to przypadkiem nie jest. Tubylec powinien też zastanowić się dlaczego inni tubylcy pozostawili po sobie tak niewielki dorobek w kulturze i nauce polskiej. Wybitni polscy naukowcy, literaci, artyści tubylcami bez wątpienia nie byli, byli za to Polakami, co się tubylcom, "prawdziwym Polakom" za bardzo nie podoba.
Tubylcy, jak wiemy, ganiali po lasach powstańców polskich w czasie Powstania Styczniowego. Aż tak dawno to przecież nie było. Mordowali ich albo wydawali wojskom carskim. Może mordowali powstańców, bo uznali ich za kreoli?

Człowiek bez wykształcenia, jak autor wątku, zapewne wyobraża sobie (nie ma wiedzy o Polsce i jej historii, więc zostaje wyobrażenie), że Polska przez ponad tysiąc lat była wyspą oderwaną od europejskiej rzeczywistości, na którą kultura antyczna, grecka, rzymska, łacińska, chrześcijańska (wszystko obce) nie miały żadnego wpływu. W jego mitologii tubylcy czyli chłopi nie pozwalali przez tysiąc lat na obce wpływy i bronili czystości polskości :D czy jak to ująć.
Autor wątku czyli człowiek ewidentnie nielubiący wiedzy i zastępujący ją wyobrażeniami nie może wiedzieć, że pierwszy polski król miał matkę Czeszkę (obca). Matka drugiego naszego króla była Morawianką (obca). Trzeci koronowany władca mojego kraju miał matkę pochodzącą z Rusi (obca). Cała masa władców piastowskich miała też niemieckie pochodzenie, ze względu na małżeństwa dynastyczne i wpływ cywilizacyjny kultury niemieckiej na rozwój ówczesnych ziem polskich. Od XIII wieku wszystkie polskie miasta zakładane były na prawach niemieckich. Obecny układ urbanistyczny naszych starówek oraz spora część zabytków pochodzi z tamtego okresu.
Wybitnych Polaków o pochodzeniu nietubylczym (hahahahaha) można wymieniać bez końca. Polska nauka, architektura i sztuka rozwijały się głównie pod wpływem europejskich trendów, twórczo adaptowanych na polskim gruncie. Istniała też u nas fascynacja Orientem, sarmatyzmem, ale pod względem czysto naukowym byliśmy integralną częścią świata europejskiego i cywilizacji łacińskiej.
Tubylcy? Cóż, byli warstwą niewolniczą, niepiśmienną, nie pozostawili po sobie śladu w polskiej nauce, a w kulturze to głównie na płaszczyźnie ludowego folkloru, który zresztą też twórczo został przetworzony dopiero w XIX wieku. Tubylcy mieli powody by nienawidzić Polaków, ale gdy teraz sami mienią się "prawdziwymi Polakami" to można to chyba nazwać chichotem historii, nieprawdaż? O ile ma się jakieś minimalne pojęcie o historii mojego kraju, minimalne...

per333

> Hahahaha. Taka historia alternatywna. Tubylcy czyli potomkowie chłopów, którzy jeszcze 150 lat temu za Polaków się nie uważali a Polaków (...)
Jeśli jest tu coś alternatywnego to będzie to Twoja odpowiedź. Przecież użyte przeze mnie określenie "tubylca" nie odnosiło się ani do historii osadnictwa, ani do tego jak się kształtowało poczucie tożsamości etnicznej na przestrzeni wieków, ale do obecnego stanu mentalnego. I to nawet nie ja je wymyśliłem w tym kontekście a Ziemkiewicz, co zresztą zaznaczyłem. Nie wiem czy masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, czy zrobiłeś to umyślnie, ale fakt faktem Twój post to jedno, wielkie bicie chochoła.

