PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=586583}

Zjawa

The Revenant
2015
7,2 285 tys. ocen
7,2 10 1 285450
6,9 96 krytyków
Zjawa
powrót do forum filmu Zjawa

to już chyba całkowicie zwątpię w Akademię.

ocenił(a) film na 9
bartekcz92

Jakby był nominowany za Makbeta to bym się może skusiła :) Niestety wygrała komercha i ciąg dalszy gloryfikacji Jobsa.

Czy jest faworytem czy nie - dalej uważam że jeszcze będzie musiał poczekać na Oscara. Pożyjem - uwidzim :)

ocenił(a) film na 8
Laura_N

Leo jest faworytem bukmacherów, za jego zwycięstwo płacą grosze. Ale już pomijając tę formę hazardu jako argument w dyskusji, DiCaprio wygrywa raz po raz nagrody kolejnych stowarzyszeń amerykańskich krytyków. Zjawa zbiera dobre, a Leo świetne opinie, dodatkowo może zadziałać jakaś forma nacisku ze strony społeczeństwo, że po ponad 20 letniej karierze aktorskiej już czas nagrodzić tego faceta. Konkurencja w tym roku nie jest aż tak silna [niczego nie umniejszając] jak to niejednokrotnie bywało. Może zdarzyć się cud, ale jestem niemal pewny [99%], że za dwa miesiące... skończą się te wszystkie memy ;)

Ciekawa sprawa, że w 2012 obaj panowie zostali niesprawiedliwie pominięci przez akademię, a w tym roku rywalizują o statuetkę. Fassbender w Shame [polecam jeśli nie widziałaś] zagrał rewelacyjnie. Tak jak pisałaś, Oscary nie są wyznacznikiem najlepszego aktorstwa. Gdyby były, Fass zostałby wtedy nagrodzony.

Komercha niestety często wygrywa ;/

ocenił(a) film na 5
bartekcz92

Nie rozumiem, dlaczego rola Fassbendera w "Makbecie" jest tak niedoceniana. Okej, jako Steve Jobs pozamiatał, ale jednak jego Makbet robi dużo większe wrażenie, zupełnie nowa interpretacja tej postaci.

ocenił(a) film na 8
Goszka_

Dwóch nominacji do Oscara nie zdobędzie, którąś musieli wystawić do walki i poszli na łatwiznę. Gdyby w grze były obie, głosy mogłyby się tak podzielić, że Fass zostałby w domu ;)

ocenił(a) film na 5
bartekcz92

No cóż, trudno odmówić "Jobsowi" lepszego marketingu.

ocenił(a) film na 7
ladyzgaga

Mam nadzieję że DiCaprio nie dostanie Oscara. Tak po prostu, dla zasady ;)

ocenił(a) film na 9
Marcin_CHC

A ja mam nadzieję, że wpadniesz pod autobus, tak dla zasady. P.S. Nie obrażaj się, po prostu na głupi komentarz odpowiadam głupim komentarzem.

ocenił(a) film na 7
jaroslaw16

Ja robię bardzo podobnie. Na głupi temat odpowiadam głupim komentarzem ;)

ocenił(a) film na 5
Marcin_CHC

Porządek musi być :D Haha

użytkownik usunięty
ladyzgaga

Pewnie dostanie, ale niesłusznie bo zagrał słabo. Hardy jeszcze gorszy, z całej obsady najlepiej zagrał niedźwiedź.

