PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=703836}

Zwierzogród

Zootopia
2016
7,9 298 tys. ocen
7,9 10 1 297840
8,0 71 krytyków
Zwierzogród
powrót do forum filmu Zwierzogród

Słowami wstępu, mam lat 15, nie oglądałem tego filmu.
(Miałem długo taki zamiar, ale dowiedziałem się, że Nick został ukazany w sposób odpowiadający stereotypowi, tymczasem jestem zagorzałym przeciwnikiem stereotypów zwierzęcych i postanowiłem film zbojkotować.)
Zapytałbym jednak kogoś, kto film widział i siedzi głębiej w temacie.
W którymś tam opisie tejże animacji wspomniano, iż w mieście zaczynają znikać drapieżniki (?!).
Ale jak to możliwe jest w świecie przedstawionym w filmie, skoro wszystkie zwierzęta żyją tam ze sobą przyjaźnie ?!
W takiej koncepcji ukazanego świata to nie miało by po prostu sensu...
Czy może do opisu wkradł się niewielki błąd ( w co raczej wątpię.)
Albo to ja coś przekręciłem ?!

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

obejrzyj film, gdziekolwiek. potem podziel się wrażeniami. Nie możemy ci zdradzić fabuły. Zepsuje to cały efekt.

ocenił(a) film na 6
ssendas

Wiesz, może i kiedy to zrobię, ale zrozum mnie.
Wielką niechęć budzą we mnie filmy i książki (np. Pinokio, Sierotka Marysia, w pewnym stopniu Robin Hood Disneya i pewnie też Zwierzogród właśnie, a lisy po prostu uwielbiam.), które podtrzymują stereotypy na temat zwierząt.
(tak na marginesie pewna dygresja :wiem, że zwierzęta drapieżne są zwykle ukazywane w gorszym świetle niż np. roślinożerne, nad czym bardzo ubolewam, ale zauważ, iż w naszym świecie u nich zabijanie jest życiową koniecznością, nie świadomym wyborem jak u człowieka, zatem nie mogą tu w ogóle wchodzić w grę czysto ludzkie pojęcia jak zło czy chytrość.).
Po prostu nie chcę aby o lisach (ale i nie tylko) mówiło się źle (mimo, iż wiem, że Nick jest postacią pozytywną, to uważam że jego postać zmarnowali twórcy podporządkowując ją zastarzałym schematom, które najchętniej bym wykorzenił.)
Tak samo nie mogę ogarnąć np. gdzie indziej określania osła głupim ( Zapomniano, na czym Jezus wjechał do Jeruzalem ?!)
Powracam do tematu: jeżeli nieco dziwny szczegół, o który zapytałem jest naprawdę istotny dla fabuły, to jeśli już tak chcesz, nie zdradzaj mi go...

Fabian3200

Osła głupiego nazywają od czasu Shreka

ocenił(a) film na 6
LordVader345

Nie wydaję mi się, ale Shrek i pewnie miał na to wpływ...

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

zabawna historia z tym Robin Hood'em, sam autor postaci tamtego filmu bardzo właśnie nad tym ubolewał że tam zwierzęta były właśnie "stereotypowe", podobno prawie się popłakał.

ocenił(a) film na 6
ssendas

Osobiście myślę, że miał trochę racji, ale mówimy tu o Zwierzogrodzie...

ocenił(a) film na 10
ssendas

Jak widać można jednak zdradzić fabułę, ja to zrobiłem a kolega po mimo tego trzyma się świetnie i nawet zmienił zdanie - planuje film obejrzeć xD

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Artemisek

Artemis... Heh, za dużo Ligi Młodych :P

ocenił(a) film na 10
LordVader345

Niestety nie widziałem nigdy ligi młodych :(
(sprawdzałem w google co to jest)

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Poddaje się, nie zdradzajcie mi tego szczegółu, już rozumiem, zapewne ujawnienie go zdradzało by całą fabularną intrygę, czy dobrze rozumiem ?!
Ale to źle, że wolałbym gdyby kultura w bardziej szlachetny sposób odnosiła się do lisów ?! (i nie tylko do nich)

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Koniec. Kropka.

Artemisek

To natychmiast idź oglądać! Serial jest świetny, i nie jest bardziej w stronę dzieci tylko młodzieży/dorosłych.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Spokojnie...
Czy to źle, że nie chce aby lis był synonimem chytrości ?!
To grzech, że protestuję przeciwko narzucaniu zwierzętom ściśle określonych cech przez kulturę ?
To tak źle, że moim ulubionym zwierzęciem jest lis (a zaraz za nim koty) ?!
Sądziłem, że w XXI wieku twórcy nie będą kierować się przestarzałymi kanonami rodem z Ezopa albo La Fontayne'a...
W dosłownie wszystkich recenzjach filmu i Disney Wiki Nick był określony synonimami jednego i tego samego przymiotnika, czyli stereotypy w filmie niestety niewątpliwie są,a to mnie zniechęciło.
Dobrze, skoro już tego chcecie, nie spytam więcej o zagadkę z pierwszego postu, pewnie jej znaczenie dla fabuły jest większe, niż przypuszczałem, wybaczcie mi to...
A ponieważ w jakiejś recenzji owej animacji powiedziano (,,nikt tu nikogo nie zje"), to myślałem, że w bajce zwierzęta żyją z sobą w wzajemnej zgodzie, widać się myliłem.
Zatem rozumiem, że odpowiedź na moje tytułowe zapytanie byłaby dużym spojlerem, zatem przepraszam was wszystkich że o to pytałem, będę musiał sam to obejrzeć aby zrozumieć...