> Człowiek bez wykształcenia, jak autor wątku, (...)
> Autor wątku czyli człowiek ewidentnie nielubiący wiedzy (...)
Nie ukrywam, zbiera mi się na pusty śmiech kiedy ktoś mający problem ze zrozumieniem tekstu pisanego tak ochoczo podważa czyjąś inteligencję. Świadczy to o nim podwójnie źle, bo nie dość, że nie jest zbyt bystry to jeszcze jest zarozumiały XD

> Trochę to pachnie fanatyzmem talibów, którzy ostrzelali z czołgów starożytne rzeźby i posągi wyryte w skałach Afganistanu.
Hah, aż parsknąłem. Pomijam, że na podstawie chochoła popełniłeś całą epopeję, w której bohaterstwo rozprawiasz się z czymś czego nie powiedziałem, ale nawet w kontekście Twoich dopowiedzeń i nadinterpretacji ten tekst jest absurdalny.

ocenił(a) film na 8
Kwarc

O twojej inteligencji i wykształceniu świadczy ten fragment:

"Przede wszystkim w naszym społeczeństwie istnieją dwa stronnictwa, tubylców i kreolów. Ci pierwsi trzymają się mocno tradycji i patrzą na wszystko co zagraniczne z nieufnością. A drudzy z kolei wręcz przeciwnie. Mają głębokie kompleksy i dla nich wszystko co polskie jest z definicji gorsze a żeby poczuć się chociaż trochę lepiej krytykują krajową mentalność na każdym kroku, bo skoro jej nie lubią to znaczy, że są lepsi, prawda"?

I faktycznie, ja nic nie muszę pisać, bo to co sam piszesz mówi wystarczająco dużo o twoim wykształceniu i możliwościach intelektualnych.

Nie, człowieku bez edukacji podstawowej, Polacy nie dzielą się na dwa stronnictwa, nie dzielą się nawet na cztery. Jesteśmy społeczeństwem dużo bardziej zróżnicowanym wewnętrznie niż twój intelekt jest w stanie to ogarnąć. Musisz się z tym pogodzić, że twoje ograniczenia uniemożliwiają tobie OSTATECZNIE ogarnięcie złożoności polskiej rzeczywistości. Zostają więc infantylne uproszczenia, charakterystyczne dla Ziemkiewicza.

Podobnie z wizją przeszłości Polski, której historia nie liczy sobie 150 lat, lecz jednak troszkę dłużej. Gdyby Polska miała tylko 150 lat to nie zmieścilibyśmy w swoim panteonie niezliczonej ilości nazwisk wybitnych Polaków oraz tych, którzy wywarli na tej kraj istotny wpływ. Ci wybitni Polacy raczej nie chcieliby się znaleźć w zbiorze o nazwie "tubylcy".

Zatem tak, twój własny wywód mówi o tobie wiele. Nic dobrego...

ocenił(a) film na 1
per333

Ziemkiewicz ma rację. Najśmieszniejsze jest to że ci uważający się za tych inteligentnych i wykształconych to zazwyczaj pierwsze pokolenie swoich rodziców którzy przyjechali do dużego miasta ze wsi. Ten inteligent w swoim mniemaniu oczywiście, skończył studia ale jest tak ciemny i ma taki kompleks dotyczący swojego pochodzenia że za wszelką cenę będzie starał się przynależeć do jakiejkolwiek społeczności która w jego mniemaniu zaświadczy o jego wyższości nad tymi chamami którzy dali się rzekomo przekupić 500 plus i nie robią nic innego tylko oglądają TVP i upajają się alkoholem i leżą plackiem w kościele. Tymczasem nasz elitarny inteligent jest kosmopolitą i ma Polskę gdzieś. i 250 płci. On głosuje na partię inteligentnych ludzi PO, kocha euro, ogląda tvn24, wie że Niemcy chcą dla nas dobrze, że Unia produkuje pieniądze które nam daje bo jest taka dobra a KPO to nie jest wcale pożyczka. Teraz zachwyca się filmem niejakiej Holland córki komunisty i czerwonoarmisty. Co tam że ten film opluwa jakieś polskie służby przecież on jest kosmopolitą.

