i zastanawiają mnie dwie rzeczy...
dlaczego właściwie Fitzgerald chciał zostawić Glassa a potem go zabić? coś widocznie przeoczyłam, bo nie wiedziałam jakie ma powody
po drugie...dlaczego Glass jadł surowe mięso, gdy tuż za nim paliło się ognisko? z rybą było to samo. Przecież to był XIX wiek, ludzie znali już pieczone mięso xD
1. Moim zdaniem, kiedy Fitzgerald chciał zostawić Glassa jeszcze w czasie wędrówki grupy jego "odpowiedzialność" za śmierć Glassa zostałaby rozmyta poprzez decyzję całej grupy. Później, jak już są tylko we czterech i musi sam podjąć decyzję jakieś wewnętrzne okruchy godności każą mu jednak zabić Glassa, żeby ten nie był torturowany przez Indian albo zjedzony żywcem przez zwierzęta.
2. Też mi się to rzuciło w oczy, ale gra aktorska wyjaśniła sprawę - Glass był po prostu tak głodny, że wolał jeść surowe mięso niż czekać aż się upiecze.
Nie szukałem na siłę uchybień w filmie, ale to co rzuciło mi się w oczy to był spływ rzeką. Moim zdaniem gość dostałby dość szybko hipotermii - w końcu była zima i leżał śnieg, był zatem mróz i bardzo zimna woda.