Tytuł: HELTER SKELTER
Autorzy: Vincent Bugliosi, Curt Gentry
Temat: Sprawa zabójstwa Sharon Tate - żony Polańskiegio - doknanego przez Charlsa Mansona i jego zwolenników.
&
Tytuł: SERYJNI MORDERCY
Autor: Jarosław Stukan
Temat: Sylwetki i dokonania seryjnych morderców.
Polecam.
dzięki,Stukana znam,właśnie zamówiłam tą nową która teraz wychodzi,Polscy seryjni mordercy,liczę że będzie równie dobra,
może znasz też jakieś zwykłe kryminały,sensacyjne z wątkiem sm lub filmy/książki dokumentalne w stylu snajperów z Waszyngtonu czy Ivana Milata?
Jeśli nie oglądałaś serialu "Dexter" to gorąco polecam książki Jeffa Lindsay'a "Demon Dextera", "Dekalog Dextera", "Dylematy Dextera", "Dzieło Dextera", do kupienia w bardzo przyzwoitej cenie na Allegro za cały pakiet 4 książek. Żeby nie było, że reklamuję po prostu pomagam znaleźć w razie czego. Jeśli lubisz takie opowieści to ręczę za to, że ta seria ci się spodoba:) Możesz sobie przeczytać te książki nawet jeśli oglądałaś Dextera, ale wtedy będziesz wiedziała, co w książkach się wydarzy:) Do tego polecam książkę "Ja zabijam" Giorgio Fallettiego, również historia seryjnego mordercy, który dzwoni do radia przed każdą zbrodnia i w szczegółach opowiada o tym, że kogoś zabiję itp. itd. "Kolekcjoner Kości" - książka jak i zarówno film, również polecam. "18 sekund" myślę, że również ci się spodoba. Sporo jest takich książek na rynku, więc jest w czym wybierać, a co do tej książki którą wy wspomnieliście, czyli "Seryjni Modrdercy" Stukana, to tak zastanawiam się czy ją kupić, ale jakoś nie przekonuję mnie to, iż książka ma około 240 stron, a morderców w niej opisanych jest chyba ze 200, więc wychodzi strasznie mało na jednego, nie wiem czy bym się nie zawiódł tą książką, co wy radzicie?
troche za pozno, ale stukana nie czytaj. Ma wiele bledow w swoich ksiazkach, na dodatek obok literowek jest wiele bledow merytorycznych. Absolutnie nie polecam tej ksiazki, nawet jezeli jestes amatorem w tym temacie.
Ja poelcam Michalea Newtona i Harolda Schechtera :) The Serial Killers files.
Jeśli już mówimy o Mansonie Charlesie, to taki z niego seryjny morderca jak z Leigh Allena Zodiak. Sam proces Mansona to kpina z wymiaru sprawiedliwości. Allena najpewniej czekałby podobny los, gdyby nie uprzedził faktów i nie zszedł śmiercią nagłą (aczkolwiek naturalną).
polowanie na ludzi - leyton
Czerwiński A., Gradoń K., Seryjni mordercy
Douglas J., M. Olshaker, Motywy Zbrodni
Giannangelo S. J., Psychopatologia seryjnego morderstwa
Lasocik Z., Zabójca zawodowy i na zlecenie
Zodiak - Robert Graysmith
ang książki
Tithecott R., Of Men and Monsters
O’Reilly-Fleming T., The Evolution of Multiple Murder In Historical Perspectiv, w Serial nad Mass Murder: Theory, Research and Policy
Newton M., Hunting Humans
Levin J., Fox J.A., Mass Murder: America’s growing menace
Holmes R.M., Holmes S.T., Profiling Violent Crimes
Holmes R.M, Holmes S.T., Contemporary Perspective on Serial Murder
Cheny M., Why-the serial killer In America
filmy
evilenko
ted bundy
california
henry - obraz seryjnego mordercy
Zło czai się w mroku (1985)
Mordercze lato
Rozważny nieznajomy
Obcy przyjaciel
Morderca znad Green River
obywatel x
morderca ze wschou
i jeszcze duzoinnych ale nie mam ochotyjzu wymieniac
wielkie dzięki wszystkim za propozycje,coś sobie na pewno wybiore,właściwie to prawie niczego z w/w nie czytałam wiec spędzę ten rok z seryjnymi mordercami ;D
nie czytaj gówien. Czytaj główne pozycje jak np książki Johna Douglasa albo prawnicze (kryminologia i jej powiązania z psychologią) na te tematy. Możesz poczytać książkę Graysmitha, ale jak przeczytasz pozycje Douglasa i kluczowe na temat kryminologii to sprawa zodiaka już przestanie dla ciebie być mitem pobudzającym wyobraźnie. W zasadzie to najciekawsze książki jakie udało mi się przeczytać w tym temacie, ponieważ udzielają odpowiedzi w stosunku do Graysmitha, który tylko buduje mit.
'Potwór z Florencji' - Douglas Preston i Mario Spezi , książka jak wskazuje tytuł o potworze z Florencji, gościu który zabijał kochające się pary w latach 1968-1985 - Spezi był dziennikarzem śledczym relacjonującym sprawę potwora, preston przybył do włoch wiele lat później i we dwóch znowu próbowali dociec kim naprawdę był potwór z florencji, skazano wprawdzie człowieka - Pietro Paccianiego ale zbyt wiele rzeczy się nie zgadzało, wiele osób uważa że Pacciani nie był potworem, a sprawa na dobrą sprawę nie została rozwiązana
ponadto prawa do ekranizacji książki zakupił Tom Cruise, wg pierwotnych planów w 2011 roku miał pojawić się film 'The Monster of Florence' ale na razie na ten temat cicho
przeglądam przeglądam a chyba nikt nie dodał serii Hannibala
no to tak
milczenie owiec książka, film
czerwony smok książka, film, remake
Hannibal chyba tylko film
Hannibal po drugiej stronie maski też tylko film