ocenił(a) film na 8
vedder7

Dlaczego ludzie tacy jak ty zawsze się we wszystkim mylą. Same pudła a to wszystko podlane sosem rosyjskiej mentalności, znanej z działalności partii PiS, która opiera całą swoją politykę na kłamstwie, insynuacjach, resentymentach i kompleksach.
Ludzie tacy jak ty, którzy się zawsze we wszystkim mylą (co jest pewnym fenomenem), zawsze będą dokonywać niewłaściwych wyborów, zawsze będą stawać po stronie Zła, zawsze będą po stronie tych, którzy generują konflikty i wykazują brak kompetencji.
Napisałeś post, w którym nie trafiłeś z niczym, co jest twoim zarówno dziedzictwem, jak i przeznaczeniem. Będziesz szedł przez życie tak jak w tym poście - zawsze we wszystkim się myląc. Nie wierzę w to, że ktoś zanurzony tak głęboko w kłamstwie i konfabulacji może zejść z tej drogi.

ocenił(a) film na 1
per333

No jestem ciekawa jaką alternatywę widzisz, skoro tak oceniaaz PiS, chętnie też posłucham o innych partiach i od razu będę wiedzieć z kim mam do czynienia xD Trzeba być naprawdę gigantycznym ignorantem, żeby uważać że tylko PiS kłamie. To jest polityka. Wszyscy walą ściemę, jednu trochę więcej od drugich :p

ocenił(a) film na 8
Maya_Krecik

Do polityki garną się ludzie mało zachwycający i to jest specyfika nie tylko Polski, ale całego świata demokratycznego. Dlatego trzeba system obudować ustrojowymi, konstytucyjnymi bezpiecznikami by żaden polityk, żadna partia nie mogły zdobyć pełni władzy i pełnej kontroli nad państwem. Stąd idea trójpodziału władzy, stąd cała masa instytucji państwowych niezależnych od władzy wykonawczej oraz ustawodawczej. I to generalnie działa. W Polsce potrzeba 2/3 większości by dokonać zmian w konstytucji. Pomysł super, ale partia pisowska próbuje ten bezpiecznik obejść, a inne już zdążyła zlikwidować. Sama postawa polityczna polegająca na próbie obalenia ustroju państwowego i ograniczania niezależności instytucji państwowych, które z założenia miały być niezależne mówi bardzo dużo o takich rządzących. I trzeba to wyraźnie powiedzieć: mieliśmy po 1989 roku różne formacje u władzy, ale żadna nie próbowała obalać ustroju. Pisowcy są pierwsi. Pisowcy są też pierwszą formacją, która rządzi samodzielnie, wszystkie rządy przed 2015 rokiem były rządami koalicyjnymi, co miało pozytywny wpływ na rządzących i automatycznie ich hamowało. Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszna partia. W filozofii konserwatywnej jest przekonanie, że każdy człowiek błądzi, jest omylny, nie może zaistnieć partia doskonała. Dlatego zawsze partie polityczne a przede wszystkim władze aktualnie rządzące trzeba na wielu płaszczyznach kontrolować, patrzeć im na ręce i dyscyplinować dając im po łapkach, ilekroć przekroczą swoje kompetencje albo spróbują poszerzyć zakres swojej władzy. W etosach konserwatywnych zapisana jest też niechęć do rewolucji (dopuszczalna jest tylko ewolucja) oraz szacunek dla zastanego prawa (prawo można zmieniać, ale nie wolno go łamać). Idee konserwatywne są mi bliskie, ale nie tylko one, bo jestem centrystą, liberałem, człowiekiem przekonanym o tym, że miejsce Polski jest w UE, w zjednoczonej Europie, w gronie państw szeroko rozumianego Zachodu, bo taka jest nasza historia, nasze dziedzictwo, z kultury łacińskiej się wywodzimy i właściwie zawsze byliśmy częścią cywilizacji zachodniej, poza tymi okresami, gdy byliśmy pod butem Moskwy.