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Ok.
Kropka.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dobrze, zamykam temat.
Może tak to zabrzmiało, ale nie chciałem trollować.
Po prostu spytałem, ale już wszystko rozumiem.
Przepraszam, już wiem, nie należy pytać, jeśli się nie obejrzy.
Nie zmienia to jednak faktu, że jestem zwolennikiem pozytywnego wizerunku lisa w filmach i książkach.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Przeraża mnie Twoja głupota -.- przecież to nie pytania w twoich wypowiedziach są problemem, i pytań nikt się nie czepia (no chyba, że są idiotyczne jak większość Twoich) a wypowiedzi lub wręcz jakieś pseudo-twierdzenia na temat filmu którego nie widziałeś.

W Zwierzogrodzie akurat ten Lis (główny bohater) jest pozytywną postacią, i przedstawiony został w jak najbardziej pozytywny sposób.

Jak obejrzysz to daj znać, polecam wersję z Dubbingiem ze względu na bardzo fajnie dobrane głosy.

Film jest idealny dla róznych zoofili, furry, fanów zwierząt itp. więc na pewno Ci się spodoba.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dobrze, rozumiem, nie powinienem pisać mając niewielkie pojęcie na temat filmu, ale temat ten, jakkolwiek został odebrany, nie został przeze mnie pomyślany jako spam ani trolling czy coś w tym stylu.
Po prostu w recenzjach z Filmweba regularnie powtarzające się epitety w odniesieniu do Nicka, jak chytry, szczwany czy przebiegły zasmuciły mnie.
Być może w moich postach negatywne emocje przebiły treść...
PS
Daj jedno sobie wytłumaczyć
: Po prostu jestem za tym, aby kultura nie narzucała z góry takiego a nie innego obrazu lisa i każdego innego zwierzęcia.
Ale rozumiem, że w Zwierzogrodzie nie jest to wcale takie jednoznaczne..
Mój światopogląd ma wiele cech wspólnych z Furry, tyle że nie toleruje stereotypów i nie mam żadnego pociągu do dewiacji.
PS - ostatecznie -przepraszam Ciebie i nie tylko, jeżeli głupio wypadłem w dyskusji...

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dzięki Wam zrozumiałem, w jaki sposób przedstawiony został Nick.
Tylko to mi nie pasuje, że w filmie w ogóle poruszono temat stereotypów, a chciałbym najchętniej, aby po prostu zanikły.
Na moją wcześniejszą niechęć do filmu wpływ miał przymiotnik szczwany, użyty w opisie z nagłówka oraz jego synonimy z recenzji i opisów...

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

To co napisałeś jest żałosne, pogrążasz się. Nie odpisuj na moje wiadomości bo nie mam zamiaru czytać takich bzdur.

Spoiler alert
To nie jest tak, że tutaj 'poruszono temat stereotypów' wątek kryminalny tak na prawdę jest tylko dodatkiem, film natomiast opowiada o tym jak złe i krzywdzące jest postrzeganie innych poprzez stereotypy, jak coś takiego może negatywnie wpływać na poszczególne jednostki i tak dalej. Film powstał po to, aby z nimi walczyć, to raczej oczywiste.

A to czego byś chciał nie ma żadnego znaczenia, życie to nie bajka i przygotuj się na to, że chodząc w swoim czadowym lisim kostiumie staniesz się obiektem drwin.
Pisałeś coś o furry - dzięki filmom takim jak zwierzogród może chociaż jedna dodatkowa osoba zechce Cie zrozumieć, i najpierw poznać zanim z góry oceni nazwie psycholem, zbokiem czy dziwakiem.

