PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=312010}
8,4 49  ocen
8,4 10 1 49
Ziemianie
powrót do forum filmu Ziemianie

Jestem w trakcie oglądania... mówię szczerze, że KAŻDY CZŁOWIEK powinien go obejrzeć. Inne filmy mogą się schować. Dokument ukazujący ludzi w szczerym świetle. Jacy to żałośni, bezlitośni jesteśmy... Ludzie - istoty, które dyktują warunki na Ziemi... decydujemy o długości życia nie jednych stworzeń.
Zgrywam fim na płyte i ide do dyrektorki, niech pokaże go całej szkole. Ściągniecie go przez eMula lub inne programy. Na prawdę warto! Tutaj nie ma co opisywać... czysta prawda o nas samych. Nie wiem jeszcze... czy dokument mówi nam o rozwiązaniu... możliwości innego postępowania.

Sylwusss

Po 1. to nie jest produkcja Polska... a Amerykańska!
Dokument uświadamia nas z celem naszego życia ;] Pomyślcie, każdy człowiek chciałby żyć w raju... marzy o lepszym świecie i takie tam. Ludzie to istoty, które nie wiedząc czemu ze wszystkich Ziemian zostały wybrane na przywódców. Natura i Zwierzęta są pod naszą opieką. Do Ziemian zaliczymy wszystko co żyje na Ziemi.
Pamiętacie co nam mówią o Średniowieczu? Ludzie dali sobie zrobić pranie mózgu Chrześcijańskiemu Kościołowi... przez co stali się ciemną masą. Narzekamy na niewiedzę w wielu sytuacjach. Mówimy, że robimy tak bo inaczej się nie da. Kurde!! Ludzie, przejrzycie na oczy! Po cholerę nam podbijanie innych planet i zgłębianie tajemnic Wszechświata jeśli nie doceniamy i dewastujemy to co mamy pod ręką?! Stworzenie raju to dłuuga i ciężka praca... Potrzebne jest tu poświęcenie, uczucia... wszystko to co pozytywne... przede wszystkim SZACUNEK! Boimy się śmierci i końca świata... bardzo słusznie. Zakładając, że Bóg wybrał nas na opiekuna Ziemi... a my wszystko psujemy i przyczyniamy się do śmierci nie jednego życia na Ziemi... zasługujemy na cierpienie. Zwierzęta to też Ziemianie... tych narodów jest od chuja a my umywamy ręce od ich cierpienia. Władza zaślepiła nam oczy. Myślimy, że jesteśmy tacy niewinni a nie mamy do siebie pretensji gdy wchłaniamy drugą kiełbachę lub wcinamy pasztecik z kurcząt. Hodowla zwierząt domowych... itd. itd. Ten dokument jest Boski!
Wiecie dlaczego czujemy się źle? Bo każdy z nas może przyczynić się do zmiany tej rzeczywistości... ale boimy się żyć inaczej. Boimy się wyrzec chęci zabijania i tego całego zła które w nas siedzi. Możemy być dobrzy, możemy żyć inaczej... uczucia istnieją nawet nie trzeba w nie wierzyć. Wystarczy, że latem zatrzymasz się na chwilę i wsłuchasz się w śpiew ptaków.. spojrzysz na liście poruszające się spokojnie na wietrze... te uczucia istnieją. Mamy dwie osobowości dobrą i złą. Zła niestety ma przewagę nad tą dobrą.
Wzdryga nami gdy czytamy książki z lat powojennych... oglądamy filmy z rozlewem krwi i śmiercią. Nie rusza nas, gdy ktoś ścina kolejne drzewo czy porzuca psa. Mówmy że jesteśmy wrażliwi i kochający... pewne sprawy jednak nas nie wzruszają i pozostajemy wobec nich obojętni.
O to jaki jest "nasz" Świat możemy mieć tylko i wyłącznie do siebie pretensje.
Film przekazujcie dalej... jeśli można pokazujcie go w szkołach :)
Pozdr.

Sylwusss

Możliwe, że jest też Polski dokument o takiej samej nazwie... jednak ten o którym ja myślę znajdziecie go w videogoogle -> http://video.google.com/videoplay?docid=-1282796533661048967 i przeczytacie o nim w wilkipedii -> http://en.wikipedia.org/wiki/Earthlings_(documentary).
Więc zmienić proszę obsadę filmu... ja wszystko ładnie uzupełnię... albo dać mi możliwość by opisać film dokładnie gdzie indziej ;]
Poświęćcie te miejsce temu dokumentowi... warto.

Sylwusss

witam cię sylwusss :)
widzę ze twój post ma już prawie rok i nikt sie nie dopisał.. wątpię żeby to była wina tego ze dałaś go nie na stronę główną earthlings. tam tez tylko 1 wiadomość :/
w każdym razie chciałem sie z tobą podzielić wrażeniami.
musze powidziec ze to bardzo wazny punkt w swiecie dokumentu. pokazuje problem duzo szerzej, nie czastkowo jak wiekszosc filmikow o traktowaniu zwierząt przez ludzi. ale musze tez przyznac ze nie jest zrobiony znakomicie (to juz takie moje niezadowolenie ze struktury filmu :P).
na pewno jednak masz racje z puszczaniem tego ludziom. lektura obowiązkowa w szkołach :) i właśnie: jak sie udał plan z przekazaniem filmu dyrektorce? był pokaz czy wsparła sie jakimś nader 'ciekawym i mocnym' argumentem by to olać? no mam nadzieje ze ci sie powiodło. daj znać ;)

onw

Nie spodziewałbym się, że puszczą taki film w szkołach. Zresztą byłoby to złe posuniecie. Uczniowie bardziej zgrywaliby przed sobą twardzieli niż analizowali przekaz. Taki film należy oglądać w spokoju i w małym gronie.

Sylwusss

Kurcze ,czy to jest polski dokument cz też nie?Znalazłem coś takiego-czy o ten chodzi?

PLFallenAngel

To jest ten film : http://www.filmweb.pl/film/Mieszka%C5%84cy+Ziemi-2005-182434/descs#_=_