per333

Per333 straszne farmazony tu plodzisz i zapewne jestes z tego dumny. Po pierwsze czlowiek inteligentny nie zarzuca interlokutorowi braku wyksztalcenia, bo jego brak o niczym nie musi swiadczyc, czego najlepszym przykladem bedziesz ty jak juz te studia skonczysz. Totalnie bledne i nielogiczne stawiasz diagnozy, widac, ze jestes zmanipulowany i przesiakniety propaganda obcojezycznych mediow w Polsce T, G, O, itp. Nawet nie probuje ci czegokolwiek wytlumaczyc, znam takie przypadki, po pieciu minutach rozmowy startowalbys do mnie z lapami, ze wzgledu na brak argumentow. Jestes tylko pistolecikiem na kapiszony, jak dostaniesz znak od goru fir dojczland to masz wystrzelic, taka twoja rola i na taka sie zgodziles. Kochasiu, powiedz mi czy wierzysz, ze ktorys z mundurowch potlukl termos i dal sie napic drugiemu czlowiekowi(?) Kto pisal scenariusz tego "dziela", co miala na celu ta scena(?) Przychodzi mi na mysl tekst z filmu Kler "zlote a skromne". Jak bardzo trzeba nienawidzic Polski i Polakow, zeby stworzyc cos takiego(?) Jedyny artyzm (czyt. wyrachowanie) tego filmu to ukazanie tej wielowymiarowosci, wieloplaszczyznoeosco zachowan, jak w Poklosiu, zeby nie jechac wprost na maksa na Polaka jako bandyte. W czasie II WŚ Polacy ratowali zydow, a jaki mamy teraz przedstawiany przez zdrajcow narodu Polskiego final tej pomocy, chyba wiemy.
Bredzisz cos o budynkach, kto je budowal i cos tam, zal czytac. Jakie dzis to ma znaczenie(?) Narodu ukrsinskiego tez nie bylo. Cofasz sie do stedniowiecza, Chat GPT ci to pisze. Jestesmy tu i teraz, co mnie obchodzi kim byl twoj prapradziadek, moze siedzial w lepiance. Ale to co robil twoj dziadek i ojciec juz mnie interesuje, bo to cie uksztaltowalo i dlatego tak postrzegasz rzeczywistosc i to jest powod wypisywania przez ciebie tych bredni. Skad sie biora sedziowie na litere T, dziennikarki gerbery i cala swita totalnej destrukcji(?) Niedaleko pada jablko od jabloni

per333

> I faktycznie, ja nic nie muszę pisać, bo to co sam piszesz mówi wystarczająco dużo o twoim wykształceniu i możliwościach intelektualnych.
Ty masz jakieś kompleksy na tym polu? O czym by nie napisać, Twoja "argumentacja" sprowadza się do podważania inteligencji rozmówcy XD

> Zatem tak, twój własny wywód mówi o tobie wiele. Nic dobrego...
I kto to mówi? Gość, który kompletnie nie przejmuję się tym co jego rozmówca tak naprawdę powiedział XD

> Podobnie z wizją przeszłości Polski, której historia nie liczy sobie 150 lat, (...)
Jeszcze raz. Niezależnie od tego jak bardzo będziesz mi to imputować to ja słowem nie wspomniałem o Polsce sprzed 150 lat, więc daruj sobie. No chyba, że Ty nie robisz tego specjalnie, tylko naprawdę tak zinterpretowałeś moją wypowiedź. Wtedy muszę Cię zasmucić, ale Twoje poczucie wyższości intelektualnej jest bezpodstawne.