Zamiast więc pisać bzdury, że coś Ci tam nie pasuje (podczas gdy filmu nadal nie widziałeś) to powinieneś w duchu dziękować twórcom, że tworzą tak wspaniałe historie z przesłaniem.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dobrze, zatem zamykam już temat.
Nie chciałem prowokować odpowiedziami na Twoje posty.
Dobrze, uznaje temat za zamknięty.
PS
Nigdy nie chodziłem w żadnym zwierzęcym kostiumie i nie mam zamiaru, a zresztą wiem czym to by się skończyło w konserwatywnej Rzeczypospolitej Polskiej, jak nie mam też nic wspólnego z zboczeniami.
W poprzednim poście nazwałem się futrzakiem tylko ze względu na moje upodobanie do zwierząt zwłaszcza antropomorficznych i nic poza tym.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

W takim razie nie wprowadzaj ludzi w błąd. Furry to furry, poczytać sobie możesz o nich chociażby na wiki. A tekst typu 'nie mam nic wspólnego ze zboczeniami' możesz sobie darować, przecież i tak żaden zboczeniec nie przyznał by się do nich na publicznym forum.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dobrze, proszę zamykam temat, proszę nie odpowiadajcie już na niego dyskusja zakończona.
Wybaczcie mi wszystkie nieporozumienia odnośnie filmu i nie tylko.
Już nie piszcie pod tym tematem, wszystko wyjaśnione, koniec, kropka, uszanujcie to.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Hmm, zastanowię się... - ... no dobra xD

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Uszanuj też to, że chce już zamknąć ów temat.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

A mam jedno pytanie ty nadal tego filmu nie widziałeś ?

ocenił(a) film na 10
MATI__

To raczej oczywiste, że jeszcze nie widział. Chociaż kto wie, może właśnie ogląda.

ocenił(a) film na 6
MATI__

Póki co nie.
Ale mam teraz taki zamiar.
Pozwolicie mi zakończyć na razie dyskusje ?

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Um, nie mam zamiaru.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Chociaż na kilka dni zakończ ten temat, proszę.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Fabianek co ty taki niedobry, daj ludziom porozmawiać po to jest forum.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

To wy rozmawiajcie sobie, tylko mi dajcie trochę spokoju.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

No weź, bez Ciebie będzie nudno - od dawna nie było się z kogo pośmiać (od kiedy lelen przestał spamować)
:(

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Kropka, proszę dajcie mi nieco spokoju, czy to źle ?

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

No trochę samolubne z Twojej strony, nie uważasz? :(

To zaskakujące co piszesz - myślałem że jesteś lepszym człowiekiem - pisałeś, że walczysz ze stereotypami, bojkotujesz złe filmy oczerniające lisy takie jak zwierzogród i tak dalej... :(

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Nie wchodzi w grę samolubstwo.
Po prostu prosiłbym o pewien czas przerwy.
Odrobinę się przy tym temacie zmęczyłem.
Nie znaczy to definitywnie, że w ogóle zostaje zamknięty.
Proszę o trochę spokoju.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

O jaki spokój Ci chodzi, czuje się bardzo urażony Twoimi słowami - zachowujesz się tak jakbyśmy byli jakimiś prześladowcami. Wszystkim użytkownikom na pewno jest przykro. Czemu nas tak traktujesz? :(

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Przepraszam, to tylko tak zabrzmiało.
Nie uważam was za żadnych prześladowców, chciałem jedynie tymczasowo wycofać się z dyskusji, ale nie mam do was urazy, tylko chcę Cię poprosić o czasową przerwę od mojego udziału w temacie.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Skoro potrzebujesz przerwy to przestań odpisywać, i odpisz kiedy będziesz gotowy. (czy to nie oczywiste)?

Nikt przecież nie zmusza Cie do natychmiastowego odpowiadania, lub w ogóle odpowiadania....

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Zmierzam do tego, ale chodzi mi oto, iż trochę z przyzwyczajenia odpisuje gdy ujrzę nowy post, dlatego prosiłem, byś tymczasowo nie odpowiadał na moje komentarze.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

No ja właśnie też tak mam, a o tym że prosiłeś to wiem - bo się trochę powtarzasz. Sprawiałeś wrażenie, jak byś nie wiedział że dyskusję można skończyć w taki sposób dla tego o tym wspomniałem, tak żebyś po prostu wiedział na przyszłość. No ale skoro już o tym wiedziałeś, to spoko.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Czyli wiedz, że dzisiaj nie będę odpowiadać, ale zrobię to jutro lub pojutrze, tylko błagam, nie rób już dziś odpowiedzi na posty mego autorstwa.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Mojego* Forma mego jest oficjalna, i bardzo przestarzała. W końcu jesteśmy znajomymi na filmwebie, czemu tak dziwnie do mnie piszesz? ;/

Spoko wiadomo przecież że uszanuję Twoją wolę - ale skoro nie chcesz pisać postów to może napiszę do Ciebie na pw czy też nie chcesz? :s

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Niechcący, po prostu niektórzy mieszają w potocznym użytku te dwie formy i ja niekiedy też je mylę.
Na razie nie odpowiadaj.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Nie potrafię :< Jakieś rady jak tego dokonać? ;/
Za bardzo kusi żeby coś odpowiedzieć :D

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Poniosły mnie wtedy emocje, zbyt pochopnie odniosłem się do filmu, teraz już rozumiem mój błąd.

ocenił(a) film na 10
Fabian3200

Jak obejrzysz film to daj znać, i podziel się z nami opinią.

ocenił(a) film na 6
Artemisek

Dobrze, tak zrobię.