Rezyser jest zbyt inteligentny dla niektorych kinomanow. Mozna powiedziec, ze zakonczenie nie przypadlo do gustu, albo zulenie sie nie podobalo, ale ze jest naiwne??? Shyamalan dzieli sobie widzow na dwie polowki: tych ktorzy rozumieja jego filmy i tych ktorzy zrozumiec ich nie chca, badz po prostu nie lubia - to calkowicie zrozumieale.
Przciez zaskoczneie jest zaskakujace.... Shyamalanowi wlasnie o to chodzi - on wlasnie zadrwil sobie z tych kinomanow, ktorzy nie lubia jego filmow!!! Kazdy spodziewal sie, ze pod koniec rezyser odwroci kota ogonem... A tu prosze... Film oczywiscie posiada kilka bledow, i nie jest tak wciagajacy jak dwa poprzednie, sama galeria postaci jest mniej ciekawsza. Jednak, tak jak w przypadku rec. "Niezniszczalnego" na stronie filmwebu, utwierdza mnie w przekonaniu, ze tutejsi recenzenci nie rozumieja filmow shayamalana, albo po prostu nie czuja klimatu i tresci filmu, ktora blednie rozumieja
re:znaki
Nie wiem jak Ty odbierasz zakończenie, ale zgadzam sie że nie każdy dostrzeże to co chciał przedstawić reżyser. Jak dla mnie, najbardziej istotne jest ostatnie ujecię, które zawiera zw sobie pewną myśl, rozważanie. Jest to jednak podane w sposób tak subtelny, że można to odczytać na wiele sposobów.
No patrz jaki ja glupi...
Aha, czyli jak mi sie ten fim nie podoba to jestem po prostu idiota, tak? Jezeli sie nie zgadzam z Panem Rezyserem i nie podoba mi sie jego ostatni film to "spadaj Zenek", tak? Niezle. Co do zakonczenia: to faktycznie jest GENIALNE zgodnie z Twoim rozumowaniem. W 6tym i Niezniszczalnym zakonczenia byly zaskakujace czyli teraz aby zaskoczyc widza trzeba bylo dac zakoncznenie niezaskakujace. Czyli innymi slowy im durniejsze/glupsze zakonczenie tym lepszy film bo wieksze zaskoczenie widza. Brawa za logike. W zwiazku z tym najlepszym filmem z najciekawszym, nieprzewidywalnym zakonczeniem jest super hit "Dzien niepodleglosci". Od dzis juz bede wiedziec jakie filmy sa "te dobre":
a) maja idiotyczne zakonczenie
b) rezyser mowi o nich ze sa udane