> (...) Polacy nie dzielą się na dwa stronnictwa, nie dzielą się nawet na cztery. Jesteśmy społeczeństwem dużo bardziej zróżnicowanym wewnętrznie (...)
Tutaj pozwoliłem sobie pominąć wycieczki personalne i aż parsknąłem śmiechem kiedy uświadomiłem sobie, że popełniłeś cały akapit, w którym jakkolwiek merytoryczne jest tylko półtora zdania a cała reszta to żonglowanie epitetami. Niemniej oczywiście, że Polska jest społeczeństwem dużo bardziej zróżnicowanym, co nie zmienia faktu, że dyskusja publiczna ma tendencje do bipolarności. Nie wiem dlaczego próbujesz nadinterpretować komentarz dotyczący pewnego wycinku naszej rzeczywistości jako próbę klasyfikacji jej całokształtu. Tak jak pisałem. Albo robisz to złośliwie, albo jesteś znacznie mniej spostrzegawczy niż Ci się wydaje...

Kwarc

"Albo robisz to złośliwie"
To raczej jeden z tych idealistów święcie przekonany o swoich racjach (w innym przypadku chyba nie poświęcałby większości dnia na publikowanie elaboratów na fw, które są świetnym przykładem przerostu formy nad treścią).
W takiej np. Korei Północnej czułby się jak ryba w wodzie, bo taką właśnie mentalność prezentuje.

Kwarc

Dobre :)

per333

Odlaboga, co za zbiór kompleksów... Chłopie, ja ci autentycznie współczuję...

ocenił(a) film na 7
Kwarc

ale o co chodzi że ktoś o tym mówi poprzez film. Nie przypudrowuje, nie odwraca wzroku od trudnych tematów. Świat jest skomplikowany nie czarno biały, nie ma gotowych odpowiedzi i trudno czasem się określić

Kwarc

A są w nik jakieś pozytywne polskie postaci ?

ocenił(a) film na 8
Martara

Napisał o tym Tomasz Terlikowski - najbardziej dostało się reżimowi białoruskiemu (choć powinno rosyjskiemu). Polskie postaci przedstawione różnorodnie, niektóre zachowują się, jak mówi Terlikowski, po chrześcijańsku, inne nie.

per333

Z całym szacunkiem, ale jak dla mnie Tomasz Terlikowski w żadnym momencie swojego życia nie był kimś z kogo zdaniem bym się liczył. Bo najpierw był tak betonowy, że na dobrą sprawę robił konserwatyzmowi antyreklamę a teraz zmienił obozy, ale jego świat pozostał czarno-biały, więc teraz jest tak otwarty, że broni "dokumenty" formułujące fałszywe oskarżenia nie rozumiejąc, że w ten sposób szkodzi ofiarom.

To, że pojawią się Polacy czyniący dobrze (czyt. "zgodnie z moralnością autorki") było oczywiste. Po coś Holland wzięła Ostaszewską i Stuhra do obsady. Lepiej spytać jak ukazano tych "złych"? Przed jakimi dylematami moralnymi stawali? Dlaczego robili to co robili? Odpowiedzią jest rasizm, ksenofobia i tak dalej czy może reżyserka dla odmiany zdobyła się na jakąkolwiek subtelność w swoim dziele?

Kwarc

Odpowiedzią są: polecenia przełożonych, pochwały rządzących dla ich służby, poczucie obowiązku, stabilizacja zawodowa, posiadane rodziny. Dylematy moralne też są, podczas tych 'najgorszych' scen są twarze zniesmaczone, wyrażające niedowierzanie czy zasmucenie. Odreagowują alkoholem.

ocenił(a) film na 1
per333

Terlikowski to człowiek, który był zawsze odklejony...

ocenił(a) film na 1
Kwarc

trafnie napisane ale w Polsce mamy dużo dużo wiecej ukraincow! około 5mln a nie żadne 1.3. Prosze nie pisać wiec bzdur.

lukarian1313

Sam ich policzyłeś ?

Martara

Nie musiał, robią to pogranicznicy na przejściach granicznych.