Ciesz się że masz tak odmienne zdanie, masakra jakie wyczucie człowieku:))

ocenił(a) film na 9

Hahahah wszystkim tłumaczę dlaczego Leo w tym filmie był genialny, ale Ty jesteś tylko trollem, więc nic Ci nie wytłumaczę, prócz tego, że potrzebny Ci specjalista, bo masz kompleksy.

ocenił(a) film na 5
jaroslaw16

To prawda nadajesz jak zdarta płyta. Każdy kto potrafi czytać natknął się na Twoje pełne podziwu dla jego poświęcenia komentarze. Już możesz przestać o tym pisać.

ocenił(a) film na 9
robertmaj_fw

Nie będziesz mi mówił, co mam robić, wybacz :)

ocenił(a) film na 8
ladyzgaga

Jeśli Leonardo wygra, a Eddie nie, to będzie niestety porażka Akademii.

ocenił(a) film na 10
BozekVooDoo

XD jeśli Redmayne za tak karykaturalną i przerysowaną postać dostanie PO RAZ DRUGI statuetkę, popadnę w alkoholizm.

ocenił(a) film na 8
ladyzgaga

Nie chodzi o postać, chodzi o grę aktorską. Eddie w zwiastunie 1min pokazał więcej emocji niż Leonardo w filmie 2.5h

ocenił(a) film na 8
ladyzgaga

Dostanie, bo wbrew książkowej historii wg Michaela Punke miał żonę Indiankę i wraz z nią syna ;) Trochę zdziwiony byłem że w ten sposób została zekranizowana książka - było dużo przesady (m. in z wizjami Glassa) Leo miał na pewno dużo lepsze role w swej karierze, ale te zdjęcia i genialna muzyka bardzo podnoszą moją końcową ocenę.

ocenił(a) film na 7
ladyzgaga

Di Caprio jak di Caprio, świetny aktor, ale to nie jest jego najlepsza rola. Jak dla mnie show w filmie skradł Hardy :3

użytkownik usunięty
ladyzgaga

Skoro diCaprio dostał oskara to nieżyjący Richard Harris też powinien dostać pośmiertnie.
Zagrał to samo w 1971 i nie dostał nawet nominacji:
http://www.filmweb.pl/film/Cz%C5%82owiek+w+dziczy-1971-163036

ocenił(a) film na 10
ladyzgaga

Poproszę cię o rękę jak nie dostanie?????

ladyzgaga

Mam taką refleksję po obejrzeniu, a mianowicie co do oskara za taką rolę. I nie chodzi oto, czy nagroda zasłużona, gdyż musiałbym zobaczyć wszystkie kontrkandydatury, a i tak nie w tym rzecz. DiCaprio grał już różne postacie i trochę chce mi się śmiać, albowiem dostał oskara za kreację, w której mało siebie przypomina ;-) Niechlujny, skryty pod ciężkim zimowym strojem, zarośnięty, długie włosy, twarz obita, pokrwawiona, za dużo wielkich kwestii do powiedzenia nie miał, połowa to w sumie jęczenie, grymasy bólu, no wiadomo co miał do zagrania. No jakże inna rola od Incepcji, Infiltracji, Wilka z Wall Street, Wyspy Tajemnic, Awiatora, Niebiańskiej Plaży.... i jeszcze kilku ról, w jakich go widziałem - celowo nie wymieniając Titanica ;-)
Oczywiście Oskar to Oskar i nie ma co wybrzydzać, a już na pewno wszyscy co dostali, to ja przynajmniej nie kojarzę, by ktoś powiedział kurde czemu dostałem za ten film a nie za tamten?
Niemniej, przez to, że jak wspomniałem, mało w tej Zjawie tego najbardziej charakterystycznego DiCapria w DiCapriu, to jest to według mnie trochę (jak by to powiedzieć) pokazujące, że to bardziej nagroda za kreację, niż dla niego, mimo że teraz ktoś by stwierdził, że po trochu i oto w tym chodzi. Równie dobrze tę postać mógłby zagrać np. Jeff Bridges i też by dostał statuetkę.
To co napisałem pewnie można odebrać, jako umniejszanie DiCaprio. Jednakże nie oto mi chodzi. Nawet go lubię, a przede wszystkim fajnie, że w końcu dostał oskara.

ocenił(a) film na 3
ladyzgaga

Ja zwątpiłam, bo dostał...