Największe zaskoczenie tylko 3 nominacje dla Hobbita. Brakuje scenografii i kostiumów czemu nie
ma tych nominacji ?? Jestem troszkę oburzony ;) no szkoda.
Fajnie że dużo American Hustle i Dallas Buyers Club :P

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
XxGrigorXx

Rok temu tak samo Hobbita olali, może tak jak w przypadku WP ostatnia część rozbije bank, choć to mało prawdopodobne.

XxGrigorXx

-Aż 5 nominacji dla Wilka z Wall Street w tym do najlepszego filmu roku (film świetny ale ze względu na wulgarność scen sądziłem że akademia nie zaryzykuje)
-Brak nominacji dla najlepszego aktora pierwszoplanowego dla Toma Hanksa
-Brak nominacji dla najlepszego aktora drugoplanowego dla Daniela Bruhla
-Brak jakichkolwiek nominacji dla Wyścigu
To że będzie dużo American Hustle i Zniewolonego się spodziewałem, ale Dallas Buyers Club jest pozytywnym zaskoczeniem choć to pewnie on wypchnął z nominowanych Wyścig. Ale i tak najlepszym filmem roku jest według mnie Wilk z Wall Street choć filmem roku oczywiście nie zostanie.

Lukasz_Broda

Brak nominacji dla Hanksa jak i Whitakera to dla mnie porażka obaj zjadają Bale'a na śniadanie.Nie rozumiem całego fenomenu American Hustle bardzo lubię tego typu kino ale ten film zupełnie do mnie nie trafił.Jedyne co zapamiętam to świetny Cooper i długo długo nic.

hiszpano

a mi sie podobał i zaraz obok Hobbita, Dallas Buyers Club i Wolf Of Wall Street to najlepsze filmy tego roku ;Dd
a pomyłką dla mnie jest aż 10 nominacji dla Gravity ;/ nie podobał mi się..

hiszpano

zgadzam się że brak nominacji dla Hanksa jest niespodzianką, ale nie taką znowu wielką, bo po pierwsze, to nie było wcale wielkie granie w wykonaniu T.Hanksa, a po drugie kreacje Bale'a czy Ejiofora (12 years a slave) nie są moim zdaniem gorsze,

co do Whitakera to nie widziałem jego filmu więc ciężko się mi wypowiadać

a co do American Hustle - dwie świetne role damskie Amy Adams i Janifer Lawrence, która zagrała moim zdaniem dużo lepiej niż w "Silver Linings Playbook", niezły Bale, ale Cooper??? dno i metr mułu, aktor pokazuje że w kazdym filmie jest taki sam. Dużo lepszy był w Poradniku

XxGrigorXx

Przepraszam ale dla mnie to jest śmiech na sali. Dlaczego nie ma Pacific Rim za efekty specjalne? Może i to nie był jakiś bardzo logiczny i ciekawy film, jak większość sci-fi ale pod względem wizualnym lepszego nie widziałem i powinien być razem z Grawitacją w czołówce. Ale co się dziwić... na psy wszystko schodzi.

mejki

A widziałeś Star Treka?

XxGrigorXx

Skandal, że dla Stokera nie ma żadnej nominacji w kategoriach wizualnych :(

XxGrigorXx

Największe zaskoczenia :

- brak nominacji za najlepszą muzykę dla Zniewolonego i All is Lost
- brak jakiejkolwiek nominacji za Wyścigu ( chodzi mi tu głównie o dźwięk itp. )
- brak nominacji za Montaż dla Wilka z Wall Street
- bardzo mało nominacji dla "Co jest grane, Davis?"
- brak nominacji za Efekty dla Pacific Rim, którego nie oglądałem, ale po samym trailerze widać, że są lepsze niż w "Jeźdźcu Znikąd" ;3

DarthBane66

Mnie zaskoczył brak jakichkolwiek nominacji dla "Kamerdynera". Nominacje dla najlepszego filmu, aktora pierwszoplanowego i aktorki drugoplanowej - myślałem, że bankowo... Tym bardziej dużo mówiło się o tym, że to tegoroczny "łowca Oscarów" :)

heyo7

No wlasnie to miał być niby największy faworyt Oscarów a nie ma nawet 1 nominacji .. nawet dla Oprah Winfrey.

heyo7

obejrzałem właśnie "Kamerdynera" i moim zdaniem jak najbardziej zasłużene pominięcie w większości nominacji Oscarowych. Moim zdaniem film był dość stuczny, w przedstawioną w nim historię wdarł się wielki chaos, nawciskanie gwiazd kina (Rickma, Cusak, Fonda) których role trwały po 3min... - po co coś takiego?

jedynym zastrzeżeniem jest gra aktorska Oprah, która faktycznie powinna otrzymać nominację do Oscarów, kosztem chociażby Sally Hawkins, której nominacja dla najlepszej aktorki drugoplanowej jest dla mnie totalnie niezrozumiała

no ale to tylko moje zdanie i można się z nim nie zgadzać ;)