Nabongodonozor

Nawet z tymi mieszkającymi juz w PL na stałe od lat, nie wychodzi 5 mln. :/

Kwarc

"Pal sześć, że mamy w kraju 1.3 mln uchodźców z Ukrainy."
Mniej więcej tyle, to ma ważne zezwolenia na pobyt.
Z tego co pamiętam, to od lutego 2022 polską granicę przekroczyło ~8 mln Ukraińców. Duża część z nich oczywiście wyjechała, ale liczba którą podajesz, jest sporo zaniżona.

ocenił(a) film na 6
Kwarc

A film obejrzałeś? Bo Twoja wypowiedź raczej jasno pokazuje, że nie. Jest tu mocny wątek białoruski, jest też epilog z Ukrainą (przy okazji, gwoli ścisłości, jest obecnie niespełna milion uchodźców - było więcej, ale część wróciła do kraju, a inni pojechali dalej). Ponadto obrywa się nie samemu krajowi, a bardziej Unii Europejskiej. Jeśli chodzi o Polaków, to mamy całe spektrum najróżniejszych ludzi.

Elizeusz

Podałem najświeższe dane rządowe jakie znalazłem. Acz one prędzej są zaniżone, bo uwzględniają tylko Ukraińców oficjalnie przebywających w kraju. A jeszcze są ci, którzy są w Polsce tymczasowo, albo ich pobyt jest nieuregulowany.

Filmu nie oglądałem i nie zamierzam, wiedzę o przesłaniu czerpałem z materiałów promocyjnych i wypowiedzi autorki. Także jeśli moja wypowiedź miałaby świadczyć o tym, że nie wiem o czym jest "Zielona granica" to znaczyłoby to, że albo Holland kłamie, albo sama nie rozumie swojego filmu XD

I fajnie, że przedstawiła cała spektrum postaw Polaków, ale pozwolisz, że się spytam dlaczego ci "źli" (czyt. "postępujący inaczej niż by tego chciała autorka, chociaż popierani przez 2/3 społeczeństwa") robili to co robili? Rasizm, ksenofobia i uprzedzenia? Czy może ten jeden raz Holland zdobyła się na jakąkolwiek subtelność w swoim filmie? Bo oglądając zwiastun odniosłem wrażenie, że według autorki granicy bronimy przed biednymi rodzinami z dziećmi uciekającymi przed grozą wojny. Pokazała, że ci "uchodźcy" to w znacznej większości młodzi, agresywni mężczyźni?

ocenił(a) film na 6
Kwarc

2/3 społeczeństwa nie popiera niehumanitarnego traktowania uchodźców i migrantow. Prosze nie fabrykuj danych. Większość popiera właśnie poszanowanie praw człowieka. 72% poparło pomoc humanitarną na granicy, którą blokuje rząd (sondaż ze stycznia 2022 IPSOS - jak jest teraz, nie wiem). Przeciwko pomocy humanitarnej było Ok 20% respondentów, reszta nie miała zdania.

Co do filmu, to owszem. Jest powiedziane. Bialoruś robi to, by wykorzystać tych ludzi jako „żywe kule” wbrew ich woli (przybysze są oszukani i stają sie właściwie zakładnikami). Obrywa się naszej władzy, ze podjela tę gre na warunkach Białorusi oraz Unii Europejskiej, ktora przymyka oko na łamanie prawa międzynarodowego, w tym praw człowieka. Tyle w kwestii polityki, bo nie ma tu żadnej afirmacji propagandowej na rzecz konkretnej formacji.
Co do ludzi przedstawionych w filmie - jak mówiłem, mamy cały przekrój. Niektóre postacie są bardziej uwypuklone, inne mniej. Jest jeden sadysta z SG, ale wskaż mi choć jedna formacje mundurowa w której nigdy nie bylo nadużyć władzy przez kogoś. I nie ważne czy w Polsce czy gdzieś indziej, bo człowiek jest taki sam. Niestety takie przypadki mogą się zdarzyć. Są strażnicy graniczni, którzy musza dostosować się do rzeczywistości, stać przy zasiekach dzień i noc niezależnie od pogody i są bombardowani propagandą. Nie wszystkim się podoba to, co widza i do czego są zmuszani. Ale robią to bo maja rodziny i dzieci i jakoś żyć trzeba.

