PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=703836}

Zwierzogród

Zootopia
2016
7,9 302 tys. ocen
7,9 10 1 301555
8,0 83 krytyków
Zwierzogród
powrót do forum filmu Zwierzogród

Dyskryminacja

ocenił(a) film na 8

Mimo iż w filmie jest mowa o równości wszystkich zwierząt i każdy może być kim chce, główne role grają wyłącznie ssaki. Poza tym film jest bardzo udany.

ocenił(a) film na 10
Filifff

To dla tego, że w uniwestum Zwierzogrodu nie wszystkie zwierzęta ewoluowały w ten sam sposób. Tak jak w naszym świecie, to ludzie są istotami rozumnymi, tak w Zwierzogrodzie jest to większość ssaków (celowo nie ma ptaków i tak dalej)

ocenił(a) film na 10
Artemisek

W sumie to nie wiadomo, czy nie ma, po prostu ich nie pokazano ;)
Twórcy uznali, że na przykładzie ssaków najlepiej i najłatwiej można pokazać konflikt pomiędzy drapieżnikami i roślinożercami/ofiarami.

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Były jakieś ptaki? Nie, więc nie ma. Proste i logiczne. O_o

ocenił(a) film na 10
Artemisek

Ale twórcy nie wykluczają, że ptaki, gady i płazy w tym świecie są, po prostu ich nie pokazali, bo im się nie chciało, nie mieli na to czasu i poszli na łatwiznę ;)
Ten świat jest tak wielki, że na pewno są tam inne miasta, nie tylko te zamieszkiwane przez ssaki.

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Co nie zmienia faktu, że w filmie Zwierzogród Ptaki nie występują, i nie ma w nim niczego co sugerowało by, że 'gdzieś tam sobie żyją'.

ocenił(a) film na 10
Artemisek

Ok, ale sugerują to sami twórcy.
Skoro w filmie widzimy tylko cztery dzielnice/dystrykty miasta, a wiemy, że jest ich w sumie 12, to one nie istnieją, bo nie pokazano ich w filmie? ;)

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Kwestia dzielnic została wspomniana w filmie, jasno wynika z niego że jest ich więcej, więc istnieją. Ptaki w tym filmie nie zostały wspomniane, i nic nie wskazuje na to by w tym świecie istniały, więc ich nie ma, ale nie ma też aż tak poważnych przeciwwskazań żeby zostały w jakiś sposób dodane w potencjalnej kontynuacji na którą wszyscy liczą.

Równie dobrze można pisać, że w tolerancyjnym Zwierzogrodzie homoseksualne ssaki i drapieżniki mają prawo do adopcji dzieci, ale to nie zmienia faktu, że nic takiego nie wynika z filmu.

ocenił(a) film na 10
Artemisek

A czy w tekście piosenki Shakiry nie ma czegoś o ptakach?

"Birds don't just fly they fall down and get up"

;)

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Tekst piosenki ciekawy, i może sugerować istnienie ptaków w tamtejszym świecie, ale zauważ że wokół nas jest wiele piosenek zarówno o smokach, bogu jak i innych rzeczach. Mi się wydaje jednak, że słowa piosenki bardziej odnoszą się do otaczającego nas świata, nie tego przedstawionego w Zwierzorodzie ale mogę się mylić. Daje to jednak spore nadzieję, na to że kiedyś może i w Zwierzogrodzie się pojawią.

ocenił(a) film na 10
Artemisek

Skoro ptaków nie ma to skąd Gazella zna to słowo?

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

A skąd znasz słowo smok? Czy smoki latają? - tak? a może nie.. bo nie istnieją.

Jak już mówiłem, treść piosenki raczej odnosi się do otaczającego nas świata, ale nie wykluczone że ma to sugerować istnienie ptaków w zwierzogrodzie - nie wiadomo oczywiście w jakiej formie, może właśnie wyginęły jak dinozaury i dla tego nie zostały pokazane?. Akurat piosenka średnio mnie przekonuje, ale jest jednak konkretem którego nie wyłapałem podczas oglądania i o czymś może świadczyć (ale nie musi)