Nie ma pokazanych agresywnych migrantow, a to dlatego, ze stanowią oni znakomitą mniejszość wszystkich znajdujących się tam osob. O ile to faktycznie są migranci, a nie przebrani białoruscy pogranicznicy, najemnicy czy przemytnicy ludzi, przed którymi wszyscy nas przestrzegali, nawet premier Morawiecki. Żadnego z agresorów nie zatrzymano i nie postawiono zarzutów. Na nagraniach zdarzało się, ze niektórzy mieli granaty hukowe czy broń gładkolufowa. Naprawdę na poważnie bierzemy opcje, ze jakiemuś randomowemu migrantow Łukaszenka dałaby broń jak traktuje ich wszystkich jak śmieci? Pamietajmy tez, ze film przedstawia wycinek z danego okresu i nie pokazuje wydarzeń z 2023. Film kręcono wcześniej.

Elizeusz

> 2/3 społeczeństwa nie popiera niehumanitarnego traktowania uchodźców i migrantow. Prosze nie fabrykuj danych.

Ja nie fabrykuję danych, to Ty bijesz w chochoła. Pisząc o poparciu 2/3 społeczeństwa miałem na myśli ochronę granic. Nie niehumanitarne traktowanie, o którym pierwsze słyszę. To Ty je sobie dopowiedziałeś. Niemniej jeśli masz na nie dowody to powinieneś pójść z nimi do sądu. Jeśli nie to przestań oczerniać Straż Graniczną.

> Nie ma pokazanych agresywnych migrantow, a to dlatego, ze stanowią oni znakomitą mniejszość wszystkich znajdujących się tam osob.

Znakomita mniejszość, jasne.

> Jest jeden sadysta z SG, ale wskaż mi choć jedna formacje mundurowa w której nigdy nie bylo nadużyć władzy przez kogoś.

Zestawienie tego fragmentu z poprzednim byłoby śmieszne gdyby nie to , że jest przykre. Tam "znakomita mniejszość, więc tego nie pokazujmy" a tu "na pewno znalazłby się ktoś taki, zawsze tacy się trafiają, więc można tak przedstawić". Żenada.

ocenił(a) film na 6
Kwarc

„Pisząc o poparciu 2/3 społeczeństwa miałem na myśli ochronę granic.„

Ale co to właściwie znaczy? Kogo nie spytam popierającego działania na granicy to nie widzi problemu w pushbacku i popiera go. Jeśli mówimy o ochronie granic w sposób nieprzepisowy z użyciem pushbacku, to stoi to w sprzeczności z humanitarnym traktowaniem tych ludzi. Pushback nie jest humanitarny, a już tym bardziej jak mamy spychanie ludzi do terytorium gdzie grozi im niebezpieczeństwo. Ja tez jestem za ochroną granic, ale zgodny z naszym prawem i ratyfikowanym przez nas prawem międzynarodowym.

„Znakomita mniejszość, jasne.” Jak mi nie wierzysz to sprawdz ile przewinęło się migrantow i porównaj z liczbą niezidentyfikowanych napastników o których mamy doniesienia. Dysproporcja jest oczywista. I tak jak juz mówiłem, nie ma jednoznacznych dowodów, ze wszystkie agresywne jednostki to migranci, skoro mamy jednoznacznie potwierdzenie, ze w procederze biorą udział służby białoruskie i najemnicy, którym na rękę jest sianie zamętu, a nasza opinia publiczna łyka to potem.

Elizeusz

> Ale co to właściwie znaczy? Kogo nie spytam popierającego działania na granicy to nie widzi problemu w pushbacku i popiera go. Jeśli mówimy o ochronie granic w sposób nieprzepisowy z użyciem pushbacku, to stoi to w sprzeczności z humanitarnym traktowaniem tych ludzi.

Co to "pushback"? Wysyłanie z powrotem na drugą stronę granicy? Znowu, masz to jakkolwiek udokumentowane, że Straż Graniczna tak postępuje z imigrantami znalezionymi w Polsce? Jeśli nie to o czym my w ogóle rozmawiamy? Poza tym naprawdę uważasz, że to przyszło ankietowanym na myśl kiedy zapytano ich o niehumanitarne traktowanie?

ocenił(a) film na 1
Kwarc

Trafne, co najśmieszniejsze nikt tego nie szanuje na świecie i każdy się z tego śmieje z tych naszych pseudo elit i fajno polaków lewicowych, bo wiedzą że jak takie osobniki nie mają szacunku do własnego kraju to nie będą mieli do nikogo.. Turyści zawsze chwalą Polskę zaś fajno Polacy tylko szczują i szerzą nienawiść i powielają propagandę o mitycznym rasizmie.. Żydzi nie dają sobie pluć chociaż sami mają dużo za uszami zaś nasza targowica zawsze to robi używając swoich fobii i małostkowości na swój kraj . Można krytykować władze i nawet trzeba bo źle rządzi, ale co to ma do społeczeństwa i wybranych grup zawodowych. Najwięcej sodomii i pedofilii jest w środowisku Polskich artystów, ale czy ktoś nazywa każdego aktora pedofilem ? Nikt filmu o tym nie zrobi jak te środowisko jest zdegenerowane i bez jakichkolwiek wartości.

Wielki_Mistrz_filmweb

Ja mam znajomych Arabów mieszkających w Polsce i chwalących sobie nasz kraj. Uważają, że zdecydowanie lepiej się tu żyje niż chociażby we Francji czy Szwecji gdzie ludzie naprawdę są uprzedzeni. Zawsze jak o tym mówię fajno-Polakom to robią wielkie oczy, bo jak to tak? Nasz kraj dobry? Nie może być...

ocenił(a) film na 8
Kwarc

widać, że jest Pan zaczadzony. Po pierwsze nie tylko osiłki, ale i rodziny z dziećmi. Po drugie to nie ich wina, że zostali narzędziem dyktatora. Po trzecie nikt nie mówi aby nie chronić granicy, chodzi o metody. Po czwarte skoro jest tak dobrze, to dlaczego ludzie na granicy umierali. Po piąte po Pańskiej wypowiedzi wnioskuję, że obraca się Pan w określonej bańce medialnej. Umknęło Panu bowiem, że w ośrodkach strzeżonych dla uchodźców dochodzi do strajków głodowych z powodu złego traktowania. Nie wiem czy chciałby aby Pana nazywano numerem a nie zwracano po imieniu i nazwisku. Takie metody to niemieckich obozach nazistowskich były. Skoro jest tak dobrze, a nasza władza jest tak wspaniała, to czemu jest tak źle

kad1504

"Po drugie to nie ich wina, że zostali narzędziem dyktatora."
Polaków też nie.

ocenił(a) film na 7
Kwarc

zapraszam do końcówki filmu

Kwarc

Świetnie napisane. I właśnie. Przecież można było zrobić pozytywny film, o tym jak naród polski przyjął pod swój dach grubo ponad milion Ukraińców. No, ale to by nie daj Boże przedstawiło Polaków jako dobrych, uczciwych ludzi. Ten film to papierek lakmusowy, dzięki któremu widać kto jest kim.

ocenił(a) film na 7
Ibrah

No to com za problem.
Zapraszam, mozecie zrobic taki film.

ocenił(a) film na 10
Kwarc

brednie

Strykasia

Podobnie jak twoja ocena.

ocenił(a) film na 8
Kwarc

A oglądałeś ten film?

ocenił(a) film na 8
Kwarc

Od razu widać, że komentuje debil który nie oglądał filmu.